StoryEditor

Bez jazyka to všade nejde

18.10.2006, 00:00

Vzdelávanie v zahraničí

Vysokoškolské vzdelávanie na Islande poskytuje osem škôl. Väčšina z nich je štátnych. Súkromné sú iba tri. V súčasnosti sa na islandských univerzitách vzdeláva dvanásťtisíc študentov. Päťsto z nich prišlo zo zahraničia.
Univerzity sa tak ako inde vo svete medzi sebou líšia v miere výskumných aktivít a v počte vyučovaných programov. Vyučovacím jazykom je islandčina. Väčšina univerzít poskytuje aj krátkodobé kurzy v angličtine pre študentov v rámci výmenných programov. Niektoré univerzity ponúkajú aj ucelené programy v angličtine.
Doktor iba niekde
Bakalársky titul (B.A., B.S., B.Ed.) môže študent získať po dvoj- až štvorročnom štúdiu. Dĺžka štúdia závisí od zvoleného odboru. Ďalšou možnosťou štúdia sú štvor- až šesťročné kandidátske programy, ktorých ukončenie oprávňuje na výkon profesie v odboroch teológia, medicína, farmácia, právo, zubárstvo a podobne. Získaný titul sa nazýva kandidatsgrada.
Po získaní bakalárskeho vzdelania môže študent získať postgraduálny certifikát alebo titul master. Postgraduálny certifikát získava po ročnom štúdiu v oblasti pedagogiky, sociálnej práce či napríklad žurnalistiky.
Titul master (M. A., M. S. -- meistaragrada) možno nadobudnúť zvyčajne po dvojročnom postgraduálnom štúdiu a napísaní záverečnej práce. Doktorandský titul (dr. phil. alebo Ph.D. -- doktorsgrada) je možné získať iba na Islandskej univerzite po absolvovaní doktorandského programu a obhájení doktorandskej práce.
Islandčina alebo angličtina
Základnou podmienkou prijatia na štúdium na univerzite je maturita (stúdentspróf). Maturitné skúšky študentov z krajín Európskej únie a EFTA islandské univerzity akceptujú. Študent musí ovládať islandčinu alebo angličtinu. Ako však upozorňuje napríklad Kancelária pre medzinárodné vzdelávanie pri Islandskej univerzite, vyučujúcim jazykom môže byť aj islandčina, pretože nie všetky školy ponúkajú programy v angličtine. Množstvo praktických rád a príručiek, vrátane publikácie o školskom systéme a štúdiu na najväčšej z islandských univerzít, je na webe k dispozícii v anglickom jazyku.
So zahraničnými uchádzačmi komunikujú priamo univerzity. Výnimkou je Islandská univerzita, ktorá zriadila už spomínané pracovisko: Office of International Education, Neshagi 16, 107 Reykjavík, Iceland, tel: +354 525 4311, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..
Termíny uzávierok prihlášok na islandských vysokých školách bývajú počas marca až júna.
Povolenie na pobyt
Občania krajín Európskej únie nepotrebujú víza. Odporúča sa však priniesť si so sebou do krajiny platný pas, formulár zdravotného poistenia a akceptačný list z Islandskej univerzity.
Každý cudzinec prichádzajúci na Island by mal v prvom rade navštíviť islandský štatistický úrad Hagstofa Íslands, kde mu po predložení pasu a potvrdenia o štúdiu na Islandskej univerzite pridelia islandské identifikačné číslo. Pri pobyte dlhšom ako tri mesiace je nutné požiadať pri príchode o povolenie na pobyt na imigračnom úrade. Potrebné je predložiť pas, dve fotografie, akceptačný list a formulár zdravotného poistenia.
Ďalším krokom je registrácia na univerzite. Tu treba predložiť islandské identifikačné číslo a akceptačný list. Zároveň je možné požiadať o prístupové meno a heslo do univerzitnej počítačovej siete. Občania krajín Európskej únie nepotrebujú pracovné povolenie, iba povolenie na pobyt.
Koľko stojí štúdium a život?
Životné náklady na mesiac na Islande sa pohybujú okolo 80-tisíc islandských korún (viac ako 34-tisíc slovenských korún). Na štátnych vysokých školách sa neplatí školné, iba registračné poplatky vo výške okolo 30 000 ISK (zhruba 12 800 Sk) na jeden semester. Súkromné školy vyberajú školné -- zvyčajne od 120 000 ISK (51 240 Sk) do 250 000 ISK (106 750 Sk) za semester. Cena za prenájom izby na internáte sa pohybuje od 22 150 ISK (9 460 Sk) do 24 200 ISK (10 300 Sk) mesačne. Prenajatie izby v byte s kuchyňou stojí od 25 000 ISK (10 680 Sk) do 30 000 ISK mesačne. Za malý byt je nutné zaplatiť najmenej 40 000 ISK (17 080 Sk) mesačne. Strava stojí tiež aspoň 40 000 ISK mesačne. Študenti si však môžu popri vysokej škole privyrábať. Imigračný úrad na Islande môže požadovať preukázanie finančného zabezpečenia študenta na obdobie pobytu v krajine.

Dôležité adresy
Veľvyslanectvo Islandskej republiky (s pôsobnosťou pre SR)
Naglergasse 2/8
1010 Wien
Osterreich
Tel.: 0043-1 / 533 2771
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Konzulát Islandskej republiky
Palisády 39
811 06 Bratislava 2
Tel.: 02/ 5441 7741

Veľvyslanectvo SR (s pôsobnosťou pre Island)
Thomas Heftyes gate 24
NO-0244 Oslo
Norway
Tel.: +47 / 22 04 94 70
Fax: + 47 / 22 04 94 74
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Ministerstvo vzdelávania, vedy a kultúry
(Menntamálaráðuneytið)
Solvholsgata 4
150 Reykjavik
Iceland
Tel.: +354 545 9500
Fax: +354 562 3068
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
http://eng.menntamalaraduneyti.is

Informácie na internete
Stránka Kancelárie pre medzinárodné vzdelávanie (Office of International Education) pri Islandskej univerzite vrátane praktických rád a brožúr aj v anglickom jazyku -- www.ask.hi.is
Educational Gateway (oficiálne stránky o vzdelávaní, kurikulum, a pod.) -- www.menntagatt.is
Národné centrum pre materiály týkajúce sa štúdia -- www.namsgagnastofnun.is
on-line kurz islandčiny -- www.icelandic.hi.is/
Informácie o vzdelávaní v nordických krajinách -- www.nordenedu.net/
Informácie o krajine -- www.iceland.is
Informácie o hlavnom meste -- www.reykjavik.is
Oficiálny turistický sprievodca -- www.icetourist.is
Islandská letecká spoločnosť -- www.airiceland.is

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. september 2024 03:21