StoryEditor

Podivuhodný doktor z autobusu č. 39

18.05.2007, 00:00
Bývalý vodič autobusu z Bratislavy Ján Šramo už pätnásť rokov bohapusto klame verejnosť v Čechách aj na Slovensku. Napriek tomu, že nikdy nedokončil ani strednú školu, tvrdí o sebe, že je svetoznámy typológ s aprobáciou najvyššieho stupňa, lekár a psychológ. Viac v reportáži HN...

...Bohorovne rozdáva rozum diplomatom, policajtom, personálnym manažérom špičkových firiem, prednáša na vysokých školách a priam zázračne uzdravuje ľudí na celom svete. A, samozrejme, za svoje služby inkasuje úctyhodné sumy...

Svieži takmer sedemdesiatnik dokáže v priebehu niekoľkých sekúnd robiť zázraky ako Mesiáš. Na počkanie vytvorí záujemcovi osobnostný profil, určí najvhodnejšie zamestnanie alebo vyberie ideálneho partnera... Bez mihnutia oka vám tiež určí diagnózu a vzápätí šokuje liečbou, ktorá je na hranici hazardu so životom. Napriek tomu, že hovorí po slovensky a maďarsky a niekoľko slov po nemecky, tvrdí, že ovláda dvadsať svetových jazykov.

Vo svete má niekoľko kliník, v ktorých sa špecializuje najmä na náročné operácie nádorov v hlave. Tvrdí, že za svojimi pacientmi neustále lieta, aj keď je pravdepodobné, že okrem Českej republiky nikde v zahraničí nepôsobil. Je svojrázny doktor Ján Šramo nebezpečný blázon alebo geniálny podvodník? A ako je možné, že mu ľudia v Čechách aj na Slovenska stále slepo veria? Metódy zázračného doktora som si osobne vyskúšal aj ja... Na vlastnej koži.

Dedo z rozprávky
Ján Šramo je starček ako z rozprávky. Na hlave venček sivých vlasov, pestovaná brada, tvár takmer bez vrások, akoby mal na nej maskovací mejkap. Bezchybne ušitý oblek mu sedí ako uliaty a na nose neodmysliteľné okuliare so strieborným rámikom. Jemný, distingvovaný pán doktor, ako sa necháva skromne titulovať, napriek tomu, že akademických titulov má viac ako vlasov na hlave.
Keď sa na neho pozerám, ako si sedí za stolom vo svojej bratislavskej ordinácii na Jabloňovej ulici, skoro sa mi nechce veriť, že tento mierumilovne vyzerajúci starček zbil svoju manželku do krvi, za čo ho bratislavský súd odsúdil v roku 1998 na 7-tisícovú pokutu s podmienečným trestom odňatia slobody na dva mesiace. Doktor Šramo si, našťastie, nevšimol moje prekvapenie. Ponúkol mi stoličku a požiadal ma, aby som položil na jeho stôl ruky, uvoľnil sa a niečo mu povedal, vraj aby sme len tak oproti sebe nesedeli. Napríklad, ako som sa k nemu dostal. Pán doktor si totiž pred dvoma rokmi nechal zamknúť svoje internetové stránky.

Tvrdí, že by nezvládol tisíce záujemcov o svoje služby a musel by prijať do pracovného pomeru aspoň desať nových asistentiek. Momentálne zamestnáva vo svojej ordinácii jednu kumulovanú pracovnú silu - niečo medzi zdravotnou sestrou a asistentkou. Táto ospalá dáma si pred návštevou doktora Šrama v predsieni pozorne opísala z môjho občianskeho preukazu na akúsi kartičku osobné údaje a iba potom ma pustila do ordinácie. Poriadok musí byť.

"Fatálny exod"
Doktor Šramo, alebo doktor Hrúza, ako Jána Šrama prezývajú v susednej Českej republike, sa ku mne naklonil a zasvietil mi malou baterkou do očí. Je to jeden zo spôsobov podivuhodného doktora, ako bezpečne zistiť ochorenie, tzv. irisgrafia. Hovorí, že na očnej sietnici mám škvrny a akoby mimochodom podotkne, že môžem oslepnúť. Cítim, ako mi tuhne v žilách krv. To však ešte vôbec netuším, že najhoršia správa o stave môjho tela ma ešte len čaká. Doktor Šramo si prezerá moje dlane na jeho stole, skúma typologické znaky na prstoch a nechtoch a pokojne hovorí, že, krv v mojom tele nestačí vyživovať bunky, v dôsledku čoho mám narušené kódové impulzy z mozgu a nervové cesty. A aby toho nebolo málo, o niekoľko sekúnd dodáva, že mám chorú tiež štítnu žľazu...

"Tieto ochorenia môžu spôsobiť fatálny exod," oznamuje mi bez mihnutia oka. V jeho hlase necítiť žiadny náznak súcitu. Snaží sa pôsobiť ako chladný profík, ktorý pred svojím pacientom nič neskrýva. Namiesto toho mi vysvetľuje možný priebeh ochorenia. "Všetko sa začne krátkodobou stratou vedomia a pamäti, je to niečo ako dobre známe stavy po alkoholovej opičke." V tom okamihu už skoro nedýcham a na čelo mi potajomky vystupuje smrtný pot.

Jedinečná nahrávka
Nedávno som pobudol v nemocnici niekoľko dní, počas ktorých som absolvoval komplexné vyšetrenie. Tamojší lekári mi nezistili žiadne zákerné ochorenia, kvôli ktorým by som mal v priebehu niekoľkých mesiacov odísť z tohto sveta. Nesmelo to hovorím doktorovi Šramovi. "Mnohí lekári nevedia správne určiť diagnózu," vysvetľuje mi pokojným hlasom. Jemu to trvalo asi dve alebo tri minúty.

Tento podivuhodný doktor by preto dal všetkých šikovných liečiteľov vyškoliť na lekárov, a to na štátne trovy. V tomto okamihu mi dovoľuje nahrávať si vyšetrenie. Vraj preto, aby som si mohol jeho rady doma prehrať ešte raz. Je mi nesmierne ľúto, že nemám poruke diktafón. Doktor Šramo však rozpráva potichu, pravdepodobne by bolo každé nahrávacie zariadenia aj tak na nič.

Pohánka ako východisko
Nakoniec mi však hovorí, že nemusím mať vôbec strach, pretože podľa niektorých typologických znakov zistil, že som silný a nesmierne húževnatý chlapík, takže ak budem dodržiavať jeho rady, určite prežijem. Stačí, ak budem jesť pohánku, proso, chren, červené plody hlohu a akýsi dráč, čo ani neviem, čo je. Zatiaľ mi nepredpíše žiadne lieky, stačí, ak budem dodržiavať jeho pokyny.
Do polroka by som mal vidieť prvé výsledky, vyliečený zo smrteľnej choroby by som ako-tak mohol byť v priebehu nasledujúcich piatich rokov. "Niekto sa uspokojí s výsledkami liečby a po niekoľkých týždňov sa prestane riadiť mojimi radami. Nezabúdajte, že vaša liečba je beh na dlhé trate," upozorňuje ma nakoniec. Aj on, doktor Šramo, sa riadi istými regulami, vďaka tomu vyzerá tak životaschopne, zdravo a mladistvo. Keď to hovorí, zdá sa mi, že na jeho pestovanej tvári sa zvírili čiastočky maskovacieho mejkapu.

B 5 za 400
Približne po piatich minútach, počas ktorých som stihol absolvovať úvodný rozhovor, vyšetrenie i poučenie, s pocitom nesmiernej úľavy, podávam doktorovi ruku a kráčam do vedľajšej izby. Musím jeho asistentke zaplatiť účet. Pán doktor má cenník služieb pre jednotlivé úkony v českých korunách. Kumulovaná a ospalá spolupracovníčka zázračného lekára (vôbec by som nebol prekvapený, keby jej meno, ktoré nechcela prezradiť za nič na svete, zdobilo spredu o zozadu zopár akademických titulov) chvíľu pôsobila bezradne. Pravdepodobne si nemohla spomenúť na aktuálny kurz českej koruny oproti našej mene alebo číslo lekárskeho úkonu, ktorý mam uhradiť. Potom napísala na potvrdenie poradenská služba B 5, tichučko vošla do ordinácie a svojho chlebodarcu sa rovnako tichučko opýtala: "Za koľko?" Doktor Šramo zdvihol zrak od počítača a odvetil: "Ako obvykle. Za štyristo."

Revolúcia v zdravotníctve
Na druhý deň po vyšetrení som konzultoval vyšetrenie s očnou lekárkou z trnavskej polikliniky Martou Gabrielovou. Tá nestačila vychádzať z údivu.

"Pravdepodobne ide o najrevolučnejšiu metódu na svete," hovorí. "Každý očný lekár na svete predsa potrebuje na vyšetrenie očného pozadia a sietnice minimálne oftalmoskop. Bez neho nemožno podobné vyšetrenie uskutočniť," tvrdí skúsená lekárka. Absolvoval som očné vyšetrenie u spomínanej pani doktorky, škvrny nemám, len som trocha krátkozraký. V mojom veku je to len prirodzené.
Môjho praktického lekára, s ktorým si rád v jeho ordinácii podebatujem o politike, som praktikami doktora Šrama radšej nezaťažoval. Urobil mi potrebné vyšetrenia nedávno a vôbec sa mu nezdalo, že môžem v krátkom čase exodovať...

Školil aj policajtov
Zdiměřice pri Prahe je niečo podobné ako Čierny les pri Bratislave. S tým rozdielom, že tamojšie vily sú niekoľkonásobne väčšie ako tie pri Bratislave a skoro každá má vlastný bazén. V tejto časti Prahy bývajú najbohatší Česi a tiež Ukrajinci, ktorí stihli v Čechách zbohatnúť. Medzi nimi si hľadá zázračný doktor nových klientov a školí pomocníkov. Doktor Šramo údajne prevádzkuje v oboch republikách až 40 podobných zariadení ako je na Jabloňovej ulici v Bratislave. V Českej republike však svoje pôsobiská neustále mení. Skoro by sa dalo povedať, že sú konšpiratívne. Je síce pravda, že v Čechách, podobne ako na Slovensku, mu nejde polícia po krku, niekoľko afér svojrázneho lekára sa však už stihlo prevaliť a Šramovi horí pod nohami tak trocha zem.

"Česká polícia neposkytuje podobné informácie," informuje ma Pavel Hantal z českého Policajného prezídia, keď sa snažím dozvedieť, či bol Ján Šramo, alebo v súčasnosti je na území republiky za možné podvody trestne stíhaný. Nám sa napriek tomu podarilo zistiť, že polícia v ČR preverovala podnikanie Jána Šrama a zistila, že sa venoval typológii na území Čiech od roku 1994 do roku 2001, pričom tiež zistili, že pán doktor nemá žiadne akademické tituly.

Nevylučuje však, že sa pohybuje na ich území a v spomínanej oblasti podniká ďalej. Českí policajti sa k osobe podivuhodného doktora vôbec neradi vyjadrujú. V minulosti totiž školil z typológie aj ich.

České klony
Ján Šramo je na roztrhanie. Na svojom Citroëne neustále "pendluje" medzi Bratislavou a Českou republikou. Aj počas minulého víkendu jeho auto smerovalo do Zdiměříč, presne o jedenástej hodine zastavilo Na kapli, pred vilou číslo 188. Šramovi kolegovia od spoločného fachu Ing. Jiří Mihola, CSc. a Mgr. Jaroslava Lounová zázračného doktora zo Slovenska pred vilou vyobjímali, potom spoločne vošli dnu. O niekoľko minút neskoršie prišli asi piati záujemcovia o kurz.

Doktor Šramo bude v tejto vile tri dni školiť svojich pokračovateľov. Cena za kurz bagateľ. Štyritisíc českých korún, bez stravy a ubytovania. Zúčastniť sa na ňom môžu len objednaní ľudia. Musia splniť jedinú podmienku - mali by vedieť čítať a písať. Doktorovi Šramovi sa vraj len raz za 15 rokov pôsobenia pritrafilo, že na kurz prišla negramotná žena s českým novinárom, ktorý jej mal robiť poznámky z prednášky.

Spomínaná vila patrí Lenke Dvořákovej zo Zdiměříc. Je cvičiteľka jogy a s doktorom Šramom ju spája dlhoročné priateľstvo.
"Mám k nemu vzťah ako otcovi alebo "strejdovi", a je mi jedno, či je profesor, doktor alebo čokoľvek iné." vyznáva sa zo slepého obdivu cvičiteľka. "Šramo je jeden z mála mužov, s ktorým sa spoločne zamýšľam nad svojím životom."

Aj svoju vilu, štyri kilometre od Prahy, príležitostne prenajíma zázračnému doktorovi zo Slovenska za vatikánsku menu - grátis.
Okrem jogínky Dvořákovej pravdepodobne nikto v Zdiměřiciach netuší, že vo vile číslo 188 zázračný doktor zo Slovenska práve klonuje na svoj obraz nových zázračných lekárov v Českej republike...

Dajte ho k mapám!
Pán doktor pôsobil a pôsobí dosť aj na Slovensku, aj keď mu "prihára" aj tu. Vyštudovaná psychologička Elena Bakerová pôsobí v oblasti personálneho poradenstva. Pracuje s bežnými štandardnými nástrojmi a podľa typologických znakov odhaľuje osobnostný potenciál jedinca alebo kolektívu. Tento spôsob sa bežne používa v individuálnom alebo firemnom poradenstve. Netuší však, ako pracuje zázračný starček Šramo. Osobne ho však pozná, dokonca využila aj jeho služby. "Bolo to ešte pred revolúciou, ordináciu mal v rodinnom dome kdesi na Kolibe," rozpamätáva sa. Pána doktora vtedy požiadala o radu, kde by mali dať študovať svojho syna.
"Bola som prekvapená jeho postupom," hovorí. Zázračný doktor z Dopravného podniku Bratislava totiž po niekoľkominútovom vyšetrení bezpečne rozpoznal schopnosti osemročného chlapca a jednoznačne jeho matke poradil, aby ho dali študovať kartografiu. "Neverila som doktorovi, syn išiel študovať výpočtovú techniku a v tejto oblasti aj niečo znamená."

Kompas pre topmanažérov
Pán Šramo istý čas úspešne spolupracoval aj s niektorými firmami a inštitúciami. Napríklad aj s Ústavom celoživotného vzdelávania na žilinskej univerzite. Dva semináre - jeden sedemdňový a štvordňový absolvovala aj lektorka pre personálny manažment z tejto inštitúcie (meno na jej žiadosť neuverejňujeme), spolu s mnohými lekármi a personálnymi manažérmi z celého Slovenska. "Bolo to veľmi zaujímavé školenie," tvrdí personálna manažérka.

Spomínaná žena sa od samozvaného doktora naučila počas týždňa (platila to firma, v ktorej pracovala, už si nespomína, akú sumu firma doktorovi za doškoľovanie zaplatila) asi 800 typologických znakov, ktoré využíva v rámci psychologických aspektov v praxi doteraz. To, že vysokoškolským a dobre plateným odborníkom prednášal bývalý bratislavský vodič autobusu č. 39, údajne netušili. Poznatky, ktoré na jeho prednáškach získali, však neskoršie aplikovali pri výbere adeptov na najdôležitejšie posty vo firmách. "Ak mu niekto z nás aj kládol nepríjemné otázky, napríklad o tom, kde dosiahol štúdium, bol ironický," bráni sa lektorka.

M. D. Tp. D. PhD
Kto je vlastne tento pán doktor, údajný absolvent niekoľkých vysokých škôl v zahraničí, okrem iných vyštudovaný lekár a psychológ, ktorý sa ako jediný na svete hrdí záhadným titulom Profesor M. D. Tp. D. PhD? Snažili sme sa dopátrať, o aký titul ide, aj slovenskí odborníci na overovanie vysokoškolských titulov z ministerstva školstva boli, mierne povedané, v rozpakoch. Na určenie tohto titulu je podľa Viery Trpišovej zo spomínaného ministerstva potrebné poznať univerzitu, na ktorej možno titul získať. Bohužiaľ, takú univerzitu pozná asi len podivuhodný doktor Šramo. Meno Jána Šrama nefiguruje ani na zozname Slovenskej komory psychológov, ani v komore lekárov.

"Ak niekto tvrdí, že je lekár a poskytuje služby, musí mať medicínske vzdelanie. Ak tvrdí, že je lekár a nemá vzdelanie, je podvodník, " hovorí z mosta doprosta Viktor Dobiš zo Slovenskej lekárskej komory. Ak sa ho spýtate osobne, začne byť nepríjemný, až ironicky," hovorí česká reportérka Mercedes Wimmerová, ktorá metódy slovenského vševedka otestovala nedávno tiež na vlastnej koži.

Jediný na svete
66-ročný Ján Šramo však tvrdí, že k typológii ho priviedol pred mnohými rokmi istý český typológ Norbert Čapek, čo je len veľmi málo pravdepodobné. Tento pán totiž zomrel podľa zistenia Mercedes v Dachau, teda rok predtým, ako sa Ján Šramo narodil v maďarskej dedinke Makó. Podivuhodnému vzdelancovi zo Slovensku tento fakt však neprekáža a bohorovne tvrdí, že má takmer sto rokov, to iba tak dobre vyzerá.

Podľa vlastných slov neskoršie vyštudoval Fowlerov typologický inštitút v akomsi anglickom meste asi 40 kilometrov od Londýna. Samozrejme, ešte predtým musel absolvovať medicínske a psychologické vzdelanie. Samozrejme, v zahraničí. Obe univerzity zvládol, pochopiteľne, súčasne. Až potom nasledovala 12-ročná prax a až potom požiadal medzinárodný kongres o skúšku z tretieho stupňa.
Paradoxne ale v životopise písanom vlastnou rukou Šramo už uvádza, že nedoštudoval chemickú priemyslovku z rodinných dôvodov, pretože jeho otec utrpel ťažký úraz a on, ako najstarší zo štyroch detí, sa musel starať o mladších súrodencov. ...

Doktor na roztrhanie
Nám sa podarilo zistiť, že Ján Šramo pracoval od roku 1963 ako vodič v Dopravnom podniku mesta v Bratislave až do roku 1993. Dobrú povesť nemal ani u vrchnosti, ani medzi kolegami.

"Zamestnancom poskytoval už vtedy poradenské služby, nielen v oblasti typológie, ale aj v oblasti právného poradenstva," spomína jeho nadriadený, vedúci štvrtej kolóny Marian Sin. Podľa Sina už vtedy bral za jedno sedenie 300 korún. Navyše potajomky lepil na autobusy reklamy o svojich poradenských službách. Keď mu vedenie dopravného podniku razantne vytklo, že si nemôže bezplatne robiť reklamu na podnikových autobusoch, bucúdi pán doktor zbalil caky - paky a odišiel na voľnú nohu.

"Ľudia sa pravdepodobne zbláznili," domnieva sa Sin. "Raz, keď sme upozornili na jednej prednáške, že prednášajúci pán doktor je náš vodič a podvodník, ochranka nás vyviedla von. Vraj aby sme nevyrušovali pána doktora pri prednáške."

V dopravnom podniku si, samozrejme, na pána Šrama, ktorý 30 rokov jazdil na autobuse č. 39, veľmi dobre spomínajú aj ostatní vodiči. "Je to najväčší klamár na svete, raz bol dokonca aj v blázinci, mali si ho tam nechať na doživotie," tvrdí jeden z vodičov. .

Mlčanie doktora Šrama
S pánom doktorom Jánom Šramom som sa chcel stretnúť osobne ešte raz. Už nie ako jeho pacient, ale reportér, čo som mu predtým zatajil. Ibaže smola. Pán doktor nebude mať pre mňa čas minimálne do 22. mája. Aj to len v prípade, že prídem ako pacient. To mi tvrdí jeho asistentka, zdravotná sestra alebo sekretárka v jednej osobe.

"Pán doktor je rozlietaný," ospravedlňuje ho táto dobrá pani. "Momentálne prednáša na vysokej škole v Nitre a večer cestuje na zahraničnú cestu..."

Na druhý deň, keď som sa snažil skontaktovať so zázračným lekárom, mi Šramová asistentka oznámila jeho stanovisko : "Pán doktor sa nerád prezentuje prostredníctvom médií. Nemá záujem, prepáčte." Českému kameranovi chcel rozbiť kameru, reportérke Mercedes Wimmerovej niečo iné... Chápem pána doktora. Byť v jeho koži, nemal by som sa sám rád...

Kto je Šramo

Ján Šramo sa narodil v Makó, v susednom Maďarsku 16.6. 1941. Osemročnú školu skončil v Galante, dva roky študoval na chemickej priemyslovke v Bratislave. Potom pracoval ako baník v Handlovej a Ostrave, istý čas v Slovnafte, v ZSNP v Banskej Bystrici, rok bol dokonca nezamestnaný. Od roku 1976 až do roku 1993 pracoval v Dopravnom podniku Bratislavu ako vodič. Kolegom poskytoval právne rady ako rozvodový právnik, za ktoré inkasoval 300 korún.

 

Čo o sebe rád tvrdí

Narodil sa v roku 1910, dobre vyzerá vďaka vlastnej životnej múdrosti. Vyštudoval Fowlerov typologický inštitút v Anglicku. Skôr ako ho tam prijali, musel absolvovať štúdium medicíny a psychológie. Samozrejme na zahraničných univerzitách. Okrem toho študoval v Amerike, Švédsku, Japonsku, Číne. Ovláda dvadsať svetových jazykov. Je autorom niekoľkých publikácií, ktoré nie je možné kúpiť na Slovensku ani v Čechách, iba vo svete. Okrem iného sa špecializuje na operácie nádorov v hlave. Tieto operácie vykonáva výlučne na svetových klinikách, dve však má aj v Prahe a Bratislave.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 09:21