StoryEditor

Dohoda o pracovnej činnosti opäť v zákonníku

10.10.2007, 00:00

Základnou zmenou, ktorú do oblasti dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru priniesla posledná novela Zákonníka práce (zák. č. 348/2007 Z. z.), je znovuzavedenie dohody o pracovnej činnosti. Zamestnávateľ môže na plnenie svojich úloh alebo na zabezpečenie svojich potrieb od 1. septembra výnimočne uzatvárať s fyzickými osobami tri rôzne dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru dohodu o vykonaní práce, dohodu o brigádnickej práci študentov a dohodu o pracovnej činnosti.

Predmetom dohody o vykonaní práce musí byť výkon práce, ktorá je vymedzená výsledkom. Predmetom dohody o brigádnickej práci študentov a dohody o pracovnej činnosti je v zmysle novelizovaného Zákonníka práce príležitostná činnosť vymedzená druhom práce. Predmetom dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru nemôžu byť činnosti, ktoré sú predmetom ochrany podľa autorského zákona.

Z hľadiska formy, všetky dohody musia byť uzatvorené písomne. Nedodržanie zákonom požadovanej formy by spôsobilo ich neplatnosť a za istých okolností by bolo možné považovať ich za pracovné zmluvy, ktorých platnosť nie je viazaná na dodržanie formy.

Subjektom dohody o vykonaní práce a dohody o pracovnej činnosti môže byť každá fyzická osoba, ktorá je spôsobilá mať a nadobúdať v pracovnoprávnych vzťahoch práva a povinnosti ako zamestnanec, teda fyzická osoba, ktorá dovŕšila 15 rokov veku. Rovnako ako pri pracovnom pomere aj pri dohodách zamestnávateľ nesmie dohodnúť ako deň nástupu do práce deň, ktorý by predchádzal dňu, keď fyzická osoba skončí povinnú školskú dochádzku. So zamestnancom, ktorý ešte nedovŕšil 18 rokov, je možné uzatvárať dohody, len ak sa tým neohrozí jeho zdravý vývoj, bezpečnosť, mravnosť alebo výchova na povolanie.

Subjekt dohody o brigádnickej práci študentov ostáva nezmenený a nevyriešený ostal aj problém definície pojmu "študent", ktorý naďalej v Zákonníku práce absentuje. Za študenta je preto potrebné považovať študenta vysokej školy, ale aj žiaka strednej školy. Rovnocenne je pritom potrebné posudzovať dennú i externú formu štúdia za predpokladu, že študent nemá uzavretý zároveň aj pracovný pomer. Ak by totiž študent uzatvoril pracovnú zmluvu, teda popri štúdiu by vykonával prácu v pracovnom pomere, právny status zamestnanca by mal prednosť pred statusom študenta a nemohol by byť subjektom dohody o brigádnickej práci študentov.

V otázke subjektu došlo k jednej zásadnej zmene. Dlhé obdobie Zákonník práce umožňoval vykonávať prácu na základe dohôd za pomoci rodinných príslušníkov uvedených v dohode. Novela túto možnosť zrušila, a tak je zamestnanec vykonávajúci prácu na základe dohôd povinný vykonať ju výlučne osobne, rovnako ako pri práci vykonávanej na základe pracovnej zmluvy a rodinní príslušníci už nie sú oprávnení mu pri výkone pomáhať.

Dohoda o vykonaní práce
Novela Zákonníka práce zvýšila časový rozsah, v rámci ktorého je možné uzatvárať dohodu o vykonaní práce. Zamestnávateľ ju môže uzatvoriť s fyzickou osobou, ak predpokladaný rozsah práce (pracovnej úlohy), na ktorý sa dohoda uzatvára, nepresahuje 350 hodín v kalendárnom roku. Doterajšia právna úprava pripúšťala výkon práce na základe dohody o vykonaní práce maximálne do 300 hodín.

Dohoda musí obsahovať:

  • vymedzenie pracovnej úlohy
  • odmenu dohodnutú za jej vykonanie
  • čas, v ktorom sa má pracovná úloha vykonať
  • predpokladaný rozsah práce, pokiaľ tento nevyplýva priamo z vymedzenia pracovnej úlohy

Najbežnejším spôsobom skončenia dohody je splnenie úlohy. Zákon taktiež vymedzuje situácie, ktoré oprávňujú zúčastnené strany od dohody odstúpiť (napr. ak nie je úloha vykonaná v dohodnutom čase)

Dohoda o pracovnej činnosti
Zamestnanec, s ktorým bola uzatvorená táto dohoda, môže vykonávať pracovnú činnosť v rozsahu najviac 10 hodín týždenne. Dohoda o pracovnej činnosti sa môže uzatvoriť na určitú dobu, ale aj na neurčito.

Musí mať písomnú formu a musí obsahovať:

  • dohodnutú prácu
  • dohodnutú odmenu za vykonávanú prácu
  • čas, na ktorý sa dohoda uzatvára

Skončiť dohodu o pracovnej činnosti je možné spôsobom, ktorý si zmluvné strany stanovili v dohode. Pokiaľ tak neurobili, môže sa tento pracovnoprávny vzťah skončiť:

  • dohodou účastníkov k dohodnutému dňu
  • jednostranne len výpoveďou, ktorá nemusí byť odôvodnená, s 15-dennou výpovednou lehotou, ktorá sa začína dňom, v ktorý sa písomná výpoveď doručila

Okamžité skončenie dohody je možné dohodnúť len na prípady, v ktorých možno okamžite skončiť aj pracovný pomer.

Dohoda o brigádnickej práci študentov
Právnej úpravy tohto zmluvného typu sa posledná novela príliš nedotkla. Vypustilo sa zmätočné ustanovenie o rozsahu výkonu práce, ktorú bolo možné uzavrieť "aj keď predpokladaný rozsah nepresahoval 100 hodín v kalendárnom roku". Uvedená zmena sprehľadnila právnu úpravu, nemá však praktický význam.

Na základe dohody o brigádnickej práci študentov môžu študenti vykonávať prácu, ktorá svojím rozsahom neprekračuje v priemere polovicu určeného týždenného pracovného času, 20 hodín týždenne. Časový rozsah práce sa posudzuje:

  • za celé obdobie trvania dohody
  • ak je dohoda uzavretá na viac ako jeden rok, tak najviac za 12 mesiacov

Do tohto rozsahu je už potrebné započítať, na rozdiel od predchádzajúceho právneho vzťahu, aj celú pracovnú pohotovosť.
Dohodu o brigádnickej práci študentov je možné skončiť rovnako ako dohodu o pracovnej činnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 07:02