StoryEditor

Šanca pracovať aj pre nekvalifikovaných

26.07.2006, 00:00

V Českej republike pracuje približne 80 650 Slovákov, pričom najviac, až 42 %, v spracovateľskom priemysle, 15 % v stavebnom priemysle, 15 % v podnikateľskej činnosti, nehnuteľnosti a prenájom, 10 % v obchode, opravárenskom priemysle. Oproti minulému roku v Českej republike pracuje o 15-tisíc Slovákov viac. "Výhodou je, že záujemca o prácu nemusí vedieť cudzí jazyk, často s ponukou práce zamestnávateľ zabezpečí aj ubytovanie," konštatuje manažérka EURES Ľubica Cibulková. Pred odchodom za prácou do Českej republiky dostane pracovník pracovný prísľub alebo dokonca podpíše so zamestnávateľom pracovnú zmluvu. Najviac uchádzačov o prácu v Česku má základné alebo stredné odborné vzdelanie bez maturity či s maturitou.
V porovnaní s väčšinou členských krajín neexistujú pri hľadaní si práce takmer žiadne prekážky. "Jazyková bariéra neexistuje, kultúrne rozdiely sú minimálne, je tu široká ponuka voľných pracovných miest, možnosť pracovného uplatnenia aj pre uchádzačov bez kvalifikácie a ešte aj vzdialenosť od domova je malá," vymenovala manažérka podstatné výhody, ktoré lákajú Slovákov pracovať v tejto krajine.
Obyčajne sa dohodne zamestnávateľ so zamestnancom na trojmesačnej skúšobnej lehote. Pracovný čas a mzda závisia hlavne od požiadaviek zamestnávateľa, ale tiež aj od vašich skúseností. Mzda, samozrejme, závisí od výučného listu, od praxe.
Väčšinou sa pracuje osem hodín denne, za hodinu môžete zarobiť od 70 do 120 českých korún. "Nábor na prácu v Česku robila česká firma v dedinskom rozhlase. Prihlásil som sa, tu som ako pomocný stavebný robotník bez vyučenia zarobil za hodinu najviac 50 korún, v Česku som dostal dva razy toľko a k tomu ešte zadarmo stravu a bývanie," hovorí 23-ročný Pavol, ktorý je už päť rokov bez práce.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 22:04