StoryEditor

Najväčšia šou sveta. Karneval

04.01.2007, 23:00

Anonymita masiek a neviazaná zábava. Už od pančuchových slávností v stredoveku, keď si mohli páni nezáväzne pokoketovať so služobníctvom, až po dnešné bujaré oslavy, patria fašiangy a karnevaly k najobľúbenejším dňom roka. Dodnes. Napriek tomu, že sa zdvojnásobujú ceny leteniek, strojnásobujú ceny hotelov, zavládnu nevýhodné kurzy a zlodeji sa chystajú na najväčšie záťahy roka...

Aj Kleopatra by žiarlila
Za sedem dní stvoril Boh svet a ôsmy venoval výlučne Riu. Tak začínajú príbeh o svojej divokej metropole obyvatelia brazílskeho Ria de Janeiro. Jedným z dôvodov je karneval, ktorý je napriek istej sprofanovanosti častovaný najväčšími superlatívmi. Najveľkolepejšia šou sveta. Dionýzovská prehliadka odhalených tiel vlniacich sa v rytmoch samby. Kostýmy triumfujúce sprievody kráľovnej Kleopatry atď., atď. "Karnevalom žije celé mesto," rozpráva Ladislav Petrovič, ktorý to všetko zažil minulý rok. "Obchody sú pozatvárané, všetko o polovicu drahšie, ale tancuje sa všade. Aj medzi najchudobnejšími domami z vlnitého plechu."
Pestrofarebná paráda trvá štyri dni a dlhé roky bola okrem vzrušujúcej šou aj synonymom bujarej zábavy a neobmedzenej sexuálnej turistiky. Keď sa však v 80. rokoch objavil AIDS, brazílska vláda sa šíreniu ochorenia začala brániť všemožnými spôsobmi. Napríklad aj rozdávaním kondómov.

Elitná štrnástka
Ohniskom karnevalu sa od roku 1984 stala prehliadka najlepších škôl samby v Brazílii na tzv. sambodróme. Ide o veľký štadión s pódiom, na ktorom sa v priebehu dvoch dní objaví až 14 škôl súťažiacich o prvenstvo a nevypadnutie z elitnej štrnástky. "Zohnať lístky na prehliadku je poriadne ťažké, ale nakoniec sa mi to podarilo. Pri vstupe som dostal v balíčku sódu bikarbónu a kondóm," spomína si Ladislav Petrovič. Každá škola má niekoľko tisíc členov, ktorí celý rok trénujú, cvičia sambu a šetria peniaze na kostýmy. Jednu školu vyjde účasť na karnevale od 1,5 až do dvoch miliónov korún. Vrcholom ich snaženia je potom slávnostná prehliadka na karnevale. Dokonca v sprievode vlastnej hudby, ktorá sa v prípade úspechu často stáva novým národným hitom. "Vaše zmysly sú čoskoro, či chcete, či nie, vplyvom tepla, rytmu a nahých tiel vybičované do nepríčetnosti až extázy..."

Harlekýn a Pantalone
Oveľa romantickejšia atmosféra bez väčšieho sexuálneho podtónu je na karnevale v Benátkach. "Plavíte sa na vaporete, čo je akási loď -- hydrobus, a pozeráte sa, ako sa na brehu dve zamilované masky držia za ruky," opisuje svoje skúsenosti Miroslav Pilař, ktorý karneval navštevuje už celé desaťročie.
Festival trvá až dva týždne a exkluzívne postavenie má aj medzi samotnými Talianmi. V prvom rade je to kvôli scenérii. "Všetko, čo sa odohráva v Benátkach, má v sebe určitú mágiu," hovorí taliansky právnik Nicola Ghirardi, rodák z Padovy. Benátsky karneval je podľa neho slávny najmä kvôli miestnym tradíciám a prastarým divadelným maskám. "Komický Harlekýn, starý Pantalone, kapitán Spaventa... Väčšina týchto postavičiek pochádza zo žánru ´commedia dell'arte´ alebo z hier slávneho Carla Goldoniho a dodnes sú obľúbenými kostýmami."

Maľovanie tvárí
Benátsky karneval sa každý rok nesie v inom duchu -- Frederico Fellini, Orient, Čína... "Jedna maska môže stáť aj vyše stotisíc korún," hovorí Miroslav Pilař. "Videl som muža, ktorý mal masku z Viedne a obliekal si ju počas cesty autobusom. Trvalo mu to až tri hodiny," opisuje zážitok.
Väčšina turistov preto karnevalové masky chodí najmä fotiť a obdivovať. Slávne porcelánové škrabošky, čierne plášte či masky so špicatým nosom, ktoré vraj pochádzajú z čias moru, keď ich nosili doktori, sa dajú kúpiť aj v stánkoch so suvenírmi (stoja okolo 80 eur). V poslednom čase je populárne aj maľovanie na tvár. Pouliční umelci vám ju namaľujú za niekoľko minút za päť až desať eur.
Večer sa maskované figúrky väčšinou presunú do salónov a kasín, kde sa konajú honosné plesy. Ceny vstupného sa pohybujú od 150 do 200 eur a sú vypredané dlho pred začiatkom karnevalu. "Zábava pre ostatných sa sústreďuje okolo Námestia sv. Marka, kde vystupujú talianski umelci, prechádzajú alegorické vozy či sa púšťa ohňostroj. Zábava trvá až do polnoci a atmosféra je neopísateľná. Treba to jednoducho zažiť."

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 03:01