StoryEditor

Flotilové poistenie je pre firmy výhodnejšie

28.10.2008, 23:00

Ak máte vo firme viacero áut, môžete si ich poistiť výhodnejšie -- jednou jedinou zmluvou, a to dokonca aj cez internet. Stačí uzavrieť flotilové poistenie. Obídete tým veľa iných administratívnych úkonov.
Robí to tak väčšina
Podnikatelia vedia, že flotilový spôsob povinného zmluvného a havarijného poistenia je pre nich oveľa pohodlnejší. Za viacero služobných áut zaplatia len raz, navyše cena sa počtom vozidiel môže znížiť. To znamená, že firma za ten istý počet poistených áut zaplatí pri flotilovom poistení oveľa menej ako by zaplatila pri individuálnom poistení každého služobného auta. Je to teda nielen praktickejšie, ale môže sa tým aj ušetriť značná časť výdavkov na poistenie firemného autoparku. "V našej firme máme flotilové poistenie aj pre povinné zmluvné poistenie, aj pre havarijné poistenie služobných vozidiel. Výhoda je jednoznačne v lepších cenách poistenia a jednoduchej správe zmlúv. Prihlasovanie vozidiel do flotily prebieha elektronicky," vyhlásila Miriam Repiská zo spoločnosti Volkswagen Slovakia. Elektronické poisťovanie môže mať ďalšie pozitívum -- nižšiu cenu. Niektoré poisťovne totiž poskytujú zľavy na zmluvy uzavreté cez internet. Stačí vyplniť formulár na stránke poisťovne, zavolať na infolinku či kontaktovať sprostredkovateľa a potom faxom poslať kópiu technického preukazu.
Musíte mať viac vozidiel
Flotilové, teda hromadné poistenie, sa, pochopiteľne, nedá uzavrieť na jedno auto. Niektoré poisťovne vám flotilovo poistia aj dve autá, iné vyžadujú aspoň päť vozidiel. Všeobecne sú v rôznych poisťovniach dosť odlišné podmienky. Sú také, ktoré ponúkajú variabilné poistenie tých rizík, ktorých sa klient najviac obáva. V ponuke flotíl sa okrem havarijného a povinného zmluvného poistenia objavujú aj iné služby, ako napríklad poistenie predného skla či všetkých skiel, poistenie proti odcudzeniu a podobne.
Ponuky poisťovní sa rôznia
Niektoré poisťovne ponúkajú pri uzavretí flotily tiež zľavy na rôzne iné doplnkové poistenia. "Klientom pre flotilové poistenie ponúkame systém špeciálnych zliav, ktorý je závislý okrem iného aj od poistených rizík. Štandardne im ponúkame bonusový systém v závislosti od škodovosti v povinnom zmluvnom poistení a od budúceho roka zvyšujeme limit na škodu na zdraví aj na vecnú škodu. Ako bonus klient dostáva asistenčné služby pre motorové vozidlá do 3,5 tony," uviedla Margaréta Ivanová, riaditeľka odboru riadenia poistných produktov neživotného poistenia ČSOB. Skutočné výhody vedia najlepšie posúdiť poistní makléri. "Kooperativa a Komunálna poisťovňa ponúkajú ako bonus k povinnému zmluvnému živelné poistenie a úrazové poistenie. Pomerne časté sú rozbitia čelného skla a väčšina poisťovní má zmluvy priamo so servismi Autosklo. Tu sa ich prístup líši. V Allianzi idete priamo do Autoskla, škodu odfotia, sklo vám vymenia a škodu za klienta nahlásia do poisťovne. Tak by to mohlo byt všade, ale nie je. V inej poisťovni musíte ísť s poškodeným sklom za technikom poisťovne, ten škodu obhliadne a až potom idete do Autoskla na výmenu," opisuje rozdiely poistný maklér Radek Terifaj.
Rieši sa to aj lízingom
Sú podnikatelia, ktorí sa starostiam s poistným vyhýbajú cez lízingové spoločnosti. Robia to dokonca aj najväčšie podniky. "Slovnaft využíva pri vozovom parku osobných autách lízing, takže havarijné a povinné zmluvné poistenie rieši lízingová spoločnosť," vysvetlil Anton Molnár, hovorca Slovnaftu.
Poisťovne sa bijú o klientov
Podnikatelia sú pre poisťovne veľmi vďačnými klientmi. "Poisťovne sa o podnikateľských klientov bijú výhodnými ponukami. Ako pripúšťajú, v niektorých inštitúciách, často na hranici návratnosti nákladov. Na slovenskom trhu pôsobí deväť poisťovní, ktoré majú vo svojej ponuke aj povinné zmluvné poistenie motorových vozidiel. Pri flotilách, väčšinou od päť áut vyššie, totiž začínajú poisťovne so špeciálnymi akciami. Pre motorové vozidlá podnikateľov ponúkajú zaujímavé produkty so zľavami v závislosti od počtu poisťovaných vozidiel. Podobne ako pri bežných poistkách pre súkromné osoby, aj podnikatelia môžu ťažiť z rabatov za viac uzatvorených zmlúv či za bezškodový priebeh. Kritérií rozhodovania pri voľbe poisťovne je viacero -- cashflow firmy, počet vozidiel, vek vozidiel, vek a skúsenosti vodičov vo firme, počet najazdených kilometrov za rok, bezškodový priebeh doterajších poistení, účel použitia vozidiel, región použitia," zhodnotil obchodný vedúci poradenskej spoločnosti OVB Ľubomír Medvecký, ktorý sa venuje poisteniu

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 11:28