StoryEditor

Ohlásiť musíme i podozrenie

25.05.2007, 00:00

Podľa zákona o rodine je súčasťou rodičovských práv a povinností sústavná a dôsledná starostlivosť o výchovu, zdravie, výživu a všestranný vývoj maloletého dieťaťa.(§ 28 odsek 1. písmeno a)).
Rodičia majú zároveň právo použiť pri výchove dieťaťa primerané výchovné prostriedky tak, aby nebolo ohrozené zdravie, dôstojnosť, duševný, telesný a citový vývoj dieťaťa (§ 30 odsek 3).
Podľa zákona o sociálno-právnej ochrane detí je "každý povinný upozorniť orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately na porušovanie práv dieťaťa" (§ 7).

Hovorí psychologička Mirina Hochelová z linky detskej istoty UNICEF:
"Keď vidíme, alebo len počujem, že sa niečo také deje, respektíve môže diať, nahlásme to. Nerozmýšľajme nad tým, neuvažujme, hlavne sa nebojme. Nahlásiť musíme i podozrenie, skúmanie veci a vyšetrovanie je už povinnosťou orgánov, ktoré sú za to z našich daní platené.
Našou povinnosťou je ohlásiť to. Sú rôzne možnosti, napríklad UNICEF má 24 hodín denne 365 dní v roku k dispozícii telefónne číslo 0800 500 500.
Možno naň volať kedykoľvek, a čo je dôležité, aj anonymne. Podnet sa bude vyšetrovať i v prípade, ak informátor nebude chcieť svedčiť ani vystúpiť z anonymity."

Podľa psychologičky Jany Štúrovej ľudia často neinformujú zodpovedné orgány i z obáv pred planým poplachom. Je však lepšie vyvolať vyšetrovanie, ktoré nepotvrdí podozrenie, ako neupozorniť na závažný problém. Ďalšími príčinami sú ľahostajnosť, ba i nepochopiteľný postoj: "Ja s tým nechcem nič mať, nehas, čo ťa nepáli."
"Napríklad sexuálne obťažované dieťa musí prekonať množstvo vnútorných pochybností, aby sa obrátilo s týmto problémom na dospelých. Ak tak spraví, tak podľa istého prieskumu v Bratislave v priemere až šesť ľudí, ktorých osloví, s tým nechcú mať nič spoločné. Až siedmy oslovený zareaguje. Zdá sa mi to hrozné."

Zdroj: OZ Pomoc ohrozeným deťom, Centrum Nádej
Linka detskej istoty UNICEF

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. apríl 2024 22:08