StoryEditor

Podnikatelia pomôžu úradníkom

27.11.2005, 23:00

Ministerstvo hospodárstva chystá zriadenie Rady pre podnikateľské prostredie. Má byť poradným orgánom ministra. Jej členmi budú najmä zástupcovia podnikateľských združení a záujmových organizácií, ako aj odborní zamestnanci rezortu. Cieľom rady je prispieť k ďalšiemu zlepšeniu podmienok na podnikanie na Slovensku.
V súčasnosti sa pripravujú základné dokumenty upravujúce činnosť rady. "Záujmom ministra je, aby začala fungovať v čo najkratšom čase," uviedol pre HN hovorca rezortu Robert Beňo. Ako pokračoval, predpokladá sa, že rada svoju činnosť odštartuje najneskôr v prvom štvrťroku budúceho roka.
"Fungovanie rady nemá byť len formálnou záležitosťou. Bude predkladať konkrétne návrhy a opatrenia," vysvetľuje. Mala by sa stretávať minimálne raz štvrťročne, no v odôvodnených prípadoch aj podľa potreby. "Očakávame, že po etablovaní sa tohto poradného orgánu vznikne následne Rada vlády pre podnikateľské prostredie," doplnil Beňo.
Možnosť zlepšiť komunikáciu
Oslovení predstavitelia podnikateľov tento zámer ministra oceňujú. "Bez toho, aby sa diskutovalo so zástupcami podnikateľov, nie je možné prijímať kvalitnú legislatívu ani koncepčné materiály," uviedol pre HN výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.
Ako pokračoval, na Slovensku je nepopierateľný trend zlepšovania podnikateľského prostredia. Členovia klubu vnímajú pozitívne vládne reformy. Okrem iného je však podľa Gregora ešte potrebné pripraviť komplexnú reformu odvodového zaťaženia s cieľom jeho znižovania, zvážiť ďalšie znižovanie rovnej dane, ako aj pokračovať v reformách a racionalizácii štátnej správy.
Klub 500 negatívne hodnotí, že v Legislatívnej rade vlády nie je zástupca podnikateľov. Aj to sa podľa Gregora odráža na častej novelizácii schválených zákonov.
"V komunikácii medzi podnikateľskými združeniami a tvorcami legislatívy sú stále veľké rezervy," uviedol pre HN výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina. Nemyslí si, že by sa rada mala stretávať ku každému legislatívnemu návrhu. Komunikovať by sa malo priebežne a najmä o dôležitých zákonoch. Už samotné členstvo v rade môže podnikateľské združenia podnietiť k ešte väčšej aktivite.
Priestor aj pre menšie firmy
"Teší nás, že v rade budú mať zastúpenie aj predstavitelia malých podnikateľov. Veríme, že sa nám spoločne podarí prispieť k zlepšeniu podmienok aj pre tých najmenších živnostníkov," povedala generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu Viola Kromerová. Privítala by, ak by sa na Slovensku zlepšila spolupráca jednotlivých rezortov pri príprave legislatívy.
"Dôležité je, aby rada aj reálne fungovala. O jej návrhoch by mala byť prostredníctvom médií viac informovaná širšia odborná i laická verejnosť. Malo by sa o nich širšie diskutovať," hovorí vedúci kancelárie Úradu Slovenskej živnostenskej komory Ján Kurčák. Navrhuje sústrediť sa na kvalitu prijímaných legislatívnych a iných opatrení. Snaženie rady by malo podporiť najmä rozvoj nových technológii.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 01:06