StoryEditor

Kultúrne podujatia na najbližšie dni / Praha, Viedeň...

Paralelné svety v Prahe
Praha je počas leta hostiteľom dvoch medzinárodných výtvarných podujatí. Takáto situácia vznikla v dôsledku sporov organizátorov prvého pražského bienále. Výsledkom sú paralelné akcie -- Giancarlo Politi a Helena Kontová pokračujú druhým ročníkom Pražského bienále a Milan Knížák s Národní galerií organizujú vlastné podujatie s názvom IBCA 2005 (Medzinárodné bienále súčasného umenia).
Pražské bienále 2 v Karlínskej hale potrvá do 15. septembra. Zameriava sa na význam maľby a umenia ako politickej akcie. Predstavuje rôzne polohy maľby a jej vzťahov s inými médiami. Ponúka diela od slovenskej a českej scény cez posledné čínske trendy až po osobnosti lipskej a drážďanskej školy. Viac na www.praguebiennale.org.
IBCA 2005 vo Veletržním paláci bude sprístupnené do 11. septembra. Medzinárodné bienále súčasného umenia je zamerané na prechodové javy postmodernej kultúry a reaguje na nové tvorivé myšlienky výtvarných umelcov, ktoré vyplývajú z hlbokých zmien súčasnej civilizácie. Na medzinárodnom bienále budú vystavené prejavy aktuálnych tendencií z oblasti fotografie, videoartu a nových komunikačných médií. Uskutočnia sa tu aj divadelné a hudobné performance. Súčasťou bienále bude festival alternatívnej divadelnej a hudobnej kultúry, ktorý sa uskutoční v suterénnych priestoroch kinosály Veletržního paláca. Viac na www.ngprague.cz/biennale.


Viedeň:
Leopoldovo múzeum
, Museums Quartier, Museumsplatz 1
Holá pravda. Klimt, Schiele, Kokoschka a ďalšie škandály -- do 22. júla
Albertina, Albertinaplatz 1
Od Goyu po Picassa -- do 28. júla
Kunsthalle Wien -- MuseumsQuartier, Museumsplatz 1
Žije a pracuje vo Viedni II -- do 4. septembra
Viedenské múzeum, Karlspatz
Sinalcovská epocha -- do 25. septembra
Múzeum Lichtensteinovcov, Fürstengasse 1
Giovanni Giuliani (1664 -- 1744) -- do 2. októbra
Viedenské múzeum nábytku, Hofmobiliendepot, Andreasgasse 7
Dizajn nábytku 50. rokov -- do 6. novembra
Koncerty
Na Radničnom námestí pokračuje festival hudobných filmov (na veľkoplošnej obrazovke sa tu o deviatej večer premietajú klasické alebo džezové hudobné filmy) a viedenské operetné leto 2005 s operetnými melódiami od Johanna Straussa až po Roberta Stolza. V piatok 29. júla vyvrcholí viedenský džezový festival.

Brno
Dietrichsteinský palác
, Zelný trh 8
Tajomný jednorožec -- do 5. novembra
Z hlbín mineralogického depozitára -- do februára 2006

Praha
Národné múzeum
Český film 1939 -- 1945. Jen pro ten dnešní den stojí za to žít -- do 31. júla
Múzeum hlavného mesta Prahy
Totálne nasadenie, nútené práce pre tretiu ríšu -- do 31. júla
Náprstkovo múzeum ázijských, afrických a amerických kultúr
Japonské bábiky -- do 28. augusta
Americký klub dám -- krôčik k ženskej vzdelanosti -- 140. výročie založenia -- do 30. októbra

Koncerty
V priestoroch Obecného domu na Námestí republiky 5 (dolná časť Václavského námestia) sa v letnej sezóne konajú koncerty, ktoré sa začínajú o 20.30 a 20.00 hod. V najbližších dňoch si možno vybrať z koncertov Mozartovej, Gershwinovej či Vivaldiho hudby. Vstupenky si môžete kúpiť priamo v Obecnom dome alebo v sieti Ticketpro, BTI.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
01. máj 2024 18:32