StoryEditor

Pri predaji a vklade podniku sa menia dane

10.10.2007, 00:00

Po vstupe Slovenskej republiky do Európskej únie začali platiť v oblasti DPH úplne nové pravidlá, ktoré vychádzajú z predpisov Európskych spoločenstiev. Nový zákon o DPH bol odvtedy už niekoľkokrát novelizovaný. Vláda schválila 26. septembra návrh ďalšej novely, ktorá by mala nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2008.
Zmeny pri nájomných zmluvách
Jedna z významných zmien by sa mala týkať nájomných zmlúv. Podľa novely sa bude odovzdanie tovaru na základe nájomnej zmluvy považovať za dodanie tovaru v prípade, ak sa zmluvné strany dohodnú na povinnosti predaja predmetu nájmu nájomcovi najneskôr pri zaplatení poslednej splátky. V súčasnosti sa akýkoľvek nájom hnuteľných vecí považuje za dodanie služby (s výnimkou nájmu s dojednaným právom kúpy nového dopravného prostriedku prenajímaného z iného členského štátu, keď sa tento nájom považuje za dodanie tovaru). Nájom tovaru na základe nájomnej zmluvy ustanovujúcej právo kúpy predmetu nájmu sa bude naďalej považovať za dodanie služby.
Iné zdaňovanie vratných fliaš
Inak by sa mali tiež zdaňovať zálohované obaly -- vratné fľaše na nápoje. Podstatou navrhovaného systému je možnosť odpočítať si dane pri nákupe zálohovaných obalov, pričom ich ďalší pohyb v rámci tuzemska už nebude podliehať DPH. Daňová povinnosť z dodania zálohovaných obalov vznikne však tým dodávateľom, ktorí ako prví dajú na trh tovar spolu so zálohovanými obalmi (výrobcom nápojov, dovozcom nápojov a nadobúdateľom nápojov z iných členských štátov). Títo budú musieť k poslednému dňu kalendárneho roka odviesť alebo odpočítať si daň zo salda zálohovaných obalov dodaných a vrátených z trhu v tuzemsku.
Reklamné predmety
Ak platiteľ chce dnes poskytnúť svojim zákazníkom reklamné predmety na propagáciu svojej spoločnosti tak, aby nemusel odviesť DPH z ceny reklamného predmetu, musí tieto predmety označiť svojím obchodným menom a cena jedného predmetu nesmie presiahnuť 500 korún. Európska legislatíva však o povinnosti uvádzať obchodné meno na reklamných predmetoch nehovorí, a preto sa upustilo od tejto požiadavky aj pre slovenských platiteľov. Podnikateľom to prinesie zníženie nákladov súvisiacich s poskytovaním reklamných predmetov.
Daňový režim pri predaji a vklade podniku
V súčasnosti je predaj podniku alebo jeho časti a vloženie podniku alebo časti podniku ako nepeňažného vkladu do obchodnej spoločnosti alebo družstva vylúčený z DPH za predpokladu, že nadobúdateľom je DPH platiteľ alebo sa ním stane automaticky kvôli tejto transakcii. Ak by však nadobúdateľ poskytoval prevažne tovary a služby oslobodené od DPH (napríklad banka), toto ustanovenie by sa nemohlo použiť a transakcia by sa musela zdaniť aj v prípade, ak predávajúci (respektíve vkladateľ) podniku je iná banka, ktorej nevzniká možnosť odpočítania dane na vstupe.
Nadobúdateľ teda znáša náklady na DPH na vstupe, keďže v súvislosti s jeho aktivitami mu nevzniká nárok na odpočet DPH, čím sa dvojito zdania niektoré súčasti prevádzaného podniku. Novela však prináša priaznivejší daňový režim pri predaji a vklade podniku, ak sa tieto transakcie uskutočnia medzi predávajúcim a kupujúcim, ktorí obaja vykonávajú prevažne dodávky tovarov a služieb s oslobodením od dane bez nároku na odpočet (napríklad medzi dvoma bankami v rámci skupiny). Takáto transakcia tiež nebude predmetom DPH.
Cestovné kancelárie
Spresňuje sa taktiež okruh osôb, ktoré sú povinné postupovať podľa osobitnej úpravy uplatňovania DPH pre cestovné kancelárie a cestovných agentov. Podľa osobitnej úpravy nebudú postupovať výlučne platitelia, ktorí prevádzkujú cestovnú kanceláriu alebo cestovnú agentúru, ale akýkoľvek platiteľ, ak obstará vo svojom mene a na účet zákazníka služby cestovného ruchu. To zjednoduší situáciu v prípade, ak napríklad konferenciu (čo zahŕňa zabezpečenie ubytovania a konferenčných priestorov) organizuje jedna spoločnosť pre celú skupinu a zodpovedajúce náklady prefakturuje na ostatné spoločnosti v skupine. Situáciu často komplikovala skutočnosť, ak sa táto konferencia konala v zahraničí.
Novela ďalej spresňuje ustanovenie týkajúce sa dodávok na zásobenie lietadiel používaných leteckým dopravcom, ktorý robí prevažne medzinárodnú dopravu. Na rozdiel od súčasného zákona, ktorý oslobodzuje od dane výlučne dodanie pohonných látok a potravín na zásobenie týchto lietadiel, novelou by sa mal tento okruh rozšíriť na akýkoľvek tovar dodaný na zásobenie lietadiel. Tak sa vyriešili nejasnosti, či napríklad podávané nápoje na palube lietadla cestujúcim sú oslobodené od dane alebo nie.
Keďže od 1. januára 2007 sa zmenili niektoré číselné kódy v Spoločnom colnom sadzobníku, novela spresňuje číselné kódy tovarov, ktoré podliehajú zníženej 10 % sadzbe dane. Znížená sadzba dane bude tiež na knihy, brožúry, letáky a podobné tlačiarenské výrobky. Zároveň sa tiež rozširuje zoznam tovarov podliehajúci zníženej sadzbe dane o ďalšie výrobky, napríklad o kontaktné šošovky a hygienické výrobky určené na použitie pri inkontinencii.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 01:33