StoryEditor

Koľko ľudí, toľko závislostí

30.03.2007, 00:00

Duševná porucha? Ja určite nie! Takú reakciu možno očakávať od človeka, ktorý má dobre platenú prácu, peknú ženu, zdravé dieťa, zlatú kreditku a veľký dom s veľkým autom. Na pocity úzkosti a strachu si zvykol, rovnako ako na stres, vysoké profesionálne nároky a rýchly životný štýl. Pod povrchom však môže tikať časovaná bombička v podobe viac či menej vážnych psychických problémov.
Politické, spoločenské a ekonomické zmeny po roku 1989 priniesli do našich končín aj nové duševné poruchy, ktoré sa dovtedy "vyskytovali" len okrajovo alebo vôbec. "Zvýšilo sa totiž množstvo a intenzita záťažových faktorov," upozorňuje psychiater Ludvik Nábělek.
Najvýraznejší nárast zaznamenali psychiatri v oblasti závislostí od ilegálnych drog ako heroín, pervitín, marihuana či kokaín. Zvýšil sa tiež počet ľudí neprimerane holdujúcich hazardným hrám -- gamblerov.
Objavili sa aj čisto nové závislosti ako chorobné nakupovanie, workoholizmus, závislosť na mobilných telefónoch, televízii, internete, elektronickej pošte, sexe, ľuďoch, jedle či rôznych ideológiách a sektách. Dalo by so zveličením povedať, že čo činnosť, to možná závislosť alebo aj koľko ľudí, toľko závislostí.

ZÁVISLOSTI
-- závislý stráca kontrolu a všetok čas venuje získavaniu peňazí na drogu (činnosť), jej užívanie a odstraňovanie dôsledkov
-- prerušenie dávok spôsobuje psychické i fyzické problémy
-- závislý redukuje osobnostný rozvoj, trpí komunikácia s rodinou a priateľmi
LÁTKOVÉ ZÁVISLOSTI -- človek sa stáva závislým na látke
-- patrí tu alkoholizmus (závislosť na alkohole), drogová závislosť a nikotínová závislosť
NELÁTKOVÉ ZÁVISLOSTI -- človek sa stáva závislým na činnosti
-- na počítačových hrách -- okolitý svet ustupuje do úzadia. Hráč rýchlo konzumuje jedlo, aby sa mohol čo najskôr vrátiť k hre, reaguje podráždene na každé vyrušenie.
-- na internete (weboholizmus) a na e--mailoch -- spôsobuje firmám veľké finančné straty a znižuje produktivitu práce. Zdanlivá spoluúčasť na "svetovom dianí" prostredníctvom internetu ponúka ilúziu vlastnej dôležitosti na úkor reálneho rozhodovania.
-- na hazardnom hraní na burzách -- ide o zážitku z toho, ako dopadnú neisté finančné transakcie. Zodpovedajú tomu však obrovské straty a riziká.


ÚZKOSTNÉ PORUCHY (NEURÓZY)
-- silný strach z jednej alebo viacerých situácií
-- obavy, že sa zosmiešnime a neprimeraný strach o zdravie, peniaze či úspech v práci
-- pocity úzkosti sprevádzajú napríklad žalúdočná nervozita, búšenie srdca, bolesti chrbta, hlavy, či znížená imunita
-- k najčastejším patria panická porucha, sociálna fóbia, či generalizovaná úzkostná fóbia

DEPRESIA
-- ide o celú škálu stavov od bežného, vysvetliteľného smútku až po ťažkú depresiu
-- môže ju vyvolať stresujúci zážitok ako napríklad úmrtie v rodine
-- nedostatok elánu a motivácie spôsobuje, že aj jednoduché úlohy považuje za namáhavé či nezvládnuteľné
-- sprievodnými javmi sú strata sebadôvery, pocit bezmocnosti a beznádeje, podráždenosť, a v neposlednej miere samovražedné myšlienky

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 14:10