StoryEditor

18. V Grécku vyššia tolerancia aj úmrtnosť

15.08.2007, 00:00

V Grécku jazdia osobitým štýlom. Napríklad vodiči tu zásadne jazdia iba s obrysovými svetlami dovtedy, kým nie je úplná tma. Potom si na cestu svietia prípadne aj hmlovkami, ktoré sú tu mimoriadne obľúbené. Vo veľkých mestách treba venovať pozornosť nerešpektovaniu jazdných pruhov, keďže je tu málo parkovacích miest. Vozidlo odstavené uprostred vozovky nie je žiadnou výnimkou.
Vysoká úmrtnosť
Grécko je z hľadiska štatistiky dopravných nehôd charakteristické vysokým percentom smrteľných úrazov. Možno je to aj kvôli tomu, že úroveň dodržiavania dopravných predpisov je tam vo všeobecnosti nízka a policajné orgány sú tolerantné pri posudzovaní porušovaní dopravných predpisov. Pribúdajú aj úrazy na čoraz populárnejších malých motocykloch, preto by ste pri jazde na nich mali používať prilbu.
Naše zastupiteľstvo v Grécku osobitne upozorňuje na časté nepoužívanie smeroviek a jazdu na červenú. Pozor si musíte dávať aj nejednoznačné pravidlá pri vchádzaní na kruhové objazdy (prednosť majú spravidla vozidlá prichádzajúce na kruhový objazd, pokiaľ nie je vyznačené inak). Dopravné a smerové značenie je často umiestnené až za križovatkou, alebo dokonca aj na ľavej strane vozovky. Na hlavných trasách je však relatívne prehľadné, a to aj v latinke. Gréckym špecifikom je aj jazda po krajnici, čím sa uvoľňuje cesta rýchlejším autám.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. október 2024 10:18