StoryEditor

Koľko stojí najlacnejšie domáce pripojenie

12.10.2005, 00:00

Ak si chceme zriadiť doma internet, vždy si vyberáme taký spôsob pripojenia, aby sme v konečnom dôsledku platili čo najmenej. Svoj výber musíme, samozrejme, prispôsobiť svojim požiadavkám. "Najvýhodnejšie sú asi spôsoby pripojenia, pri ktorých sa platí paušálny poplatok," hovorí Matúš Serdula z Občianskeho združenia Internet pre všetkých. Užívateľovi sa potom nemôže stať, že ho prekvapí účet za internet, pretože každý mesiac platí rovnakú sumu za pripojenie bez ohľadu na množstvo prenesených dát alebo čas strávený na internete. "Takéto paušálne spôsoby pripojenia na internet ponúka technológia ADSL, cez ktorú je možné pripojenie na internet pri rýchlosti 512 kbps približne za cenu od 1 200 korún s DPH," poznamenáva Serdula.
Pripojenie cez kábel
Paušálne spoplatňovanie ponúka aj pripojenie cez káblovú televíziu Chello. Ceny začínajú už od 799 korún s DPH pri rýchlosti 512 kbps. V ponuke sú aj vyššie rýchlosti za vyšší poplatok. V súčasnosti však začínajú ceny programov Chello už pri 400 korunách, v platnosti sú však len v rámci jesennej akcie do konca októbra. Zároveň do konca mesiaca neplatí nový zákazník depozit za modem, ktorý je normálne 2 499 korún s DPH. Nový zákazník musí uhradiť aj inštalačný poplatok, ktorý je počas akcie 300 korún, pri 13-mesačnej viazanosti zmluvy. Pri devätnásťmesačnej viazanosti je už len korunový. Po skončení akcie budú zákazníci za inštaláciu Chello platiť opäť klasických 1 999 korún s DPH.
Klasický Dial-up
Pre menej náročných užívateľov je vhodné aj pripojenie na svetovú sieť cez klasickú telefónnu linku -- cez Dial-up. "Tento typ pripojenia je síce pomalší, ale postačuje na bežné prezeranie webových stránok, posielanie e-mailov či chatovanie," konštatuje Serdula. Aj pri tomto spôsobe pripojenia je pritom možné využiť paušálny spôsob spoplatnenia. "Je to však možné len v čase od 16.00 do 7.00 počas pracovných dní a neobmedzene počas víkendov a sviatkov," dodáva Serdula. V čase od 7.00 do 16.00 hodiny sa totiž aplikuje tarifa Slovak Telecom a platí sa v závislosti od dĺžky pripojenia. Pre využívanie tohto spôsobu pripojenia musí mať užívateľ pevnú linku a musí si aktivovať službu Rodinný internet. Štandardný mesačný poplatok je 356 korún s DPH mesačne. Celkové náklady na toto pripojenie však budú vyššie ako 770 korún s DPH, keďže je potrebné k nim pripočítať aj poplatok za telefónnu linku a poplatok poskytovateľovi internetu. "V rámci akcie však Slovak Telecom v období od 1. októbra do 31. decembra pripravil akciu pre všetkých nových i existujúcich zákazníkov služby ST Online. Súčasťou akcie je kompletné pripojenie k internetu za 111 Sk bez DPH mesačne," upozorňuje Radoslav Bielka z ST Telecom. Ponuka pozostáva zo služby ST Online DIAL Basic alebo Dial Basic ISDN a internetového modulu Rodinný internet. Ponuka platí pre všetkých nových, ako aj existujúcich zákazníkov služby ST Online, ktorý sú tohto času bez viazanosti.
WiFi
Existujú aj ďalšie možnosti lacného pripojenia. "Je množstvo lokálnych poskytovateľov internetu cez technológiu WiFi. Zovšeobecniť ceny lokálnych poskytovateľov nie je možné, keďže každý má inú cenovú politiku a pôsobí samostatne," dodáva Serdula.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 03:32