StoryEditor

Živnostníci sa "gastráčov" vzdať nechcú

07.11.2011, 23:00

Živnostníci, ktorí si kupujú stravenky, sa ich nechcú vzdať. Súhlasili by však, aby sa namiesto nich vyplácali zamestnancom peniaze v hodnote gastrolístkov a zamestnávatelia si ich mohli dať do daňovo uznateľných výdavkov. "Nemyslím si, že by sa mali stravné lístky zrušiť. Som však za to, aby sa znížili provízie za ich predaj a za spätné odkúpenie emitentmi gastrolístkov," povedala živnostníčka Jarmila Medveďová. Nevidí totiž dôvod, prečo musí živnostník platiť pri ich kúpe manipulačný poplatok a reštaurácie a obchody aj provízie pri ich vrátení. "Výška provízií sa síce dá dohodnúť, ale niekedy je aj desať percent z ceny gastrolístkov," povedal HN pracovník jednej zo stravovacích spoločností. Ľudia podľa Medveďovej ľahšie minú na obed stravenku, ako by si ho mali zaplatiť v hotovosti. Je to síce podľa nej len "pocitová záležitosť," lebo suma za stravu je rovnaká bez ohľadu na to, čím sa platí. Preto aj podľa nej by gastrolístky nemali "skončiť".

Nedomyslené zrušenie?
Ak by sa stravenky predsa len zrušili, ako to navrhuje poslanec Igor Matovič, zamestnanci a podnikatelia by chodili na obedy menej. To by ohrozilo najmä malé reštaurácie, na ktoré je nadviazaných veľa ďalších drobných podnikateľov -- hovoria živnostníci. "Stravenky sa starajú o moje zdravie," povedal nám živnostník Juraj Patek, ktorý si ich kupuje už šiesty rok. Pravidelnú stravu totiž považuje pre podnikateľov za dôležitú, lebo im zlepšuje životosprávu. Preto si neželá, aby zanikli.

V súčasnosti sú stravovacie poukážky oslobodené od dane aj odvodov. Medveďová zároveň upozorňuje, že ak by stravné lístky skončili, peňažná náhrada za ne by sa tiež nemala zdaňovať. "Neviem si však predstaviť, ako by to bolo pri výplate peňazí, keďže každý príjem by mal byť zdanený. A ešte by z nich hrozilo aj platenie odvodov," upozornila. Zamestnancom by tak z vyplatenej náhrady moc neostalo.

"Živnostníkom by nikto nedal namiesto poukážok peniaze," tvrdí poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska Jaroslava Lukačovičová. Ak sa zrušia, živnostníci navrhujú, aby sa im kompenzovali daňovou úľavou. "U živnostníka -- fyzickej osoby by sa to mohlo riešiť aj daňovým bonusom," myslí si živnostníčka Jana Hodúrová. Obáva sa však, že ak stravenky zaniknú, spolu s nimi padne v reštauráciách aj veľa pracovných miest.  

Boli by aj výhody
Kladnú stránku prípadného zrušenia gastrolístkov vidí ekonómka a daňová poradkyňa Dagmar Bednáriková v tom, že živnostníkom by odpadli pri ich kupovaní manipulačné a poštovné náklady. "Hrozilo by však, že časť zamestnancov by hotovosť za lístky neminula na obedy, takže celý systém zabezpečenia stravovania by sa mohol minúť s účinkom," dodala.

Matovič však zatiaľ od svojho návrhu zrušiť gastrolístky neustúpil. Ak by hrozilo, že to spôsobí väčšie prepúšťanie a prepad tržby v reštauráciách, tak svoj návrh odvolá. Asociácia emitentov stravovacích poukážok tvrdí, že ak sa jeho zámer zrealizuje, zamestnanci negatívne zmenia svoje stravovacie návyky. Podľa ich názoru prestanú chodiť do reštaurácií a peniaze budú využívať nie na stravu, ale na iné výdavky. Napríklad na chod domácnosti.
Vladimír Turanský

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. december 2025 04:16