04.06.2003, 00:00

Evidovaný nezamestnaný pracujúci na DOVP
Môže vykonávať práce na základe dohody o vykonaní práce poberateľ podpory v nezamestnanosti v rozsahu 300 hodín ročne a je v takomto prípade stanovený limit výšky odmeny za vykonanú prácu?
-- Do evidencie nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie sa zaradí iba nezamestnaný občan, ktorým podľa § 28 zákona NR SR č. 387/1996 Z. z. o zamestnanosti v znení neskorších predpisov sa rozumie občan, ktorý nie je zamestnancom, samostatne zárobkovo činnou osobou, spolupracujúcou osobou, nevykonáva zárobkovú činnosť v cudzine, nie je spoločníkom spoločnosti s ručením obmedzeným, komanditistom komanditnej spoločnosti, členom družstva alebo ak vykonáva osobnú asistenciu podľa zákona č. 195/1998 Z. z. o sociálnej pomoci v znení neskorších predpisov v rozsahu menej ako 90 hodín mesačne. Zamestnancom z hľadiska pracovnoprávnych vzťahov sa pritom rozumie iba fyzická osoba, ktorá je v pracovnom pomere, alebo ktorá vykonáva práce na základe dohody o pracovnej činnosti. Osoba, ktorá vykonáva činnosť na základe dohody o vykonaní práce (DOVP), sa na tieto účely nepovažuje za zamestnanca, takže táto osoba môže byť vedená na úrade práce v evidencii nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie a táto skutočnosť nemá vplyv na poskytovanie podpory v nezamestnanosti, ktorá je obligatórnou dávkou poistenia v nezamestnanosti. Príjem za vykonanú prácu na základe dohody o vykonaní práce môže mať dosah na nezamestnaného občana, pokiaľ ide o dávku sociálnej pomoci, keďže na tieto účely sa skúma, či občan je, resp. nie je v hmotnej alebo v sociálnej núdzi.

Identifikácia CP
Spoločnosť XY, a. s., Bratislava, má v stredisku CP zaknihované verejne neobchodovateľné akcie s označením emisií ICE. Vzťahuje sa aj na ňu povinnosť podľa zákona č. 566/2002 Z. z. zmeniť toto označenie podľa medzinárodného systému číslovania na identifikáciu CP na ISIN? Ak áno, aké úkony je potrebné vo vzťahu k SCP vykonať?
-- Povinnou náležitosťou všetkých zaknihovaných cenných papierov (CP) je podľa § 12 zákona č. 566/2002 Z. z. o cenných papieroch a investičných službách a o zmene a doplnení niektorých zákonov aj jeho identifikačný kód ISIN. To platí aj pre neobchodovateľné akcie vrátane akcií spoločnosti XY, a. s. Stredisko cenných papierov prideľuje identifikačné kódy ISIN na základe žiadosti, na ktorú poskytuje formuláre (t. j. žiadosti pre pridelenie identifikačného kódu ISIN). Súčasťou žiadosti je aj výpis z obchodného registra, nie starší ako tri mesiace. V prípade, že by žiadosť nebola podpísaná zástupcom/zástupcami (podľa zápisu v obchodnom registri), ktorí sú oprávnení podpisovať za a. s. -- je pri vybavovaní žiadosti o pridelenie kódu ISIN potrebné aj notárom overené splnomocnenie.

Zmluvné zastupovanie s. r. o.
Zmluvné zastupovanie v s. r. o. upravuje ust. § 14 ods. Obchodného zákonníka (OZ), kde prokúrou splnomocňuje podnikateľ prokuristu na všetky právne úkony, ku ktorým dochádza pri prevádzke podniku, aj keď sa na ne vyžaduje osobitné splnomocnenie.
-- Ust. § 14 ods. 1 prvá veta OZ: Prokúrou splnomocňuje podnikateľ prokuristu na všetky právne úkony, ku ktorým dochádza pri prevádzke podniku, aj keď sa na ne vyžaduje osobitné splnomocnenie. Z uvedeného vyplýva, že prokúra vzniká na základe zmluvy medzi s. r. o., ktorá koná svojím konateľom a budúcim prokuristom. Pri s. r. o. však podpisu tejto zmluvy musí predchádzať hlasovanie valného zhromaždenia, ktoré rozhoduje zo zákona, ak spoločenská zmluva alebo stanovy neurčujú inak, o vymenovaní a odvolaní prokuristu (§ 125 ods. 2 OZ). Účinnou sa však prokúra stáva až jej zápisom do obchodného registra; zapisuje sa:
* meno a bydlisko prokuristu a
* spôsob, akým prokurista koná za podnikateľa (§ 14 ods. 6 a § 28 ods. 1 písm. g) OZ).
Spôsob zastupovania spoločnosti prokuristom je z veľkej časti daný ust. § 14 ods. 5 OZ, podľa ktorého prokurista podpisuje tak, že k obchodnému menu spoločnosti pripojí dodatok, z ktorého je jasné, že koná ako prokurista (napríklad: "prokurista", "ppa", "p. p." alebo "per procuram"), a svoj podpis. Spoločnosť môže udeliť prokúru viacerým prokuristom. V tomto prípade sa do obchodného registra zapisuje aj spôsob, akým budú konať za spoločnosť:
* každý samostatne,
* tak, že na konanie v mene spoločnosti je potrebný súhlas všetkých prokuristov alebo
* tak, že na konanie v mene spoločnosti je potrebný súhlas aspoň dvoch z nich (§ 14 ods. 4 a 6 OZ).
Na druhej strane, nie je možné udeliť prokúru právnickej osobe (§ 14 ods. 1 posledná veta OZ). Prokúra je veľmi široké oprávnenie na zastupovanie spoločnosti. Zo zákona je z neho vyňaté iba oprávnenie scudzovať nehnuteľnosti alebo ich zaťažovať, no aj toto oprávnenie môže byť prokuristovi v prokúre výslovne priznané (§ 14 ods. 2 OZ). Iné obmedzenia rozsahu prokúry, teda rozsahu oprávnenia prokuristu konať v mene spoločnosti, prostredníctvom vnútorných pokynov nie sú voči tretím osobám účinné. Z litery ust. § 14 ods. 1 prvá veta OZ, ako aj zo zmyslu inštitútu prokúry tiež vyplýva, že prokúra je obmedzená na úkony spoločnosti, ku ktorým dochádza pri prevádzke podniku. Prokurista teda nie je oprávnený v mene spoločnosti robiť všetky tie úkony, ktoré by bol oprávnený urobiť konateľ a ktoré by smerovali napríklad k zmene vnútorných pomerov medzi spoločníkmi alebo medzi orgánmi v spoločnosti. Keďže je prokurista oprávnený robiť iba úkony, ku ktorým dochádza pri prevádzke podniku, bezpochyby nie je oprávnený rozhodnúť o zastavení činnosti podniku. Právnická literatúra sa tiež zhodla na tom, že prokurista nie je oprávnený udeľovať ďalšiu prokúru, ak to výslovne nevyplýva z prokúry jemu samotnému udelenej (§ 24 OZ). V súvislosti so zánikom funkcie prokuristu, okrem vyššie uvedenej možnosti odvolania prokuristu valným zhromaždením, má bezpochyby prokurista sám právo zmluvu o prokúre vypovedať. Prokúra rovnako zanikne v prípade jeho smrti. Prokúra môže zaniknúť aj z iných dôvodov na strane spoločnosti: v dôsledku jej zániku bez právneho nástupcu alebo v dôsledku vyhlásenia konkurzu na jej majetok (§ 14 ods. 1 písm. h) zákona č.328/1991 Zb. o konkurze a vyrovnaní v znení neskorších predpisov). Viac informácií z danej problematiky nájdete v januárovej aktualizácii odbornej publikácii Zodpovednosť a riziko pri vedení firmy.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. október 2024 02:49