StoryEditor

Ako správne obstarávať

04.08.2005, 00:00

Neraz sa stáva, že na Úrad pre verejné obstarávanie napíšu sťažnosť pobúrení uchádzači alebo záujemcovia o verejnú zákazku. Uvádzajú, že obstarávateľ okrem "základných" podmienok účasti vo verejnom obstarávaní od nich žiada aj ďalšie veci, ktoré ani nie sú uvedené v zákone. Napríklad údaje o odbornej kvalifikácii zamestnancov, ktorí by mali prácu vykonávať v prípade uzavretia zmluvy s príslušným uchádzačom. "Nie je takéto získavanie údajov o firme v rozpore s Obchodným zákonníkom a miešanie sa do vnútorných záležitostí spoločnosti?" -- pýtal sa nedávno predstaviteľ istej firmy.

Čo hovorí zákon
Morálne predpoklady
Zákon o verejnom obstarávaní hovorí o podmienkach účasti v paragrafe 29 a 30. Prvá časť podmienok je spravidla každému jasná, ide totiž o tzv. morálne predpoklady účasti. Tie sú pre všetkých rovnaké, presne stanovené zákonom. Ide o to, aby obstarávatelia vo verejnom obstarávaní uzatvárali obchodné záväzkové vzťahy len s takými podnikateľmi, ktorí sú morálne bezúhonní, ktorí majú vyrovnané povinné platby voči štátu, obciam, zdravotným poisťovniam a podobne. Táto časť podmienok zabezpečuje aj to, aby zmluvy nezískavali subjekty, ktorých štatutárny orgán alebo člen štatutárneho orgánu nie je bezúhonný, t. j. bol právoplatne odsúdený pre trestný čin, ktorého skutková podstata súvisí s predmetom podnikania. Preto sa povinnosť preukazovať splnenie tejto podmienky výpisom z registra trestov týka všetkých osôb, ktoré predstavujú štatutárny orgán uchádzača alebo záujemcu.

Doklady
Doklady, ktoré uchádzač alebo záujemca predkladá na preukazovanie splnenia podmienok účasti vo verejnom obstarávaní, sú taxatívne vymedzené v odseku 2 paragrafu 29 zákona. Tieto doklady musia byť originály alebo úradne osvedčené fotokópie. Na túto skutočnosť by mal obstarávateľ upozorniť uchádzačov v oznámení o vyhlásení metódy verejného obstarávania, respektíve v súťažných podkladoch. Uvedené doklady si môže obstarávateľ u príslušných orgánov v prípade pochybnosti overiť. Od 1. januára 2002 môže uchádzač alebo záujemca zapísaný v zozname podnikateľov nahradiť doklady uvedené v tomto ustanovení potvrdením ÚVO. Platnosť potvrdenia je zákonom stanovená na 12 mesiacov odo dňa zapísania podnikateľa do zoznamu podnikateľov.

Ako obstarávať
Druhý "balík" podmienok účasti je viazaný na predmet obstarávania. Paragraf 30 zákona o verejnom obstarávaní určuje podmienky účasti uchádzačov alebo záujemcov vo verejnom obstarávaní, avšak len ako príklady, čo znamená, že tieto môžu byť použité nielen v rôznom rozsahu, ale sa môžu použiť aj iné vhodné podmienky. Podstatné je, aby boli stanovené v závislosti od zložitosti a náročnosti predmetu obstarávania a aby bol zabezpečený princíp nediskriminácie. Ide o splnenie podmienok súvisiacich s hodnotením ekonomického a finančného postavenia, ako aj technickej spôsobilosti uchádzačov a záujemcov, ktoré vytvárajú predpoklad, že plniť zmluvu bude len taký partner, ktorý zabezpečí bezproblémové plnenie zmluvného záväzku. Určenie, aké podmienky musí uchádzač alebo záujemca splniť, je v kompetencii obstarávateľa. Takže, ak obstarávateľ žiada od podnikateľa údaje o odbornej kvalifikácii zamestnancov, ktorí by prípadnú prácu mali vykonávať, je to úplne v poriadku.
Je pritom veľmi dôležité, aby sa požiadavky na preukazovanie schopností uchádzačov nestanovovali obstarávateľom formálne, aby umožnili posúdenie finančného a ekonomického postavenia a technickej spôsobilosti z hľadiska obsahu predložených dokladov a vo vzťahu k predmetu obstarávania.
Doklady, ktoré sa podľa tohto ustanovenia vyžadujú, môžu byť obchodným tajomstvom, preto zákon umožňuje, aby ich uchádzači alebo záujemcovia označili tak, aby bolo nepochybné, že ide o obchodné tajomstvo.
Na preukázanie finančného a ekonomického postavenia je možné vyžadovať vyjadrenie banky, doklad o poistení náhrady škody vyplývajúcej z podnikateľského rizika pri uzatváraní zmluvy na poskytnutie služieb. Je tam aj možnosť predkladania účtovnej závierky alebo jej časti, ktorá sa viaže na predmet obstarávania. V ustanovení sa uvádzajú aj možnosti preukázania technickej spôsobilosti osobitne pre tovary, práce a služby. Pri preukazovaní technickej spôsobilosti je možné požadovať aj predkladanie zoznamu dodávok, resp. realizovaných zmlúv tým, že uvádzané dodávky majú byť potvrdené odberateľom. Ak nie je možné preukázať sa takýmto dokladom, napríklad z dôvodu likvidácie subjektu, uchádzač alebo záujemca doloží vyhlásenie o realizácii dodávky.

Zákon o verejnom obstarávaní umožňuje obstarávateľovi stanoviť podmienky účasti uchádzačov alebo záujemcov bez ohľadu na stanovené kritériá na vyhodnotenie ponúk. Podstatné je, že sa požadované informácie musia týkať predmetu obstarávania a obstarávateľ zohľadní zákonný záujem uchádzača alebo záujemcu, ak sa týka obchodného tajomstva.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. september 2024 09:40