StoryEditor

V čom sa môžu presadiť našinci

15.10.2007, 00:00

-- Technologické zariadenia na ťažbu nerastných surovín a pre elektrárne a teplárne, napríklad stroje a zariadenia a dopravné pásy. Domáci výrobcovia: Vulkan Niš, Trayal Kruševac, Tigar Pirot, Ruma Guma. Dovoz z Poľska (Rafacco), Nemecka (Siemens), Veľkej Británie (Mitsui Babcoc). Zahraničnú konkurenciu tvoria nemecké a poľské firmy. Možnosti sú aj v obchode a vo výrobe plechov a výrobe bezšvíkových rúr. Domáci výrobcovia: U.S. Steel Srbija, Beli limovi Šabac.
-- Priemyselné hnojivá a agrochémia. Domáci výrobcovia: Agrohem Nový Sad, Azotara Zorka Subotica, Azotara Pančevo, Zorka Šabac, Viktorija Bačka Palanka. Významný je dovoz z Ruska, Ukrajiny a Rumunska.
-- Výrobky z papiera. Domáci výrobcovia: Matroz Sremska Mitrovica, Mladost Čuprija Umka, čo úspešne využíva Mondy group Ružomberok (štátne podniky sú v procese privatizácie). Možnosti sú aj v oblasti farieb, lakov, náterových látok. Domáci výrobcovia: Duga Beograd, Zvezda Beograd. Dovozná konkurencia: Helios zo Slovinska
-- Stroje a zariadenia na dopravnú obsluhu, cestné mechanizmy, autobusy. Domáci výrobcovia: Ikarbus Beograd, IMK 14. oktobar Kruševac. Zahraničná konkurencia: TAM Mercedes, Caterpilar, Belorus (traktory), Scania.
-- Textilný priemysel. Domáci výrobcovia: 1. máj Pirot, Zekstra Zemun, Beko Beograd, Kluz Beograd, Novitet Novi Sad. Dovoz z Talianska, Číny a Turecka.
-- Cement. Domáci výrobcovia: Lafarge Beočin, Titan Kosjerič, Holcim group Novi Popovac.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 11:44