StoryEditor

Love me do

05.10.2007, 00:00

Love, love me do.
You know I love you,
I'll always be true,
So please, love me do.
Jednoduchý nápev a v podstate banálny text. A predsa -- pieseň Love Me Do od mladej liverpoolskej skupiny The Beatles znamenala prelom nielen v dejinách najúspešnejšej kapely všetkých čias, ale aj v dejinách svetovej populárnej hudby. Na platni vyšla prvý raz pred 45 rokmi, presne 5. októbra 1962.

Cesta k menu a sláve
Predohra k prvému veľkému hitu sa však odohrala už o niekoľko rokov skôr. V roku 1957 založil John Lennon, vtedy sedemnásťročný študent gymnázia Quarry Bank, skupinu The Quarrymen. Lennon obdivoval Billa Haleyho, Elvisa Presleyho, rovnako ako škótskeho pesničkára Lonnieho Donegana. Smola bola, že prví spoluhráči Johna Lennona, ktorý sám nemal hudobné vzdelanie, ani zďaleka nedosahovali kvalitu porovnateľnú s ich idolmi.
Na lepšie časy sa však začalo blýskať už po niekoľkých mesiacoch fungovania kapely, keď do nej Lennon prizval o dva roky mladších gitaristov Paula McCartneyho a Georgea Harrisona.
V úvodných rokoch kapela vystriedala množstvo hráčov, predovšetkým bubeníkov, ako aj názvov -- Johnny and the Moondogs, The Silver Beetles či Long John and the Beatles. K výslednému názvu The Beatles sa skupina prepracovala až v auguste 1960. To, kto názov nakoniec vymyslel, sa už asi nikdy nedozvieme. Zaujímavejšie sú však zdokumentované udalosti.
15. augusta 1960 skupina dočasne vyriešila problém fluktuantov na bubeníckom poste, keď McCartney pozval za bicie mladíka menom Pete Best. Bolo načase -- Beatles totiž dostali lukratívnu ponuku hrať v Hamburgu. Po počiatočných peripetiách (vyhostenie Harrisona, zatknutie McCartneyho...) sa do nemeckého prístavného mesta vrátili hrať v apríli roku 1961.
Hamburg pre Beatles neznamenal len hranie po baroch, ale liverpoolski mládenci sa prvýkrát dostali aj do nahrávacieho štúdia -- ako sprievodná kapela speváka Tonyho Sheridana.

Maj ma rada
Skúsenosti z nahrávania Beatles zhodnotili už o rok. Nahrávanie skladby Love Me Do, ktorú tandem Lennon/McCartney zložil v rokoch 1958 alebo 1959, však nebolo vôbec jednoduché. Prvá nahrávka vznikla v štúdiách na Abbey Road 6. júna 1962. Producent George Martin však nebol nadšený Bestovou hrou. Beatles sa preto v štúdiu opäť stretli 4. septembra. Za bicími však tentoraz sedel Ringo Starr, ktorého skupina stretla už v Hamburgu a ktorý už Besta niekoľkokrát zastupoval. Fanúšikom sa vtedy výmena nepáčila. Ich pocit azda najlepšie vystihoval známy slogan Pete forever! Ringo never!
Na druhú nahrávku mal podobný názor aj Martin, preto sa skupina zišla v štúdiu ešte raz 11. septembra. Bubeníkom bol Andy White, Starrovi zostala v rukách tamburína.
Prvý singel Beatles (na druhej strane bola nahraná pieseň P.S. I Love You) nakoniec vyšiel v dvoch verziách -- starrovskej i whiteovskej. To však nič nezmenilo na tom, že Ringo sa stal definitívne stálym členom kapely a Love Me Do katapultovala Beatles do nevídaných výšin. V roku 1962 sa platňa dostala na sedemnástu priečku britského rebríčka UK Singles Chart a o necelé dva roky neskôr obsadila prvé miesto v rebríčku amerického časopisu Billboard.
Začiatkom roku 1963 Beatles vydali druhý singel s piesňami Please Please Me a From Me to You, ktorým dosvedčili, že úspech jeho predchodcu vôbec nebol náhodný.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 18:06