StoryEditor

Pracovné agentúry sprostredkujú prácu a poradia

09.01.2007, 23:00

Študentom sa zíde každá koruna, preto si veľmi často počas školy privyrábajú na brigádach. Prácu si hľadajú aj prostredníctvom pracovných agentúr. Personálna agentúra Nosluš v rámci Slovenska ročne zamestnáva tisíce študentov a má pobočky vo viacerých lokalitách. Ako nás informovala Darina Mokráňová z agentúry, študenti majú väčšinou záujem o brigády. "Môžu sa dohodnúť na počte odpracovaných hodín prípadne dní a taktiež na termíne práce. Študent je počas brigády zamestnancom agentúry," vysvetlila Mokráňová. V niektorých prípadoch podpíšu s agentúrou trvalý pracovný pomer a potom agentúra študentov poskytuje ďalším subjektom formou personálneho lízingu. Študenti najčastejšie pracujú v obchodných reťazcoch s výnimkou niektorých regiónov, ako napríklad Galanta, kde je týchto reťazcov ešte málo. Pracujú tu ako dokladači tovaru, pokladníci, stavební robotníci, robia tiež rôzne administratívne práce. V poslednom čase sa podľa Mokráňovej dosť rozširuje roznášanie letákov. Agentúra študentom pomáha tak, že im poskytuje právne rady o tom, ako majú napríklad podať daňové priznanie. Veľmi často agentúra podáva daňové priznanie za študentov, tí môžu v agentúre podpísať aj vyhlásenie na zdanenie príjmov zo závislej činnosti.
Košická personálna agentúra Študentský servis v roku 2006 zamestnávala 3 500 zamestnancov v Bratislave, na celom Slovenku však až 0-tisíc, prevažne študentov. Prácu nesprostredkúva, ale zamestnáva pracovníkov a následne ich poskytuje iným zamestnávateľom cez personálny lízing. Najviac študentov zamestnáva výroba a služby -- najmä rôzne finančné inštitúcie a obchodné domy. Najčastejšími profesiami sú pomocné a skladové práce, práca za linkou, jednoduché kancelárske práce, typovanie, obálkovanie, pokladník a dokladač tovaru. "Študenti najviac využívajú dohodu o brigádnickej práci. Študentský servis im pomáha právnymi a poradenskými radami. Využívajú podpísanie vyhlásenia na zdanenie príjmov zo závislej činnosti. Ak majú záujem, študentský servis im podá aj daňové priznanie," povedal nám Marián Sliacsky z bratislavskej pobočky Študentského servisu.
V košickej lokalite zamestnáva agentúra ročne tisícky zamestnancov. Prácu nesprostredkúvajú, ale zamestnáva pracovníkov prevažne na dohodu o brigádnickej práci študentov, prípadne dohodu o vykonaní práce. Svojich zamestnancov poskytuje firmám ďalej formou personálneho lízingu. "Mesačne môže u jedného zamestnávateľa pracovník odpracovať osemdesiat hodín. Zamestnancom tiež poskytujeme právny servis. Mnohí u nás podpíšu vyhlásenie na zdanenie príjmov zo závislej činnosti. Ak nás požiadajú, daňové priznanie za nich urobíme, pokiaľ nemajú ďalšie príjmy," konštatovala Lucia Sopková z košickej pobočky Študentského servisu. Študenti pracujú najčastejšie vo výrobe, v obchodných reťazcoch, pekárňach a cukrárňach -- robia prevažne dokladačov tovaru a upratujú.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 18:04