StoryEditor

Daňové zákony už sú na vláde

21.05.2003, 00:00

Ministerstvo financií SR tento týždeň posunulo do vládneho kabinetu všetky zákony súvisiace s daňovou reformou. Parametre všetkých upravovaných daní sú pritom rovnaké, ako boli zverejnené pri úvodnom predstavovaní osobitnej koncepcie tejto reformy. Ministerstvo teda nepristúpilo ani k pôvodne uvažovanej redukcii dane na tiché vína.
Informoval o tom generálny riaditeľ daňovej sekcie ministerstva Branislav Ďuračka s tým, že o možnom znížení daní z tichých vín, ktoré doteraz neboli zdaňované vôbec, ako aj o ďalších úpravách sadzieb iných daní bude ešte rozhodovať vládny kabinet. Pokiaľ ide o víno, ministerstvo už dávnejšie pripustilo, že je potrebné zaviesť nižšiu daň, ktorá by pokrývala iba náklady súvisiace s prevádzkou daňových skladov. Slovenskí vinári s vysokým zdaňovaním vín nesúhlasili, pretože všetky vyspelé vinárske krajiny žiadnu spotrebnú daň na tiché vína nepoznajú.
"Až vláda určí, čo je pre ňu prioritné. Ale ak niekde uberieme, budeme musieť asi niekde pridať a niektoré sadzby posilniť. Plánovaná rozpočtová rovnováha sa totiž musí zachovať," uviedol B. Ďuračka.
Veľmi aktuálnym sa môže stať aj ešte výraznejšie zvýšenie sadzieb daní pri benzínoch a nafte, pretože EÚ sama plánuje ich zvýšenie a Slovensko to bude musieť kopírovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 06:54