StoryEditor

Ročný úrok na hypotékach vyšiel draho

Mnohí klienti, ktorí sa nechali minulý rok zlákať na lacné hypotekárne úvery s jednoročnou úrokovou sadbzou majú dnes hlavu v smútku. Po dvanástich mesiacoch sa ich úver predražil o niekoľko tisícok.

Mnohí klienti, ktorí sa vlani nechali zlákať na lacné hypotéky s jednoročnou úrokovou sadzbou, majú dnes hlavu v smútku - po roku sa ich úver predražil o niekoľko tisícok.
Napríklad klientka, ktorá na konci minulého roka dostala takmer 1,8- miliónovú pôžičku s ročnou fixnou úrokovou sadzbou 4,3 percenta, bude musieť tento rok zaplatiť na splátkach o 1 600 až 3 200 korún mesačne viac. "Je to lotéria. Ako pred rokom, tak aj dnes," tvrdí finančný poradca FinCo & Partners Ivan Sedílek.

Lacnejšie najskôr o rok
Podľa bánk bola z minuloročných nových úverov na bývanie až polovica s ročnou úrokovou sadzbou. Po roku ich klientom prehodnocujú podľa aktuálnych podmienok na trhu a úverových zmlúv. Niektoré banky ponúkajú možnosť prejsť po ukončení jednoročného obdobia fixácie aj na dlhšie, najčastejšie na päť rokov.
"Za posledný polrok záujem klientov o fixáciu na päť rokov rástol," tvrdí hovorkyňa Istrobanky Miroslava Remenárová. Mnohí sa totiž k ročnej sadzbe stavajú už skepticky a radšej volia stabilnejšie splátky. Aj preto, že očakávajú, že úroky budú znova rásť.
Najbližšou príležitosťou je dnešné zasadanie bankovej rady Národnej banky Slovenska, analytici však tvrdia: základné úroky dnes hore nepôjdu. "Predpokladáme, že centrálna banka si zvýšenie sadzieb odloží na október a pravdepodobne ich zdvihne o 50 bodov na päť percent," hovorí hlavný ekonóm Slovenskej sporiteľne Juraj Kotian. Najbližšie zlacňovanie peňazí očakáva najskôr na prelome rokov 2007 a 2008, "keď bude zreteľnejšie, či má centrálna banka šancu splniť inflačné kritérium pre prijatie eura".

Ťažký výber
Akú úrokovú sadzbu pre úver na bývanie by si dnes mal klient vybrať? "Je ťažké vopred povedať, čo je výhodnejšie. Rozdiel medzi ročnou a päťročnou úrokovou sadzbou sa zmenšuje," tvrdí Miroslava Mitková z Hypocentra.
Niektoré banky navyše menia stratégiu. "Napríklad Tatra banka prišla na trh s trojročným fixom," hovorí Sedílek. Ten má už v ponuke aj ČSOB. Dnes niektorí klienti pri päťročnej fixnej sadzbe prechádzajú podľa poradcu v hodnotení bánk s osempercentnou úrokovou sadzbou. "A to nie je žiadna výhra. O rok môžu úrokové sadzby pokojne začať klesať, v takom prípade by bola ročná úroková sadzba dobrá," myslí si Sedílek. Ak si však od budúceho roka bude chcieť mladý klient zobrať hypotekárny úver so štátnou podporu úrokov, má po rozhodovaní. Aby vláda úver podporila, bude musieť banka zafixovať úrokovú sadzbu na päť rokov.

KTO MÁ DOSTAŤ ŠTÁTNU PODPORU
– klient musí žiadať o nový úver, jeho vek je do 35 rokov
– príjem do 1,3-násobku priemernej mzdy (budúci rok cca 24-tisíc korún)
– maximálna výška úveru 1,5 milióna korún
– prefinancovanie úverom do 70 percent hodnoty nehnuteľnosti
– zníženie úrokov zo strany banky musí byť na päť rokov

Ako sa zmenia mesačné splátky pri 1 ročnenj fixácii úrokových sadzieb
rok 2005
Požadovaná výška úveru (v Sk) 1 764 000
Predpokladaná hodnota zabezpečenia (v Sk) 2 520 000
Doba splatnosti úveru (v rokoch) 30
Úroková sadzba (v % ročne) 4,3
Mesačná splátka (v Sk) 8 730
rok 2006
Úroková sadzba (v % ročne)

 od 5,79 do 7,22

Mesačná splátka (v Sk)

od 10 340 do 11 998

Zdroj: Hypocentrum
Poznámka: Ide o konkrétny príklad slobodnej manažérky, ktorá v decembri 2005 dostala úver pri uvedených podmienkach a ako sa jej zvýši mesačná splátka (interval je zložený zo splátok v jej banke a ďalších dvoch bankách)
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/reality, menuAlias = reality, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
23. apríl 2024 16:25