StoryEditor

Medzinárodné účtovné štandardy

Úvahy o zavedení štandardov IFRS/IAS pre vybraný okruh účtovných jednotiek v Európe vyvolalo diskusiu o ďalšom smerovaní európskeho účtovníctva. Prijatím 4., 7. a 8. direktívy (rámcovo upravujúcich individuálnu a konsolidovanú účtovnú závierku a audítorstvo v krajinách Európskej únie) na prelome 70. a 80. rokov sa akoby vyčerpal potenciál dosiahnuť v oblasti účtovníctva spoločné riešenia. Nedostatok konsenzu bol prvotným faktorom, ktorý viedol k potrebe prijatia relatívne nezávislej sústavy Medzinárodných účtovných štandardov, a to bez toho, aby Európska únia významným spôsobom mohla ovplyvňovať ich obsah. Štandardy IFRS/IAS však zásadným spôsobom menia zaužívaný, prevažne kontinentálny pohľad na teóriu a prax účtovníctva.

Zo 14 členov Rady pre medzinárodné účtovné štandardy sú len dvaja zástupcovia kontinentálnych štátov Európskej únie (Francúzska a Nemecka):
Štát Počet zástupcov
Nemecko 1
Francúzsko 1
Švajčiarsko 1
Veľká Británia 4
USA 3
Kanada 1
Južná Afrika 1
Austrália (Nový Zéland) 1
Japonsko 1

Koľko štandardov finančného výkazníctva v súčasnosti existuje?

- V období rokov 1973 - 2002 bolo prijatých 41 štandardov IAS, niektoré z nich (menovite štandardy IAS 3, IAS 5, IAS 6, IAS 9, IAS 13) však boli zrušené resp. nahradené inými štandardmi.

Koncepčné dokumenty
Rámcová osnova pre zostavenie a prezentáciu účtovnej závierky
Predslov k Medzinárodným štandardom finančného výkazníctva

Štandardy IAS
IAS 1 Prezentácia účtovnej závierky
IAS 2 Zásoby
IAS 7 Prehľady peňažných tokov
IAS 8 Výsledok hospodárenia za obdobie, základné chyby a zmeny v bilančnej politike
IAS 10 Udalosti po súvahovom dni
IAS 11 Zmluvy o výstavbe
IAS 12 Dane z príjmov
IAS 14 Vykazovanie o segmentoch
IAS 15 Informácie vyjadrujúce účinky zmien cien
IAS 16 Pozemky, budovy a zariadenia
IAS 17 Lízing
IAS 18 Výnosy z bežnej činnosti
IAS 19 Zamestnanecké požitky
IAS 20 Zobrazenie štátnych dotácií a zverejňovanie štátnej podpory
IAS 21 Účinky zmien kurzov cudzích mien
IAS 22 Podnikové kombinácie
IAS 23 Náklady na prijaté úvery a pôžičky
IAS 24 Zverejnenia informácií o spriaznených stranách/P
IAS 26 Účtovanie a vykazovanie v penzijných programoch
IAS 27 Konsolidovaná účtovná závierka a zobrazenie investícií do dcérskych podnikov
IAS 28 Zobrazovanie investícií do pridružených podnikoch
IAS 29 Finančné výkazníctvo v hyperinflačných ekonomikách
IAS 30 Zverejnenia v účtovnej závierke bánk a obdobných finančných inštitúcií
IAS 31 Finančné vykazovanie podielov v spoločných podnikoch
IAS 32 Finančné nástroje: Zverejňovanie a prezentácia
IAS 33 Zisk na akciu
IAS 34 Finančné výkazníctvo v priebehu obdobia
IAS 35 Ukončované činnosti
IAS 36 Zníženie hodnoty majetku
IAS 37 Rezervy, podmienené záväzky a podmienené aktíva
IAS 38 Nehmotný majetok
IAS 39 Finančné nástroje: Určenie a oceňovanie
IAS 40 Investície v nehnuteľnostiach
IAS 41 Poľnohospodárstvo

Štandard IFRS
IFRS 1 Úvodný prechod na Medzinárodné štandardy finančného výkazníctva

Prvý pokus o harmonizáciu celosvetového účtovníctva sa datuje rokom 1973

História Medzinárodných účtovných štandardov sa začala v r. 1973 založením nezávislého Výboru pre medzinárodné účtovné štandardy (International Accounting Standards Committee) z iniciatívy profesijných organizácii účtovníkov z Austrálie, Francúzska, Holandska, Írska, Japonska, Mexika, Nemecka, Spojených štátov a Veľkej Británie. Tento proces bol načas zabrzdený koncom 70. rokov - a to v súvislosti so snahou Európskeho hospodárskeho spoločenstva (predchodcu Európskej únie) o dosiahnutie podobného konsenzu na pôde európskych štátov. Európske hospodárske spoločenstvo sa však nebolo schopné dohodnúť na jednotnom koncepte - a tak výsledkom tejto iniciatívy bola pomerne flexibilná 4. smernica týkajúca sa účtovnej závierky niektorých typov spoločnosti. Tá však nesplnila očakávania, a preto začiatkom 90. rokov dostáva projekt Výboru pre medzinárodné účtovné štandardy opäť zelenú. V apríli 2001 došlo k rozdeleniu úloh Výboru pre medzinárodné účtovné štandardy a na dva novo konštituované prvky - Nadáciu Výboru pre medzinárodné účtovné štandardy (International Accounting Standards Committee Foundation - IASCF) a Radu pre Medzinárodné účtovné štandardy (International Accounting Standards Board). Zatiaľ čo Nadácia sa zaoberá vymedzením základného okruhu problémov, ktoré treba riešiť a popri tom aj mnohými organizačnými úlohami, Rada sa zaoberá prípravou a vydávaním návrhov štandardov, spracúva komentáre k týmto návrhom a zároveň vydáva samotné štandardy. Na pomoc týmto orgánom slúži aj Výbor pre interpretácie medzinárodného finančného výkazníctva (International Financial Reporting Interpretation Committee - IFRIC) a Stály poradný výbor (Standing Advisory Council).

Medzinárodné účtovné štandardy alebo Medzinárodné štandardy finančného výkazníctva

Z historického hľadiska sa v praxi zaviedol a používa pojem Medzinárodné účtovné štandardy. Predslov k medzinárodným štandardom finančného výkazníctva, prijatý v r. 2002 však predpokladá nahradenie tohto pojmu termínom Medzinárodné štandardy finančného výkazníctva - a to jednak pre tie štandardy, ktoré budú nanovo prijaté, a jednak pre označenie celej sústavy štandardov aj interpretácií. Z hľadiska písaného textu je preto možné v záujme zachovania určitej kompatibility so zaužívanou praxou odporúčať použitie kombinácie skratiek IFRS/IAS - a to až do doby kým generické štandardy IFRS nenahradia všetky existujúce štandardy IAS.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 14:38