StoryEditor

Reštaurácie

OBED
Le Monde

Le Monde má šťastie. Vďaka tomu, že sa pravidelne objavuje na najvyšších priečkach v rebríčkoch gastronomických zariadení, je pre mnohých Bratislavčanov synonymom kvality bez toho, že by ho niekedy navštívili. Na Slovensku je šesť rokov, rok funguje v nových priestoroch, pár krokov od Slovenského národného divadla. Jedna z najvýhodnejších polôh zabezpečuje reštaurácii denný prísun zahraničných aj domácich hostí. Pri vstupe -- úctivá poklona -- čašník odoberie zvršky a usadí hostí.
Interiér, ktorý je dielom českej architektky Báry Škorpilovej, spája pohodlie a kvalitu. Brúsená koža, drevo, textilné tapety, sivo-hnedo-kovové farebné kombinácie. Na stoloch síce -- na rozdiel od ostatných zastávok -- nie sú kvety, ale nechýbajú. Počiatočná stiesnenosť z poloprázdneho podniku sa rozplýva v priamom kontakte s naozaj úslužným personálom. Neďaleko sedia dvaja Nemci, vedú ľahkú spoločenskú konverzáciu a my tiež. Objednáme si šafranovú paellu, kuracie prsia s pórovo-zemiakovým pyré, dezert. V Le Monde sa varí dobre, stoluje príjemne. Navyše, v Le Monde nepotrebujete 5 chodov, aby naplnili všetky chuťové poháriky. Hoci sa predpokladá znalosť bontónu, v podstate nemáte šancu porušiť ho. Odoberú všetko, čo nepotrebujete, a viac ich nezaujíma. To je vlastne na Le Monde najlepšie: za všetkých okolností je zákazník pánom situácie. Podnik je pre vás, nie vy preň. Čašník pozoruje, ale neotravuje, nedýcha na krk. Či už sedíte predpisovo alebo s lakťami na stole a s "nohami za hlavou", nikto vás neprebodne pohľadom. Luxus ako vyšitý. Ideálne miesto na obedy či večere v pomalom tempe, s nerušivou kĺzavou hudbou v pozadí.
Zisťujete, že domácky sa môžete cítiť aj bez otázok typu: "Dopapali sme?" alebo: "Už nevládzeme?", ktoré tak radi kladú v podnikoch nižších cenových kategórií.
Účet -- 1 450 korún. Obsluha pomôže do kabáta, poďakuje, otvorí dvere. Dovidenia!

Majiteľ: Nils Jebens (Nórsko)
Pôsobenie na trhu: 6 rokov
Klientela: stredná a vyššia vrstva, diplomati, biznismeni, bankári, celebrity
Charakteristika kuchyne: medzinárodná
Kontakt: Le Monde, Rybárska brána 8, Bratislava, www.lemonde.sk

OLOVRANT
Malecón

Pre dobro veci, aby sme sa do večere udržali v stave "polosýta-polopita", zájdeme na koktejl. Malecón na námestí pri Dunaji je na to ako stvorený. Podnik, ktorý neuspí a zároveň nenúti mozgové závity pracovať naplno. Na jeho stránke je napísané -- Malecón otvára brány do Havany. Ak je Havana plnokrvné miesto pre život aj oddych, tak je to pravda. Interiér v tmavých farbách pôsobí štedro. Kožené sedačky, vypletané stoličky, drevo... Chceme len koktejl, tak sa zvalíme do sedačiek. Jahodová Margharitta a Bloody Mary v pravej kubánskej červenej, oba koktejly výborné (mám to odskúšané, Margharittu nenamieša hocikto).
Od šéfkuchára sa dozvedáme, že okrem bezkonkurenčných koktejlov sa v Malecóne aj bezkonkurenčne varí. Za kubánske chute ručí rodená Kubánka -- kuchárka Daniela. A tak v duchu plánujeme najbližšiu návštevu v iný denný čas. Malecón ponúka každý večer živú hudbu... Dnes len krátko, ale s podnikom, ktorý je "narvaný" emóciami, sme ešte neskončili.

Majiteľ: AU SPOL, s. r. o.
Pôsobenie na trhu:
od júla 2005
Klientela: stredná vrstva
Charakteristika kuchyne: medzinárodná so zameraním na kubánsku
Kontakt: Malecón, Nám. Ľudovíta Štúra 4, Bratislava, www.malecon.sk

VEČERA
UFO

Rúbeme vysoko, najvyššie, ako sa dá. Večeriame nad Bratislavou v reštaurácii UFO, predtým známej ako Bystrica. Každopádne, čo sa týka lokality, UFO nemá konkurenciu, čo sa týka služieb, uvidíme. Najskôr výťah -- nič pre klaustrofobikov. Slečna dole zinkasuje 100 korún za osobu. Vietor na vyhliadkovej terase odveje aj posledné zvyšky sýtosti. Nočná vyhliadka: vysvietený Sad Janka Kráľa, prúdy áut z Petržalky do Starého Mesta a opačne, výkriky a farebné žiarovky kolotočov pri Inchebe, čiernočierna tma smerom k Viedni, hluk mesta... Na recepcii nás víta recepčná a obsluha. Dvaja na dvoch. Kabáty dole!
Usadí nás milý usmievavý zamestnanec. A hneď na naše kolená rozprestrie biele obrúsky. Vraj to robí všetkým, len vysloveným netýkavkám nie. Výhľad na Bratislavský hrad poteší každého, kto príde v dobrej alebo romantickej nálade. A tým ostatným aspoň nepriťaží. Plasty očividne "letia". Stoly, stoličky, dokonca vázy, všetko podlieha ohybnému trendu. Bielo-zelená farebnosť v kombinácii so svetlom sviečok vytvára mäkkú atmosféru. Roztápame sa. Rozbieha sa čašnícky kolotoč. Jeden sa pýta, druhý nosí, tretí vysvetľuje, štvrtý nalieva. Najskôr chlebík a bylinkové maslo (ako takmer v každom dobrom podniku), aby hostia predčasne nepomreli, v polčase lososový koláčik s wasabi. Pre lepšiu orientáciu prinesie mladý muž názornú ukážku -- wasabi v tube, čím otvára priestor na neformálnu konverzáciu. "Poznáte Jackas?" Skupinu mladíkov z televíznej stanice MTV, ktorí svoje telá zapredali adrenalínu?" Medziiným šnupú wasabi. Neskúšajte to! Príjemná výmena spoločných záľub.
Medzičasom nám prinesú argentínsky hovädzí steak a kačacie prsia s podrobným opisom toho, čo budeme konzumovať. Stále dohliadajú na naše pohodlie a živo komunikujú (ak hosť prejaví záujem, samozrejme). V UFO sa sedí pohodlne a radšej dlhšie ako krátko. Niekoľkohodinový zážitok. Pojedáte, popíjate, užívate si nadhľad nad všetkými. Ale raz odísť musíte. Návrat z nadpozemských radostí je rýchly. Ak by sa našiel niekto, kto by vám vyčítal zbytočné utrácanie "za kus mäsa, ktoré si môžem uvariť aj sám" a pár hltov vína, ktoré k nám "nezmyselne cestuje cez polovicu zemegule", odvolajte sa na mimozemšťanov. Nechali ste sa uniesť.

Majiteľ: Daniel Čečetka
Pôsobenie na trhu: od júna 2005
Klientela: bližšie neurčená, turisti, rodiny s deťmi, celebrity, biznismeni...
Charakteristika kuchyne:
stredomorská
Kontakt: UFO, Nový most, Bratislava, www.u-f-o.sk

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 01:50