StoryEditor

Zakladatelia Molitasu nezaspali v pohodlných kreslách

29.01.2006, 23:00

Možno sedenie v pohodlnom čalúnenom kresle podporilo myšlienku mladých Čadčanov podnikať s mäkkou polyuretánovou penou. "Začínali sme klasicky -- ako eseročka, ktorá v malom obchodovala s penou. Jeden náš -- už bývalý spoločník -- mal čalúnnictvo a zistil, že dovoz tejto komodity z Poľska je lacnejší," spomína na začiatky podnikania Milan Gašperák, konateľ a obchodný riaditeľ firmy Molitas z Rakovej pri Čadci.
Firma postupne k dovozu pridala aj spracovanie peny. Z dovezených blokov na tvarovacích a rezacích pílach ju spracúva do tvaru podľa požiadaviek zákazníkov. V súčasnosti už patrí medzi najvýznamnejších spracúvateľov a dodávateľov tvarovanej polyuretánovej peny pre domácich výrobcov mäkkého čalúneného nábytku. Trhový podiel firmy odhadujú jej konatelia na 25 percent. Spracovanie peny je bezodpadové. Zvyšky sa drvia a používajú napríklad ako výplň vankúšov alebo ich firma exportuje na ďalšie spracovanie.

Konečne vo vlastnom
"V roku 1994 sme si prvýkrát prenajali obchodné priestory. Mali sme šťastie na zákazníkov. Za tovar a servis dokázali platiť takmer okamžite. To nás naštartovalo. Všetko sme hneď investovali do rozšírenia firmy," pokračuje Gašperák.

Do roku 1999 sa firma kvôli priestorom sťahovala trikrát. Jej rast si nakoniec vyžiadal investície do vlastných priestorov. V roku 1999 odkúpili mladí podnikatelia bývalé sklady nábytku v Rakovej. Dve pôvodné haly zrekonštruovali a postavili tretiu. Na túto investíciu už vlastné peniaze nestačili. Bolo treba začať komunikovať s bankami. "Oslovili sme nemenovanú banku, tri mesiace sme pripravovali podklady na získanie úveru, ale stále boli nedostatočné. Nakoniec sme začali komunikovať s ďalšou bankou. V ústrety nám vyšla žilinská pobočka VÚB banky, kde sme už po troch týždňoch získali úver," hovorí Gašperák. Získali investičný úver štyri milióny korún. Firma dnes čerpá aj dva kontokorentné úvery -- korunový a v eurách, ktoré používa na zlepšenie cash flow. Po vstupe Slovenska do Európskej únie im banka navrhla aj využitie fondov EÚ a odporučila agentúru, ktorá pomohla vypracovať projekt.

Smer -- juh Slovenska
V rámci expanzie sa Molitas rozhodla postaviť nové priestory na juhu Slovenska. "Náš hlavný obchodný partner vybudoval fabriku v Maďarsku 200 kilometrov od hraníc. V tomto regióne existuje aj množstvo nábytkárskych firiem. To bol hlavný dôvod, prečo sme si vybrali túto lokalitu," vysvetľuje obchodný riaditeľ. Náklady na nehnuteľnosť vo Veľkých Turovciach pri Šahách, ako i na jej rekonštrukciu a vybavenie sa vyšplhali na vyše trinásť miliónov korún. Obe prevádzky Molitasu dnes zamestnávajú 70 ľudí. Rozšírením firmy narástli tržby z 210 miliónov v roku 2004 na vlaňajších 276 miliónov korún.

Únia je náročná
Firme pomohol aj vstup do Európskej únie. Znamenal najmä zlepšenie logistiky, keďže základnú surovinu dováža najmä z Poľska a ďalších krajín únie. Zároveň vyváža sedem percent produkcie do Českej republiky a Maďarska.
Firme sa podarilo získať aj peniaze z eurofondov. "Rozhodli sme sa využiť ponúkanú šancu v rámci sektorového operačného programu Priemysel a služby a investovať do modernizácie strojového vybavenia v oboch prevádzkach," hovorí Ľudovít Lučan, jeden z konateľov. Ich projekt schválilo ministerstvo hospodárstva v marci minulého roku a v týchto dňoch uskutočňuje Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania kontrolu jeho plnenia. Z celkovej investície pätnásť miliónov bude refundácia z EÚ 9,6 milióna korún.
Aj keď to možno vyzerá ružovo, konatelia Molitasu si ešte nemôžu sadnúť do pohodlných kresiel so založenými rukami. "Podmienky plnenia projektu sú náročné a ešte niekoľko rokov musíme vykazovať únii deklarované ciele a indikátory plnenia. Budúcnosti sa však nebojíme a rátame s ďalším rastom spoločnosti," dodáva konateľ a výrobný riaditeľ Ján Mitka.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 05:43