StoryEditor

Ako sa vracia DPH z členských štátov únie

10.08.2005, 00:00

Slovenský platiteľ dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorý zaplatí DPH v inom členskom štáte únie, nemá nárok na jej odpočítanie v tuzemsku. Môže si však uplatniť nárok na vrátenie (refundáciu) dane v tom členskom štáte, v ktorom ju zaplatil za podmienok platných v tomto štáte. Vyplýva to z usmernenia Ministerstva financií SR, uverejnenom vo Finančnom spravodajcovi 5/2005:
Tuzemský platiteľ DPH má potom dve možnosti:
1. Uplatniť si daň vo výdavkoch daňovo uznaných (§ 19 zákona o dani z príjmu) za predpokladu, že samotné obstaranie predmetov alebo služieb v zahraničí je uznaným výdavkom. Pri obstaraní predmetov a služieb, ktoré nie sú daňovo uznaným výdavkom (napríklad § 21 zákona o dani z príjmu), ani zaplatená DPH v zahraničí sa ako daňový výdavok neuzná.
2. Nárok na uplatnenie vrátenia (refundáciu) dane vzniká v členskom štáte podľa práva členského štátu, ale zvyčajne až v nasledujúcom kalendárnom roku pri splnení podmienok daného členského štátu.
Vrátenie DPH slovenskému platiteľovi dane v zahraničí sa zahrnie do príjmov (základu dane) v tom zdaňovacom období, v ktorom ju členský štát vrátil (pripísanie na účet). (Lehota na podanie žiadosti o vrátenie DPH za minulý rok uplynula 30. júna 2005.)

Príklad
Slovenská spoločnosť zabezpečila pre zamestnancov zahraničné školenie v krajine únie. Zahraničný dodávateľ, platiteľ DPH, poskytol službu, školenia a ubytovanie. Poslal faktúru aj s DPH a tuzemská spoločnosť ju uhradila v plnej výške.
Riešenie:
1. Podľa § 49 zákona o dani z pridanej hodnoty, ak voči platiteľovi nebola v tuzemsku uplatnená daň z dodania služieb, platiteľ si nemôže daň odpočítať. Do daňových nákladov však môže zahrnúť celú sumu, vrátane DPH, lebo na odpočítanie DPH nemal nárok (§ 19 zákona o dani z príjmu).
2. Slovenský daňovník môže požiadať o vrátenie dane zaplatenej v únii. Podmienky na vrátenie dane zaplatenej v zahraničí treba skúmať podľa konkrétnej krajiny.
Napríklad takéto podmienky platia pre vrátenie DPH zaplatenej v Českej republike (§82 zák. č. 235/2004 Sb. O dani z přidané hodnoty):
o Osoba nie je registrovaná pre daň v Českej republike
o V Českej republike nemá ekonomickú činnosť (okrem výnimiek) v kalendárnom roku, v ktorom žiada o vrátenie dane,
o Daň, ktorá sa má vrátiť, je najmenej 1 000 Kč za kalendárny rok
o Platiteľ posiela písomnú žiadosť na Finanční úřad pre Prahu 1

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
01. máj 2024 14:39