StoryEditor

Marko Igonda: Som Slovák z hôr

11.05.2007, 00:00
S Genom Hackmannom si zahral vo filme Za nepriateľskou líniou, malú postavu dostal aj v Hannibalovi-Zrodenie zla. S českou hereckou hviezdou Zlatou Adamovskou sa stretol pri nakrúcaní snímky Milenci a vrazi ...

... Simona Stašová je jeho partnerkou v úspešnom pražskom divadelnom predstavení Balada o smutné kavárně. To všetko už stihol 32-ročný slovenský herec Marko Igonda, ktorý stvárnil hlavnú úlohu aj v novom slovenskom filme Rozhovor s nepriateľom. Rodák z dedinky Trnové pri Žiline už niekoľko rokov žije kvôli svojej láske v Prahe, sám o sebe však tvrdí: "Som Slovák z hôr."

Rozhovor s nepriateľom
je prvý celovečerný slovenský film v našich kinách v tomto roku. Prečo ste si ho financovali sami?
- Skoro všetci sme jedna generácia, poznáme sa dlhé roky. Záležalo nám na osobnej výpovedi. Chceli sme konečne spraviť spolu film a všetkým ukázať, že sa to dá aj na Slovensku. Vzali sme rodine a dali do svojho sna a túžob.

Rodina neprotestovala?
- Ak mám hovoriť aspoň za seba, som veľmi vďačný životu, že mám takú ženu, akú mám. Je herečka, a tak to veľmi dobre chápe.

Ministerstvo kultúry neprispelo, ministerstvo obrany na film dalo pol milióna slovenských korún. Nevyplynuli vám z toho nejaké povinnosti?
- Mali vyslovene požiadavku, že by chceli o filme dokument. V podstate sa pre nich urobil ďalší film.

Iné podmienky nemali?
- Boli tam ešte nejaké detaily, ale tie presne neovládam. To by bola otázka pre producenta. Ale skutočne ako jediní nám pomohli, čo je úžasné.

Vo filme hráte nemeckého vojaka, ktorý vedie krajinou zajatého Slováka na istú smrť. Dostal rozkaz ho zastreliť, no nespraví to. Dáva prednosť úvahám a rozhovoru. Ako vnímate svoju postavu?
- Vystúpiť z anonymity davu, to je pre mňa najdôležitejšia otázka. Nie som armádou, lebo cítim. Zachrániť čo i len jedného človeka, aby som dokázal zmeniť osud. Každý človek by mal začať od seba a vojak Kampen ten krok urobil. Met...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/rozhovor, menuAlias = rozhovor, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. máj 2024 08:15