StoryEditor

V krajine, kde sa piesok lial

22.09.2006, 00:00

Posledný raj na Zemi. Najkrajšie pláže s bielym pieskom a šumiace palmy. Dovolenka snov. Tak opisujú 1 149 koralových ostrovčekov uprostred Indického oceánu informačné bedekre. Maldivy. Ivan Zámečník je členom potápačského centra Nautilus a k spomínaným prívlastkom dodáva: "Je to aj raj potápačov." Krištáľovočisté more, bohatý podmorský život a množstvo rýb, z ktorých sa mnohé vyskytujú výlučne v týchto miestach Indického oceánu. "Ide napríklad o žraloka obrovského živiaceho sa planktónom alebo manty." Tie boli pre neho aj najsilnejším zážitkom. Patria k najväčším zo všetkých rají, môžu merať až do siedmich metrov a vážiť dve tony. Ich výskyt v týchto oblastiach súvisí najmä s ojedinelou čistotou mora bohatého na planktón.
"Raz sme sa počas výletu loďou zastavili na opustenom ostrovčeku," hovorí Ivan Zámečník. "Sprievodcovia nám tam urobili grilovačku, ochutnali sme mlieko z čerstvo natrhaných kokosových orechov -- jeden z nich vyliezol na palmu a zhodil nám pár z nich dolu. Čo však bolo zaujímavé -- keď sme odchádzali, na ostrove ostalo všetko v absolútnom poriadku. Žiadne smeti, žiaden neporiadok. Všetko sa zobralo preč. Kokosové orechy, ktoré pozhadzovali z palmy, dokonca zakopali."
Približná dĺžka letu zo Slovenska je okolo desať hodín v závislosti od leteckého spojenia. Z letiska sa turisti môžu na "svoj" ostrov dostať buď typickou miestnou drevenou loďou, tzv. dhoni, alebo motorovými člnmi. "Najväčším zážitkom je však prevoz hydroplánom, ktorý pristáva na mori. Je z neho prekrásny výhľad na všetky maldivské ostrovčeky," hovorí Lucia Dugovičová, ktorá ostrovy navštívila pracovne.
Obyvatelia Maldív sú podľa Ivan Zámečníka veľmi ústretoví a prívetiví, trochu hanbliví, ale poctiví. "Majú úplne inú mentalitu ako Arabi. Nie sú falošní ani násilní. Necítiť z nich len snahu zarobiť na vás." Spomína si na prípad, keď sa spolu s kolegami z klubu plavili okolo ostrovov aj s miestnymi sprievodcami. "Všimli si, že ráno sme si zvykli vypiť čaj alebo kávu. Onedlho nám ju začali pripravovať sami. Ale takým spôsobom, že ste nemali pocit, že od vás chcú bakšiš ako napríklad v Egypte."

Etiketa do vrecka
Maldivy sú moslimská krajina, v ktorej platí prísny zákaz dovozu alkoholu. "V praxi to znamená, že ak nesiete so sebou fľašu whisky, pri vstupe do krajiny vám ju na letisku vezmú. Pri ceste domov si ju však môžete opäť vyzdvihnúť," spresňuje Lucia Dugovičová z CK Leonardo. V turistických rezortoch sa však alkohol, samozrejme, predáva. Okrem toho platí prísny zákaz dovozu drog a pornografie, ako aj vývoz koralov či iných častí podmorského sveta. Na ostrovoch sa tiež nesmie rybárčiť, ale turisti sa môžu zúčastniť na rannom alebo večernom rybolove. Pri odlete sa tiež platí miestny poplatok 10 USD.
Okrem toho vám väčšie spoločenské faux pas pravdepodobne nehrozí, pretože mnohokrát miestnych -- okrem personálu -- počas pobytu ani neuvidíte. Život je na ostrovoch totiž pomerne striktne rozdelený: na časti ostrovov žije výlučne len miestne obyvateľstvo a na zvyšku turisti.

Náš tip:
Najobľúbenejším výletom na Maldivách je tzv. Island hopping, t. j. lodný výlet s návštevou viacerých okolitých ostrovov -- obývaných i neobývaných.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
13. máj 2024 04:49