StoryEditor

Nové nezdaniteľné sumy

07.02.2006, 23:00

Za rok 2005 si -daňovník môže uplatniť ešte tri nové nezdaniteľné sumy základu dane. Ide o zaplatené príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, na účelové sporenie (na dosiahnutie príjmu po dovŕšení 55 roku veku života) a poistné na životné poistenie, najviac do výšky 12 000 Sk.
Ide v podstate o jednu sumu, ktorá sa môže skladať z týchto troch sporení. Posudzuje sa však spolu.
Aj túto nezdaniteľnú sumu si môže daňovník uplatniť buď v ročnom zúčtovaní u zamestnávateľa alebo v daňovom priznaní.
Mnohí majú problém, ako zamestnávateľovi preukázať nárok na túto zaplatenú sumu. Potvrdenie možno nájsť vo Finančnom spravodajcovi ministerstva financií (č. 11/2005). Ak ide o platenie príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie (poistenie), tak namiesto tohto tlačiva zamestnancovi stačí potvrdenie o zdaniteľnom príjme zo závislej činnosti od zamestnávateľa, ktorý mu robil zrážky zo mzdy na tento druh sporenia. Toto predloží zamestnávateľovi, ktorý mu robí ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti za rok 2005. Ak mu tieto zrážky robil zamestnávateľ, ktorý mu bude robiť aj ročné zúčtovanie, tomu netreba predkladať žiaden doklad, ak má k dispozícii účastnícku zmluvu.
V ostatných prípadoch zamestnanec predloží zamestnávateľovi potvrdenie od banky alebo poisťovne o tom, že v roku 2005 platil sporenie.
K daňovému priznaniu podnikateľ alebo živnostník potvrdenie nemusí prikladať. Môže si ho však odložiť kvôli daňovej kontrole.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. september 2024 11:25