StoryEditor

Leto s príchuťou musaky a metaxy

25.07.2007, 00:00

Grécke ostrovy, ale aj prímorská pevnina, patria už niekoľko rokov k najvyhľadávanejším miestam oddychu Slovákov. Kuchyňa tejto krajiny patrí k najrozmanitejším -- na jej jedlách si pochutia priaznivci mäsa i vegetariáni.
Jedlá, ktoré ochutnáte v reštauráciách v Grécku, zväčša nie sú príliš náročné na prípravu. Nechýba v nich olivový olej, čerstvá zelenina, ryby, korenie a bylinky. K tradičným pokrmom určite patrí musaka -- nákyp z baklažánov a mletého mäsa v bešamelovej omáčke. Pochutiť si môžete aj na kúskoch jahňacieho či bravčového mäsa pečeného nad ohňom, ktoré ponúkajú pod názvom souvlaki. V tavernách, ale aj v bufetoch rýchleho občerstvenia, predávajú gyros -- mäsovú pochúťku (z jahňacieho, teľacieho alebo bravčového mäsa), ktorá už prenikla aj do slovenských miest. Ku gréckym špecialitám patrí aj veľmi špecifické jedlo tzatziki -- omáčka z bieleho jogurtu, šalátových uhoriek, cesnaku a oleja.
Metaxa je koňak spríjemňujúci večerné posedenie na letných terasách, ale aj typický darček, ktorí dovolenkári desaťročia privážajú z Grécka. Tradičným gréckym alkoholickým nápojom, ktorý sa podáva aj ako aperitív, je anízové ouzo, originálnym vínom s nezameniteľnou chuťou zase retsina. Podobne ako v Chorvátsku aj v Grécku v nápojovom lístku nájdete aj rakiju, tak ako v Bulharsku zase v jedálnom lístku ako sladký dezert baklavu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 13:57