StoryEditor

Aké sú vaše práva a povinnosti v krajine, v ktorej ste poistený?

06.09.2006, 00:00

Čo sa týka právnych predpisov o sociálnom zabezpečení krajiny, v ktorej ste poistený, máte rovnaké práva a povinnosti ako štátni príslušníci tejto krajiny. Vaša žiadosť o dávky nemôže byť zamietnutá z jediného dôvodu, že nie ste štátnym príslušníkom tohto štátu.
Vždy sa môžete domáhať zásady rovnakého zaobchádzania na Súdnom dvore Európskych spoločenstiev.
Členský štát podriaďuje vznik práva na dávku podmienkou, že osoba mala v tomto štáte určitý čas bydlisko, pričom splnenie tejto podmienky sa vyžaduje od všetkých pracovníkov. Je viac ako zrejmé, že štátni príslušníci tohto štátu sú oproti migrujúcim pracovníkom zvýhodňovaní. V mnohých prípadoch zásada rovnosti zaobchádzania nestačí na ochranu migrujúcich pracovníkov, ak oni a ich rodinní príslušníci majú bydlisko mimo štátu, na základe ktorého právnych predpisov sú poistení, alebo ak uvedený pracovník má "prerušenú" lehotu poistenia na základe právnych predpisov dvoch alebo niekoľkých členských štátov.

Čo musíte vedieť, ak ochoriete
Keď sa k čerpaniu dávok vyžaduje splnenie určitých podmienok, príslušná inštitúcia musí započítať lehoty poistenia, pobytu alebo zamestnania dosiahnuté v rámci právnych predpisov iných krajín (úhrn lehôt). Táto záruka znamená, že nestrácate nárok na nemocenské poistenie pri zmene zamestnania a odchodu do iného štátu.

Nárok na nemocenské
V niektorých krajinách môžete mať nárok na nemocenské dávky až po uplynutí šiestich mesiacov poistenia. Legislatíva únie zaručuje pracovníkovi, ktorý prerušil predchádzajúce poistenie, pretože odišiel do iného štátu, že bude mať nárok na nemocenské dávky od začiatku svojho poistenia. Peňažné dávky počas choroby obvykle majú nahradiť príjmy, ktoré sú pre chorobu prerušené. Spravidla sa vždy vyplácajú podľa právnych predpisov krajiny, v ktorej ste poistený, bez ohľadu na to, aká je krajina vášho bydliska alebo pobytu.

Dávky nemocenského poistenia
Ide o lekársku starostlivosť a starostlivosť o zuby, lieky a hospitalizáciu, ako aj priame platby určené na preplatenie nákladov na tieto výkony. Vo všeobecnosti sa vyplácajú podľa právnych predpisov krajiny vášho bydliska alebo pobytu, ako by ste v tejto krajine boli poistený. Ak máte bydlisko v krajine, v ktorej ste poistený, je samozrejmé, že máte právo na všetky vecné dávky poskytované v zmysle právnych predpisov tejto krajiny. Tieto dávky vypláca inštitúcia nemocenského poistenia v mieste vášho bydliska za rovnakých podmienok pre všetky osoby poistené v tejto krajine. Ak máte bydlisko v inej krajine než v tej, v ktorej ste poistený, máte nárok na
všetky vecné dávky ustanovené právnymi predpismi vašej krajiny bydliska. Dávky vypláca inštitúcia nemocenského poistenia v mieste vášho bydliska, akoby ste v nej boli poistený. Ak ste pracovníkom z pohraničnej oblasti, vedzte, máte takisto práva v krajine, v ktorej pracujete.

Prechodný pobyt mimo krajiny, v ktorej ste poistený
Ak ste osoba s prechodným pobytom v inej krajine, ako je krajina, v ktorej ste poistený, máte nárok na všetky vecné dávky, ktoré sú zdravotne nevyhnutné so zreteľom na druh lekárskej starostlivosti a plánovanú lehotu pobytu. Vždy vám bude poskytnutá potrebná lekárska starostlivosť vrátane veľmi nákladnej hospitalizácie. Ak je cieľom vašej cesty do zahraničia lekárske ošetrenie, vzťahujú sa na vás osobitné podmienky.
Viac informácií v príručke Vaše práva pri pohybe v rámci Európskej únii, ktorú vydala EK.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 05:04