StoryEditor

Zmeny v legislatíve

21.03.2006, 23:00

Parlament schválil minulý týždeň tri novely daňových zákonov -- o spotrebnej dani z piva, vína a minerálnych olejov.

Daň z vína
Novela zákona o spotrebnej dani z vína spresňuje ustanovenia podmienok oslobodenia od tejto spotrebnej dane, užívateľského podniku, oprávneného príjemcu a vzniku daňovej povinnosti.

Daň z piva
Novela zákona o spotrebnej dani z piva spresňuje definíciu užívateľského podniku a oprávneného príjemcu, znižuje povinnosť zložiť zábezpeku na výšku dane pripadajúcej na priemerné mesačné množstvo piva a rieši umožnenie prepravy piva z daňového skladu na daňovom území slovenskými zástupcami alebo ozbrojenými silami SR.

Daň z minerálneho oleja
Novela zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja spresňuje niektoré ustanovenia zákona vzhľadom na poznatky z jeho uplatňovania v praxi. Novela dopĺňa okruh účelu, na ktorý sa používajú minerálne oleje oslobodené od dane, a spresnila definíciu užívateľského podniku.
Parlament posunul do druhého čítania novelu zákona o spotrebnej dani z liehu

Daň z liehu
Novela spresňuje definície oslobodenia od spotrebnej dane z liehu, užívateľského podniku a vzniku daňovej povinnosti.
Spresňuje tiež podmienky pre prevádzkovateľov liehovarníckych závodov na pestovateľské pálenie ovocia a rozširuje daňové sklady o nové typy daňových skladov, v ktorých možno v pozastavení dane lieh prijímať, skladovať a odosielať a o sklad liehu, v ktorom sa lieh používa na výrobu aróm, macerátov alebo extraktov. Novela dopĺňa povinnosti zaslať kópiu prvého dielu sprievodného dokumentu správcovi dane odosielateľa pred začatím prepravy a upravuje definície a výšky pokút.
Rezort financií navrhuje účinnosť zákona od 1. júla okrem bodu upravujúceho povolenia na predaj spotrebiteľského balenia v daňovom voľnom obehu a ustanovenia zrušujúceho vyhlášku MF SR o vzoroch tlačív a oznámení o výrobe, príjme, výdaji a stave zásob liehu, ktorých účinnosť má byť od 1. januára 2007.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
08. máj 2024 00:55