StoryEditor

Nevyčerpanú dovolenku možno presunúť

22.01.2008, 23:00

Nevyčerpaná dovolenka
Ako je to s nevyčerpanou dovolenkou u pedagogických zamestnancov? Učiteľ si napríklad nemohol čerpať dovolenku v čase letných prázdnin, lebo bol práceneschopný a ku koncu kalendárneho roka mu zostáva 20 dní dovolenky. Učitelia by mali čerpať dovolenku v čase prázdnin.
Dovolenka pedagogických zamestnancov -- učiteľov, riaditeľov škôl a ich zástupcov, učiteľov materských škôl vrátane riaditeľov týchto škôl a ich zástupcov, asistentov učiteľov, majstrov odbornej výchovy a vychovávateľov je najmenej osem týždňov v kalendárnom roku. Uvedení pedagogickí zamestnanci čerpajú dovolenku prednostne v čase prázdnin. Ak si zamestnanec nemohol vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku pre práceneschopnosť alebo preto, že mu zamestnávateľ neurčil jej čerpanie, má nárok na to, aby mu zamestnávateľ umožnil vyčerpať ju najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka.
To platí aj pre učiteľa, o ktorom hovoríte vo svojej otázke za podmienky, že ide o dovolenku, na ktorú mu vznikol nárok v roku 2007.
Ak by išlo o dovolenku z roku 2006, zamestnanec ju môže vyčerpať do konca roka 2007. Minuloročná dovolenka by sa však nemala prenášať do nasledujúceho roka v rozsahu menšom ako štyri týždne, pretože Zákonník práce nariaďuje zamestnávateľovi povinnosť určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, ak má na ne nárok, a ak určeniu čerpania dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca.
Ak aj napriek možnosti čerpať dovolenku prakticky dva roky ostane zamestnancovi určitá časť dovolenky nevyčerpaná, v súlade § 116 ods. 2 Zákonníka práce je možné, aby mu zamestnávateľa poskytol náhradu mzdy za nevyčerpanú dovolenku v sume jeho priemerného zárobku. Zákon však sleduje zámer, aby zamestnanec zásadne vyčerpal aspoň štyri týždne svojej dovolenky najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Náhrada sa preto môže poskytnúť len za časť nevyčerpanej dovolenky, ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky. Napríklad, ak by zamestnanec vyčerpal zo svojej osemtýždňovej dovolenky, na ktorú mu vznikol nárok v roku 2006, len tri týždne do konca roka 2007, zamestnávateľ mu môže preplatiť len časť dovolenky nad štyri týždne, t.j. len zvyšné štyri týždne.
Presunutie dovolenky
Možno podľa platného Zákonníka práce presunúť časť dovolenky za kalendárny rok 2007 do nasledujúceho kalendárneho roka? Ak áno, do kedy sa táto "stará" dovolenka môže čerpať?
Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že mu zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca, zamestnávateľ je povinný poskytnúť ju zamestnancovi tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Preto dovolenka, na ktorú zamestnancovi vznikol nárok v roku 2008, sa môže čerpať až do konca roka 2008. Zamestnávateľ má však povinnosť určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, v ktorom mu na ňu vznikol nárok, ak určeniu čerpania dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca ( napríklad práceneschopnosť, nástup na materskú dovolenku, starostlivosť o chorého člena rodiny).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 02:29