Trojfarebný výber jedál z obedového menu označený smajlíkmi, ktoré hovoria o jeho pozitívnej miere na zdravie každého človeka.
Aj to je spôsob, ako môže firma dostať do formy svojich zamestnancov. Najväčší chemický kombinát u nás, rafinérka Slovnaft, stavila na zdravé a chutné obedy. Za tento nápad, projekt STEP – Sprav krok pre svoje zdravie, získala v súťaži nadácia Pontis Via bona Slovakia cenu v oblasti zodpovedného podnikania.
„Jedlo z obedového menu našich zamestnancov sme označili tromi farbami – červenou, žltou a zelenou. Červená označuje slovenské tradičné, vyprážané, mäsité jedlá, ktorých konzumácia z dlhodobého hľadiska nie je veľmi zdravá. Zelená, naopak, zaručuje, že strava je vyvážená a jedlá tejto kategórie sú v súlade s racionálnou výživou,“ vysvetľuje hovorca spoločnosti Anton Molnár. Cena všetkých troch druhov jedla zo závodnej jedálne je však rovnaká. Aj takto chce Slovnaft zabezpečiť lepšiu výkonnosť pracovníkov a postarať sa tiež o ich zdravie.
Okrem zaujímavého fit programu spoločnosť v lete začala i zber opotrebovaného kuchynského oleja. Použitú tekutinu môže každý doniesť na čerpaciu stanicu v Bratislave, Banskej Bystrici, Prešove a Humennom. Takýto olej sa dá podľa Molnára opätovne spracovať a ako biokomponent potom vrátiť do paliva. Nezaťaží tak životné prostredie.
Život firmy významne ovplyvňuje aj súťaž návrhov zamestnancov, ktoré by mohli zlepšiť výrobný proces v rafinérii. „Návrhy posudzujú naši odborníci, ktorí každoročne finančne ocenia ten najlepší. Minulý rok vyhrala myšlienka, ktorá vyriešila problém likvidácie našich testovacích vzoriek paliva. Jednoducho sme ich začali opäť primiešavať do nádrží s naftou a benzínom,“ opisuje Molnár. Návrhy pracovníkov napríklad zefektívnili spôsob čistenia nádrží. Navrhli umývanie vodnými dýzami namiesto intenzívneho prúdu vody.
