StoryEditor

Novela zákona o archívoch a registratúrach

23.01.2007, 23:00

Všeobecná povinnosť vypracovať registratúrny poriadok, ktorý opisuje spôsob manipulácie s registratúrnymi záznamami, bude zrušená. Túto povinnosť zaviedol zákon o archívoch a registratúrach. Podnikatelia kritizovali, že povinnosť vypracovať registratúrny poriadok ich zbytočne administratívne zaťažuje a sú s tým spojené finančné výdavky pri obstaraní si registratúrneho poriadku, ak si ho podnikateľský subjekt nevypracúva sám.
Táto povinnosť zostane zachovaná len pre tých pôvodcov registratúr, ktorých registratúry sú najvýznamnejším zdrojom archívneho dedičstva (najmä štátne orgány, územná samospráva).
Návrh tiež zamedzuje neodôvodnenému obmedzovaniu prístupu k archívnym dokumentom, dopĺňa ďalšie študijné odbory medzi kvalifikačné požiadavky pre výkon činností v archíve, pri správe registratúry a pri správe registratúry iného pôvodcu, zavádza možnosť zničiť registratúrne záznamy navrhnuté na zničenie, ak rozhodnutie štátneho archívu o vyradení nebolo doručené do 60 dní od predloženia na vyradenie.
Predložený návrh prináša zásadnú zmenu v tom, že táto povinnosť sa ako všeobecná povinnosť pôvodcu registratúry zrušuje a ponecháva sa len vo vzťahu k tým pôvodcom registratúr, z činnosti ktorých vznikajú najvýznamnejšie archívne dokumenty (najmä štátne orgány, územná samospráva).
Návrh novely, ktorý schválila vláda 10. januára, detailnejšie upravuje obmedzenia prístupu k archívnym dokumentom na maximálne 30 rokov, s výnimkou ochrany štátneho záujmu, kde umožňuje obmedziť prístup k archívnym dokumentom i na dlhší čas.
Čo hovorí zákon
Zákon č. 395/2002 Z. z. o archívoch a registratúrach a o doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 515/2003 Z. z. ustanovil pôvodcom registratúry povinnosť vypracovať registratúrny poriadok, ktorý opisuje spôsob manipulácie s registratúrnymi záznamami. Ide o povinnosť, ktorú mali pôvodcovia registratúry i podľa predchádzajúcej právnej úpravy.
Z povinnosti vypracovať registratúrny plán sa ustanovujú výnimky pre tých pôvodcov registratúr, z činnosti ktorých nevznikajú registratúrne záznamy majúce trvalú dokumentárnu hodnotu. Pôvodcami registratúr, na ktorých sa bude táto výnimka vzťahovať, sú najmä drobní remeselníci. Ďalšou osobitnou skupinou, ktorá nebude musieť vypracovať registratúrny plán, sú osoby, ktorých činnosť patrí do pôsobnosti autorského zákona (umelci, vedci).
Registratúrny poriadok budú musieť vypracovať tie subjekty, ktorých registratúra je najvýznamnejším zdrojom archívneho dedičstva. Sú to všetky orgány verejnej správy, t. j. všetky štátne orgány, orgány územnej samosprávy a subjekty tvoriace tzv. záujmovú samosprávu (profesijne komory, Sociálna poisťovňa, zdravotné poisťovne). Ďalšou povinnou skupinou sú právnické osoby zriadené štátnym orgánom alebo orgánom územnej samosprávy, t. j. ich rozpočtové a príspevkové organizácie. Skupina "právnické osoby zriadené zákonom" predstavuje najmä celospoločensky významné inštitúcie (vysoké školy). Ďalšou skupinou sú inštitúcie, o ktorých zriadení sa zákon nevyslovuje, ale upravuje ich postavenie; sú to napr. Slovenská akadémia vied, Slovenský rozhlas, Slovenská televízia, Slovenské národné divadlo a ďalšie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 10:58