StoryEditor

Na čo si treba dať na lodi pozor

22.07.2005, 00:00

Slnko
Na lodi je človek vystavený slnečnému žiareniu dvojnásobne. Slnko svieti zhora a zároveň sa odráža od vodnej hladiny. Okrem opaľovacích krémov a slnečných okuliarov je dobré pribaliť si na dovolenku aj dithiaden, ktorý je účinným prostriedok proti alergii na intenzívne slnečné žiarenie. Alergia môže postihnúť aj ľudí, ktorí je nikdy predtým nemali.
Oblečenie
Veľká časť odkladacích priestorov sa zaplní zásobami. Veci by si mal preto cestovateľ baliť čo najúspornejšie. V lodnom kufri by nemalo chýbať nepremokavé oblečenie a náhradné oblečenie. Baliť sa do ruksaku je nepraktické -- na lodi si dovolenkár väčšinou nevybaľuje veci do skriniek. Cestovná taška alebo kufor sú vhodnejšie.
Obuv
Pre udržiavanie čistoty je bezpodmienečne potrebné mať obuv na loď. Nesmie robiť čierne šmuhy a zároveň by mala byť celá, nie sandále. Keď je pekné počasie, môžete behať po lodi aj bosí. V silnejšom vetre je dobré mať celú obuv s nešmykľavou podrážkou.
Strava
Je veľmi vhodné spraviť si pred odchodom na plavbu jedálny lístok a podľa neho nakúpiť potraviny. Ľudia si väčšinou nosia so sebou zbytočne veľa potravín, ktoré zaberajú miesto a treba ich niesť späť.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 10:14