StoryEditor

Fúzie hýbu celým svetom

21.05.2007, 00:00
Preberanie a spájanie firiem naberá v posledných rokoch na rýchlosti. Zvyšujú ju najmä firmy súkromného kapitálu.

Zatiaľ čo prelom tisícročí spájaniu sa firiem v dôsledku prasknutia internetovej bubliny príliš neprial, od roku 2003 fúzie a akvizície začali rapídne naberať na obrátkach. Prakticky každý rok za ostatné štyri roky ich objem rástol a očakáva sa, že tento trend bude pokračovať aj ďalej.
Rekord roku 2000 však prekonal až rok 2006, keď sa v rámci celého sveta uzatvorilo 29-tisíc fúzií a akvizícií, ktorých finančná hodnota dosiahla 3,8 bilióna dolárov (94,3 bilióna Sk). To je o 10 percent viac než v spomínanom roku 2000, keď sa ich hodnota zastavila na 3,4 bilióna dolároch. Už v minulom roku analytici očakávali, že akvizície budú pokračovať a rok 2006 si svoj rekord neudrží. To sa potvrdzuje aj podľa najnovších údajov agentúry Bloomberg. Tá informovala, že od začiatku roka do 15. mája dosiahla hodnota fúzií a akvizícií vyše dvoch biliónov dolárov, čo dáva tušiť, že tento rok prekoná nový rekord. Nemalý podiel na ich objeme majú aj medzinárodné investičné banky, ktoré pri fúziách a akvizíciách asistujú.

Lukratívne telekomunikácie
Fúzijnej a akvizičnej horúčke neunikol takmer žiaden sektor. Preberanie firiem či prepájanie pocítili vo farmaceutickom, banskom, energetickom, oceliarskom, finančnom, telekomunikačnom či mediálnom sektore. Spomedzi najväčších kontraktov, ktoré sa kedy uzatvorili, patria telekomunikácie k najúspešnejším, keď medzi 20 historicky najväčšími fúziami sa firmy z tohto sektora umiestnili až sedemkrát. Aj prvé miesto zaujíma práve fúzia telekomunikačných gigantov Vodafone a Mannesmann.
Ďalšie ostro sledované sú energetika a banky. Hodnota kontraktov fúzií a akvizícií v tejto oblasti vzrástla za minulý rok v energetike z 250 na 291 miliárd dolárov a vo finančnej sfére na 137 miliárd dolárov. To je medziročný rast o 77 percent. Ani tento rok nebude na fúzie v tejto oblasti chudobný. O fúziu má záujem francúzska Société Générale, ešte viac záujmu však prejavuje holandský gigant ABN Amro. Okolo toho sa v týchto dňoch rozpútal boj, keď banku chcú kúpiť tak Barclays Bank, ako aj konzorcium na čele s Royal Bank of Scotland.
Najnovšie sa trendu nevyhol ani sektor médií. V týchto dňoch rozhodlo vedenie svetovej agentúry Reuters, že prijme ponuku kanadského vlastníka poskytovateľa finančných informácií Thomson na prevzatie a niektorí analytici nevylučujú, že záujem by neskôr mohol byť aj o Bloomberg. Konsolidácia cez fúzie či akvizície sa uskutočňuje aj v ďalších sektoroch, či je to ťažobný (napríklad vlani vznikol najväčší prevádzkovateľ morských ťažobných veží, keď svoje divízie zlúčili nórske firmy Statoil a Norsk Hydro), hlinikársky (plánovaná fúzia amerického giganta Alcoa a kanadského Alcanu) alebo vo výrobe cementu a stavebných hmôt (nemecký HeidelbergCement kupuje britský Hanson).

Ťahúňom sú fondy
Tak v prípade telekomunikácií, ako aj pri energetike či bankách, sa pod rast kontraktov podpisuje v poslednom období veľmi často súkromný kapitál. Ten chce maximálne využiť rastúce ceny energií, pri ktorých sa v najbližších rokoch ani neočakáva výraznejší pokles. Najnovšie zaujala firma Kohlberg Kravis Roberts, ktorá podala ponuku na kúpu elektrárenskej firmy Texas Pacific Group. So 45 miliardami dolárov za firmu by urobila rekord medzi fondmi súkromného kapitálu a zároveň jednu z najväčších akvizícií vôbec.
Aj keď tieto firmy nepatria k dvakrát sympatickým investorom, stali sa v poslednom čase hlavným motorom fúzií a akvizícií vo svete. Najväčšie z nich, ako spomínaná Kohlberg Kravis Roberts, Blackstone Group a Carlyle Group, uzatvorili v minulom roku fúzie a akvizície približne za 735 miliárd dolárov, čo je v ich sektore takmer trojnásobok sumy z roka 2005. Tento rok by mal byť ešte úspešnejší, pričom v blízkej budúcnosti predpokladajú ďalší rast, a dokonca uzatvorenie jednej fúzie za 100 miliárd dolárov.

Goldman na čele
Za rastom transakcií sú v nemalej miere investičné banky, ktoré radia pri ich uzatváraní. Už niekoľko rokov sa na prvých miestach striedajú Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan a Morgan Stanley. Aj za minulý rok fúzie/akvizície v najvyššej hodnote a zároveň najvyšší počet kontraktov vo svete pomohla uzatvoriť banka Goldman Sachs, ktorá si podržala prvé miesto z roka 2005. Najúspešnejšou bola aj v USA, len v Európe ju predstihli Morgan Stanley a Citigroup. Rok predtým bola Goldman Sachs prvá aj v Európe, tentoraz dohodla kontrakty "len" zhruba za 440,1 miliardy dolárov, zatiaľ čo Morgan Stanley za 493 miliárd a druhá Citigroup za 489 miliárd dolárov. Uvidí sa, či si Goldman Sachs udrží vo svete prvé miesto aj v tomto roku. Zatiaľ vedie Citigroup s kontraktmi za 672 miliárd dolárov. Za ňou nasledujú Goldman Sachs, Morgan Stanley a Lehman Brothers.

Stredná Európa pre Wood
Tieto banky sa však sústreďujú najmä na veľké projekty, zatiaľ čo v stredne veľkých fúziách/akvizíciách (od 5 do 250 miliónov dolárov) kraľujú najmä audítorské firmy typu KPMG či PricewaterhouseCoopers.
V strednej a vo východnej Európe je najväčšou spoločnosťou Wood & Co pod vedením štyroch českých a slovenských partnerov. Tá práve v týchto dňoch vstúpila do M&A International. Ide o medzinárodnú organizáciu združujúcu spomínané nezávislé investičné banky sveta špecializujúce sa na stredne veľké projekty fúzií a akvizícií, čo dáva Wood & Co šancu na prístup na nové trhy.

Nie všetky sú úspešné
Nie všetky fúzie či akvizície sú však úspešné. Takým príkladom bolo spojenie AOL a Time Warner, keď hodnota spojenej firmy po piatich rokoch od fúzie (2001) klesla o dve tretiny. Opakom je prípad talianskej zbrojárskej firmy Finmeccanica či známeho Lamborghini. Obe zachránili akvizície.
V prípade AOL/Time Warner bola problémom internetová bublina, v mnohých prípadoch je však príčinou neúspechu odlišná kultúra vládnuca v spájajúcich sa firmách. Podľa nedávnej štúdie poradenskej firmy Hay Group napríklad v Európe až 91 percent podnikov, ktoré vznikli fúziou, potvrdilo, že nedokázali efektívne spojiť štruktúru alebo kultúru. V mnohých prípadoch nastal podľa zamestnancov v prvých mesiacoch v novej firme tzv. kultúrny šok, iní zasa poukazovali na neznesiteľnú atmosféru vo firme, ktorá pripomínala "zákopovú vojnu". Výsledkom bolo, že fúzia tak neviedla k očakávanému efektu.

Zdroje: Reuters, Financial Times, Wall Street Journal Europe, CanadaIT, ČTK, Wikipedia, Business Report, Bloomberg

Najväčšie fúzie v histórii
(v miliardách dolárov)

Poradie Suma Dátum Sektor Firmy
-------------------------------------------------------------------------------------
1. 172,2 február 2000 telekomunikácie Vodafone Airtouch + Mannesmann
2. 112,1 január 2001 médiá AOL + Time Warner
3. 111,8 jún 2000 farmácia Pfizer + Warner Lambert
4*. 90,9 apríl 2007 banky ABN Amro + Barclays
5. 85,6 december 1999 ropný priemysel Exxon + Mobil
6. 79,6 december 2000 farmácia Glaxo Wellcome + SmithKline Beecham
7. 76,2 október 2000 telekomunikácie SBC Communications + Ameritech
8. 74,6 jún 2000 telekomunikácie Bell Atlantic + GTE
9. 72,6 apríl 1998 banky Citicorp + Travellers Group
10. 67,2 apríl 2004 farmácia Sanofi-Synthélabo + Aventis
*- fúziu predbežne pozastavil holandský súd
Zdroj: ČTK

01 - Modified: 2003-05-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenské firmy v Bologni 02 - Modified: 2003-05-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Daňové zákony už sú na vláde
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 19:50