StoryEditor

Súťaž je ostrejšia, ceny klesnú

Konkurencia na trhu hlasových služieb v pevnej sieti sa rozbehla naplno. Operátori napriek očakávaniam, že sa po prepojení so sieťou Slovak Telecomu budú orientovať len na podnikových zákazníkov, začali súťažiť aj o domácnosti.

Konkurencia na trhu hlasových služieb v pevnej sieti sa rozbehla naplno. Operátori napriek očakávaniam, že sa po prepojení so sieťou Slovak Telecomu budú orientovať len na podnikových zákazníkov, začali súťažiť aj o domácnosti.

Nižšie náklady menších firiem
Boj o zákazníka je pritom najvypuklejší pri miestnych a medzimestských hovoroch, kde sa operátori snažia ponúknuť čo najnižšiu cenu hovorov, alebo sekundovú tarifikáciu. Niektorí operátori dokážu na týchto volaniach ponúknuť nižšie ceny ako Slovak Telecom. Spôsobujú to ich nižšie náklady. Tieto malé, alebo stredné firmy, nie sú zaťažené odpismi, vysokými personálnymi nákladmi či drahými kampaňami. K cene za prepojenie sietí so Slovak Telecomom, ktorá sa odhaduje približne na 0,80 koruny za minútu preneseného hlasu, sa tak nabalia už len náklady spojené s prevádzkou ich firmy a marža.

Na ťahu je dominantný operátor
"Ceny Slovak Telecomu by sa v blízkom čase mohli ešte znížiť," hovorí predseda Asociácie telekomunikačných operátorov Vladimír Ondrovič. Telekomunikačný úrad mu totiž v prvostupňovom rozhodnutí určil tzv. povinnosť nákladovej orientácie cien. Vymedzuje tým okruh nákladov, ktoré môže tento dominantný operátor premietať do svojich cien. Ten sa podľa Ondroviča môže zúžiť napríklad o nemalé náklady na marketing a reklamu a cena za prepojenie sa ešte zníži. Ak sa Slovak Telecom neodvolá, rozhodnutie úradu by mohlo nadobudnúť efekt už v najbližších mesiacoch. Telecom je tiež rozhodnutím úradu povinný vydať dve referenčné ponuky. Jedna referenčná ponuka sa má týkať prepojenia a druhá -- uvoľneného prístupu k účastníckemu vedeniu. Práve uvoľnenie miestnych vedení spolu s nástupom technológie FWA by mohlo ceny znížiť ešte viac.

Volanie do zahraničia
Alternatívni operátori konkurujú Slovak Telecomu aj cenami za medzinárodné hovory. Minútové volania, najmä do zahraničných pevných sietí, sú väčšinou lacnejšie ako pri volaní cez sieť Slovak Telecomu alebo mobilných operátorov. Od júna prišiel ST so zvýhodnením cien a zjednotil cenník pre všetky predplatné programy. Minúta telefonovania na pevnú linku do jednej z krajín Európskej únie stojí zákazníka, ktorý volá cez sieť ST, 3,9 koruny bez DPH. Po prevolaní jednej minúty mu začína sekundová tarifikácia hovorov. Najlacnejší alternatívny operátor si účtuje za minútu len dve a pol koruny bez dane. Rovnako markantné sú aj cenové rozdiely pri telefonovaní do zahraničných mobilných sietí. Tarify konkurujú aj cenníkom mobilných operátorov. Racionálny zákazník môže dokonca mesačne dosiahnuť výrazné úspory za volania, ak by podpísal zmluvy s viacerými operátormi naraz. Potom stačí, ak si bude vyberať operátorov a pri volaní voliť predvoľby podľa toho, ktorý operátor poskytuje najlacnejšiu tarifu pre miestny, medzimestský alebo zahraničný hovor.

01 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Partizánske vyplácanie podpôr 02 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: FIDESZ: Prečo Peugeot vybral SR?
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 10:44