StoryEditor

Bathory je už vonku. Kritikov sklamala

30.06.2008, 00:00
Autor:
wiwwiw
Už je to tu. Slávnostná premiéra najdrahšieho stredoeurópskeho historického veľkofilmu je za nami. 400-miliónová Bathory Juraja Jakubiska v sobotu večer oficiálne vstúpila do slovenskej kinematografie. Samozrejme, na špeciálnej premiére nemohli chýbať ani slovenskí prominenti.

Konečne v kinách
Historický veľkofilm začal Jakubisko nakrúcať už koncom roku 2005. Nakrútenie príbehu z obdobia 16. a 17. storočia spojeného s tureckou inváziou do strednej Európy podporili viaceré európske krajiny. Aj preto bude mať film nielen slovenskú, ale aj českú, maďarskú a britskú premiéru. V slovenských kinách ju budeme môcť vidieť už o necelé dva týždne, 10. júla. Premiéra filmu Bathory sa viackrát odkladala pre rozličné problémy, pôvodne ju diváci mali vidieť už pred niekoľkými mesiacmi. Okrem technických komplikácií, ktoré sa odstraňujú podstatne ľahšie, súdil sa Jakubisko film aj kvôli nepravdivým informáciám i krádeži. Obvodný súd v Prahe však uznal oboch vinnými z krádeže kópie historického trileru režiséra Juraja Jakubiska Bathory a zo snahy predať ju späť jeho manželke za pol milióna českých korún. Jednému z filmových producentov súd vymeral osemmesačný trest s podmienečným odkladom na 1,5 roka, ďalšieho navyše obvinili z pokusu o porušenie autorského práva, dostal desať mesiacov s odkladom na desať mesiacov. O pár týždňov vyšla v českom denníku Šíp vyšla správa, ktorá informovala o tom, že Jakubisko film je v konkurze. Ako médiám vysvetlila Deana Jakubisková, pri kontrole účtov zistila nezrovnalosti. "Niektoré boli zdvojené, za prenájom osvetľovacej techniky sme mali platiť o trinásť dní viac, išlo o neoprávnené nároky vo výške niekoľko stotisíc korún," uviedla. Podľa Jakubiskovej indície viedli práve k páchateľom, ktorí ukradli filmovú kópiu Bathory a boli odsúdení.

Nie až taká veľkolepá
"Bathory nie je ani zďaleka taká veľkolepá, ako sa očakávalo. Podľa mňa ide o prílišnú kalkuláciu. Už pri nakrúcaní sa počítalo s tým, že to bude aj televízny seriál. Myslím, že táto komerčná kalkulácia ovplyvnila výsledok,“ hovorí pre HN filmový publicista Martin Ciel. K nie veľmi lichotivej kritike sa pridáva aj filmový publicista Peter Nágel: "Tento film bol očakávaným projektom, mal to byť comeback tohto filmára. Jednoducho, stalo sa nenaplnenou ambíciou.“ Podľa Nágela je však z diváckeho hľadiska vo filme všetko - detektívka, triler, dobrodružstvo, erotika, romantika. "Všetky tie prvky sa navzájom tak veľmi miešajú, že tvar, aj napriek tomu, že ide o veľmi dlhý film, nedrží pohromade a divák má naozaj problém sa vo filme orientovať,“ dodáva Nágel. Jakubisko však už pred premiérou divákom radil, aby si film pozreli najmenej dvakrát. Pri množstve príbehov vo filme by podľa neho mohli prehliadnuť detaily. "Film má krásne melódie, krásne výtvarné zábery," presviedčal režisér. Podľa Jakubiska je Bathory ťažšia aj preto, že museli všetky dobové kostýmy nechať šiť. "Kostýmy sme museli nielen ušiť, ale ich aj vymyslieť, pretože je to 500 rokov dozadu, čo je dosť ťažko zmapovateľné. Navyše grófka si polovicu svojho šatníka dávala šiť v Taliansku, no nie sú o tom žiadne záznamy,“ povedal Juraj Jakubisko pre HN. "Je tam veľa otvorených miest. Historici nemajú jasno v tom, či bola vinná alebo nevinná,“ dodáva.

Epický príbeh Uhorska
Podľa Nágela sa však Jakubisko zbytočne vydal na cestu zobrazovania historických bojov. "Nebolo to vôbec dominantné. Problém je aj v tom, že dnes sa historické filmy nakrúcajú úplne inak. Takýmto spôsobom - lacné efekty, vybuchovanie sú už dávno prekonané. Pre mňa ten film zostáva v dobrom slova zmysle takou rozprávkovou povesťou,“ uzatvára Nágel.

Najväčšia masová vrahyňa všetkých čias vstúpila na filmové plátna. Jakubisko však tvrdí, že Bathory nie je iba príbeh o grófke Alžbete Báthoryovej, ale najmä o Uhorsku, o ktorom vieme stále málo. Medzi nadšenými divákmi nechýbala slovenská politická i kultúrna smotánka, taliansky herec Franco Nero, ale aj Marek Vašut, Bolek Polívka či Karel Roden.

Fakty o Bathory

  • rozpočet filmu dosiahol takmer 400 miliónov korún
  • vo filme si zahralo 200 postáv, 3000 komparzistov
  • prvá klapka padla ešte v roku 2005
  • uvedenie do kín sa odkladalo niekoľko mesiacov, jedným z dôvodov bol aj súdny spor
Viac v súvisiacich článkoch.
01 - Modified: 2003-07-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Medzi Fiatom a GM hrozí právny spor 02 - Modified: 2003-07-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Európa uvažuje o poste "Mister Euro" 03 - Modified: 2003-07-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štátne koncerny na predaj 04 - Modified: 2003-07-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Od zajtra v MR zdražie benzín i motorová nafta
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 07:41