StoryEditor

E-learning? Pole nezorané

14.11.2006, 23:00
Autor:
htht

Slováci, ktorí pravidelne browsujú po internete, sa zaujímajú o vzdelávanie a očakávajú od neho väčšie vzdelávacie možnosti. Osobitne možnosti e-learningu sú na slovenskom internete skôr vzácnosťou. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti TNS z leta tohto roka. Podľa neho sa o rozvoj svojho vzdelania v období pol roka zaujímala viac ako tretina internetovej populácie, pričom k internetu si výhradne kvôli vlastnému vzdelávaniu v tom istom období zasadla až pätina používateľov internetu. Počas roka sa zúčastnila na vzdelávacom kurze takmer tretina používateľov internetu. Vo väčšine prípadov však išlo o klasický vzdelávací kurz. E-learning bol iba zriedkavosťou. Ak sa teda e-learningová forma vzdelávania na Slovensku využíva, tak len v obmedzenej miere.
Výskum TNS uskutočnila cez svoj virtuálny iPanel spoločnosti. Ten postáva z viac ako 10 000 aktívnych a pravidelných používateľov internetu, ktorí sa stávajú členmi panelu na základe registrácie na internetovej stránke www.vyskumy.sk. Do spomínaného výskumu bola náhodne vybraná a zaradená viac ako tisícka respondentov. Hlavnými doménami vzdelávania všetkých dostupných foriem a druhov používateľov internetu sa stala počítačová problematika, cudzie jazyky a široká paleta odborných kurzov, napríklad aj s ekonomickým zameraním. "Okrajovo sme skúmali aj vnímanie a postoje internetovej populácie k súčasným možnostiam vzdelávania," povedal projektový manažér TNS SK Pavol Krajčír. Zistilo sa, že podľa používateľov internetu štát nevynakladá dostatočné finančné prostriedky na vzdelávanie a ceny vzdelávacích kurzov vo všeobecnosti sú neprimerané. Používatelia nešetrili kritikou ani na e-learning. Na slovenskom internete podľa nich zatiaľ nie sú na túto formu vzdelávania dostatočné možnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 08:38