StoryEditor

Listáreň

21.07.2005, 00:00
Nezdaniteľné minimum a pracujúci dôchodcovia.

Nezdaniteľné minimum a pracujúci dôchodcovia
Zaregistroval som, že poslanci Národnej rady SR neposunuli do 2. čítania novelu zákona č. 595/2003 Z. z. Znamená to, že pracujúci penzisti sa znova nedočkajú uplatnenia nezdaniteľného minima?
-- Áno, naďalej bude platiť doterajší stav v tom zmysle, že poberatelia starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku zo sociálneho poistenia, dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu alebo výsluhového dôchodku podľa zákona č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, nemajú nárok na plnú nezdaniteľnú sumu základu dane (na daňovníka).
Za rok 2005 ide o sumu 87 936 Sk. Po skončení roka budú mať tieto daňové subjekty nárok len na rozdiel medzi uvedenou sumou a výškou vyplateného dôchodku za rok (ak bude nižšia). Platí to pre daňovníkov, ktorí boli k 1. januáru 2005 poberateľmi niektorého z dôchodkov alebo ak ho začali poberať v priebehu roka 2005 a bol im (bude) priznaný spätne k začiatku tohto roku.
Naďalej platí, že ak začne daňovník niektorý z dôchodkov poberať v priebehu roka 2005 a nebude mu priznaný spätne k 1. januáru 2005, tak má za celý rok nárok na plnú nezdaniteľnú sumu základu dane (bez krátenia).
Mesačne ešte posledný rok majú títo daňovníci nárok na odpočet nezdaniteľnej sumy vo výške 7 328 Sk pri preddavkovom zdaňovaní príjmov zo závislej činnosti. Uvedené vyplýva najmä z § 11 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v terajšom znení. Predložený poslanecký návrh -- zrušiť toto obmedzenie -- nebol schválený, resp. prijatý Národnou radou SR.
V zákone sa vychádza z toho, že predmetné dôchodky sú od dane oslobodené a z toho dôvodu nevchádzajú do základu dane. V rámci prípravy druhej daňovej reformy boli úvahy zdaňovať aj dôchodky a súčasne umožniť dôchodcom uplatniť si nezdaniteľné minimum v plnej výške. Bolo by to však zbytočne administratívne náročné s rovnakým výsledkom, aký platí prakticky v súčasnosti (uplatnenie rozdielu v prípade nízkych dôchodkov).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 23:07