StoryEditor

Novinky na cestách

06.01.2008, 23:00
Autor:
(dim)(dim)

Policajný Smart
Bratislavské ulice už brázdi nové dvojmiestne mestské vozidlo Smart fortwo v policajnom vyhotovení. Poháňa ho trojvalcový dieselový motor s objemom 0,799 litra so štyrmi ventilmi na valec a v kombinácii s automatizovanou päťstupňovou manuálnou prevodovkou. Má výkon 45 koní, krútiaci moment 110 Nm a spotrebu len 3,3 litra nafty na 100 kilometrov pri hodnote emisií CO2 iba 88 gramov. Toto najúspornejšie a najekologickejšie policajné vozidlo na Slovensku si prevzal riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Pavel Brath, ktorý sa rozhodol sám ho odskúšať.

Hviezda časopisu
Volvo C30 vyhlásili za auto All-Star a stalo sa prvým modelom značky Volvo, ktorý získal túto prestížnu cenu. Redaktori a vedúci kancelárie tohto printového média sa každý rok zídu, aby otestovali, ohodnotili a prediskutovali výkon, významnosť aj čisto entuziastickú príťažlivosť automobilov, ktoré zanechali najväčší dojem. Po odjazdení jednej tisícky míľ sa víťazi určujú pri diskusii za okrúhlym stolom, ktorá sa končí hlasovaním.

Ekonomicky atraktívny
V Európe uviedli do predaja Puegeot 308 len v priebehu posledného štvrťroka 2007, a už prekročil hranicu 100-tisíc vyrobených kusov. Táto fáza produkcie je v súlade s ďalším vývojom, a to príchodom trojdverových verzií a "ekonomicky" atraktívnych motorizácií, akou je najmä 1,6 l HDi s emisiami CO2/km menšími ako 120g/km. Vyrábajú ho v strediskách Mulhouse a Sochaux v objeme 1 400 vozidiel denne. Model práve začína vstupovať aj na trhy mimo Európy. V priebehu tohto roka pribudnú ku klasickej 308-ke aj ďalšie typy karosérií, ktoré rovnako očakávajú i klienti kompaktných automobilov.


Čas na nový začiatok
"S titulom víťazov seriálu World Relly Car v kategórii konštruktérov dve sezóny za sebou je teraz čas vytvoriť nový model Focus RS," povedal John Fleming, prezident a CEO spoločnosti Ford of Europe. "Na športových modeloch Fiesta a Focus konštruktér A. Jost so svojím tímom už dokázali, že vedia vytvoriť vzrušujúce a praktické výkonné cestné vozidlá."
Úspech týchto modelov v kombinácii so skúsenosťami z motoršportu, ako aj s pozitívnymi ekonomickými výsledkami spoločnosti Ford of Europe znamenajú podľa neho, že prišiel okamih, aby sa zrodil ešte silnejší model než ten doterajší.

F1 odzrkadlená v modeli
Pri príležitosti úspechov na poli pretekov F1 sa objavila na trhu mimoriadna séria modelu Renault Mégane Grandtour pomenovaná F1 Team. Má motor 1,6, šestnásť ventilov, silu 110 koní, klimatizáciu, ABS s EBV, šesť airbagov, kartu namiesto kľúča, elektrické ovládanie okien, svetlá do hmly a mnohé ďalšie doplnky. V rámci akcie Silnejší motor za cenu slabšieho je teraz za 407 600 korún (bez DPH).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/prilohy, menuAlias = prilohy, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 04:25