StoryEditor

Epopeja v rukách Slováka

04.06.2007, 00:00

Na nedávnom filmovom a televíznom veľtrhu v Cannes patril medzi ústredné postavy. Vlastne v posledných rokoch už tradične. Ján Mojto, nemecký filmový a televízny producent, v skutočnosti však rodák z Nitry.
Tohto päťdesiatosemročného elegantného muža nemožno v spoločnosti prehliadnuť. Anekdoty sype ako z rukáva, srdečne sa s každým okolo víta, doširoka sa usmieva. Pri podrobnejšom pohľade však vidieť aj jeho nervozitu. Mojto totiž pracuje aj tam, kde sa iní zabávajú. Ešte stále mu chýba 25 miliónov eur, aby dokončil šesťhodinový televízny film podľa Lva Tolstého Vojna a mier. Nemecká spoločnosť ZDF, talianska štátna televízia RAI i rakúska ORF už niekoľko miliónov do projektu vložili. Teraz je na rade Mojto, dnes najvýznamnejší európsky filmový producent. Odhadovaný obrat všetkých firiem z jeho košiara je ročne 80 miliónov eur a stále rastie.

Práca pre mediálneho magnáta
Pred piatimi rokmi to bolo inak. Vtedy sa ocitol úplne na dne. 8. apríla 2002 jeho "krstný otec" Leo Kirch požiadal súd o vyhlásenie konkurzu na spoločnosť Kirch Media. Tak vyzeral úvod k najväčšiemu krachu v dejinách nemeckej mediálnej brandže. A pretože Mojto bol pravou Kirchovou rukou, situácia sa nečrtala dobre ani preňho.
Pre bývalého nemeckého mediálneho magnáta začal pracovať pred tridsiatimi rokmi, v lete 1977, vo funkcii lektora scenárov. Pretože osvedčil diplomatické i obchodné nadanie, jeho hviezda rýchlo stúpala. Cit pre dobrý námet, vášeň pre film a pripravenosť znášať riziko každého druhu z neho spravili Kirchovho najdôležitejšieho spolupracovníka. V roku 2000 sa stal dokonca zástupcom riaditeľa v spoločnosti Beta Film.

Vymenené roly
Mojto, ktorý si vzal za manželku príslušníčku nemeckej šľachty s rodovým zámkom v rakúskom Zillertale, dnes v kariére profituje predovšetkým z výnimočného rečového nadania. S obchodnými priateľmi v Ríme, Madride či Paríži vždy hovorí ich rodnou rečou. A Kirchovi zostal verný dodnes, aj keď si úlohy vymenili. Teraz je "niekto" Mojto.
Z konkurzného konania o Kirchovo "dedičstvo" totiž vyšiel víťazne on sám. V tuhom boji s nemeckou televíznou spoločnosťou ARD vyhral práva na spoločnosť, kde bol predtým riaditeľom. Tá má práva na stovky celovečerných filmov po celom svete. Iný klenot v jeho podnikateľskom impériu - Unitel - zase kontroluje práva asi na tisícku koncertných a operných predstavení. A aby toho nebolo málo, pred dvoma rokmi Mojto založil ďalšiu spoločnosť, Kineos, ktorá sa venuje rozvoju nemeckej filmotéky.
Odkiaľ pochádza jeho kapitál, neprezrádza. Len kedy-tedy zažartuje, že sa spolčil so zámožným investorom zo zahraničia.

Najlepšie kontakty
Československo Mojto opustil v roku 1969. Podobne ako Kirch, aj on sa v ďalších rokoch profiloval výrazne katolícky. Z tohto hľadiska sa asi niet čo čudovať, že obaja v rokoch 1993 - 2002 sfilmovali celú Bibliu vrátane príbehov jednotlivých apoštolov.
V novom živote popredného európskeho filmového podnikateľa sa Mojto cíti evidentne ako ryba vo vode. V mníchovskej centrále na predmestí Oberhaching ho vídať len zriedkavo, väčšinou je na cestách. Miluje dobré jedlo, ale prijaté kalórie vyvažuje rekreačným behom a tenisom. Váži si ho každý. "Nikto nemá v Európe lepšie kontakty v tomto odvetví ako on," tvrdí napríklad riaditeľ ateliérov UFA Wolf Bauer. A zdá sa, že Mojto si ich nechce ponechať len pre seba. Už rok a pol zasväcuje do tajov podnikania v kultúre jednu z dvoch dcér.

Ján Mojto sa narodil 13. mája 1948 v Nitre. V roku 1969 emigroval do Nemeckej spolkovej republiky. Študoval v Bratislave a v Mníchove, kde absolvoval štúdium literárnej vedy a histórie. V roku 1982 začal pracovať v spoločnosti Taurus Film. O päť rokov v kariére významne pokročil, keď sa stal konateľom firmy Beta Film. V roku 2002 založil spoločnosť Eos. V roku 2004 kúpil hudobnú firmu Unitel, platený hudobný televízny kanál Classica a distribučnú spoločnosť Beta Film. V súčasnosti sa ako producent pustil do náročného projektu štvordielnej televíznej epopeje Vojna a mier. Patrí medzi najbohatších Slovákov vo svete a je uznávanou európskou osobnosťou televíznej a filmovej tvorby.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
22. máj 2024 17:02