StoryEditor

Za čierne pálenie až dva roky väzenia

08.07.2005, 00:00
Medzi hospodárskymi trestnými činmi v novom Trestnom zákone je aj nepovolená výroba liehu. V tom dosiaľ platnom figuruje s podobnou dikciou pod názvom -- nedovolená výroba liehu. Ide o úmyselný trestný čin.

Medzi hospodárskymi trestnými činmi v novom Trestnom zákone je aj nepovolená výroba liehu. V tom dosiaľ platnom figuruje s podobnou dikciou pod názvom -- nedovolená výroba liehu. Ide o úmyselný trestný čin, ktorý možno spáchať niekoľkými spôsobmi.
Za čo čakať postih
Za nepovolenú výrobu, prechovávanie liehu, ktorý bol vyrobený takýmto spôsobom, a jeho uvádzanie do obehu. Pojem predaj je nahradený úradným termínom "uvádzanie do obehu". Ide o to, aby sa páchateľ nebránil tým, že za lieh nedostal finančnú protihodnotu. Posledný spôsob porušenia tohto zákona nastane, keď niekomu nájdu zariadenie na výrobu liehu a nemá povolenie na jeho výrobu. Pri prechovávaní je trestné aj to, keď páchateľ chce lieh spotrebovať. Maximálny trest za všetky spôsoby porušenia sa zvyšuje z jedného na dva roky odňatia slobody.
Podľa dôvodovej správy k novému zákonu nastane hranica pre trestný postih, ak niekto vyrobí alebo sa u neho nájde 15 litrov čistého alkoholu. Zodpovedá to asi 40 litrom bežného destilátu. Podľa riaditeľa Asociácie platiteľov spotrebnej dane z liehu Vladimíra Šináka, trestná by mala byť čierna výroba akéhokoľvek množstva liehu.
Dozerajú dve inštitúcie
Napriek silnej slovenskej tradícii v čiernom pálení liehu Trestný zákon z roku 1961 neobsahoval paragraf o nedovolenej výrobe liehu. Dostal sa doň až v decembri 1962 súčasne s prijatím zákona o boji proti alkoholizmu. Bol zaradený medzi všeobecne nebezpečné trestné činy. Platí v nezmenenej podobe dosiaľ. Výroba liehu je pod kontrolou dvoch úradov. Ministerstvo pôdohospodárstva najprv vydá povolenie na jeho výrobu či distribúciu, potom výrobca musí ešte získať povolenie ako daňový sklad na príslušnom colnom úrade. Lieh na potravinárske použitie patrí medzi vysoko zdanené komodity a pri jeho neoprávnenej výrobe sa páchateľ dopúšťa zároveň niektorého z daňových trestných činov.
Zásoby do komory
Podľa štatistík Generálnej prokuratúry minulý rok bolo za nedovolené pálenie stíhaných 26 ľudí, polovica z nich v Trenčianskom kraji. S odstupom nasledoval Prešovský a Žilinský kraj. Odsúdených však bolo dovedna iba 12 páchateľov. Podľa policajnej štatistiky minutý rok začali stíhanie v 39 prípadoch, kým v roku 2003 iba 19. Do mája tohto roka otvorili 40 prípadov a 27 z nich objasnili.
Nedovolená výroba liehu sa vyskytuje v dvoch podobách. Menej nebezpečná je individuálna výroba z ovocia -- najmä na vidieku. Má s ňou skúsenosti aj okresná prokuratúra v Považskej Bystrici. Prokurátor Tibor Abaffy pre HN potvrdil, že riešili prípady nedovoleného pálenia ovocia v domácky zhotovených zariadeniach. Nešlo pritom organizovanú trestnú činnosť.
Podvodnícke bandy
Závažnejšia je organizovaná forma. Zločinecká skupina si podelí výrobu, fľaškovanie a distribúciu. Spôsobujú štátu miliónové daňové úniky. Preto do vlády a do Národnej rady prichádza každoročne správa o týchto praktikách. V práve zverejnenej poslednej správe sa konštatuje zlepšený výber spotrebnej dane z liehu. Vyhľadávanie liehovej kriminality majú na starosti aj colníci. Colná správa pôsobí nielen pri odhaľovaní daňových únikov zo spotrebných daní, ale aj pri odhaľovaní a zisťovaní páchateľov súvisiacich trestných činov v prípade, ak maximálna trestná sadzba neprekročí tri roky. Podľa hovorkyne Colného riaditeľstva Silvie Balázsikovej colníci od začatia ich pôsobnosti na tomto úseku -- 1. mája minulého roku -- až doteraz riešili v trestnom konaní 42 prípadov liehovej trestnej činnosti.

RÁMEC
§ 253 Nepovolená výroba liehu
(1) Kto bez povolenia vo väčšom množstve vyrába lieh alebo kto lieh bez povolenia vyrobený vo väčšom množstve prechováva alebo uvádza do obehu, potrestá sa, ak nejde o čin prísnejšie trestný, odňatím slobody až na dva roky.
(2) Rovnako ako v odseku 1 sa potrestá, kto neoprávnene vyhotoví alebo prechováva zariadenie na výrobu liehu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
16. máj 2024 16:19