StoryEditor

Víkend pred televízorom

20.10.2006, 00:00
Víkend pred televízorom

Sobota 21. októbra
15.10, Prima: Ďalšia správna vec
Madonna bola vždy lepšia obchodníčka ako speváčka, o jej hereckých schopnostiach ani nehovoriac. Napriek tomu sa vo filmoch, väčšinou pochybnej kvality, objavovala so železnou pravidelnosťou. Ďalšia správna vec je napoly komédia, napoly dráma o dvoch priateľoch, mužovi a žene, pričom muž je homosexuál, ktorí spolu splodia dieťa, lebo ona po dieťati veľmi túži. Problém nastane vtedy, keď sa má rozhodnúť, kto sa o dieťa postará, keď sa ten podivuhodný, bizarný vzťah rozpadne. Madonna si vo filme režiséra Johna Schlesingera z roku 2000 zahrala po boku Ruperta Everetta.
20.00, TV Markíza: Tú starú treba zabiť
Čierna, až morbídna a veľmi surová komédia s Benom Stillerom, Brew Barrymoreovou a Eileen Essellovou v hlavných úlohách, o mladom manželskom páre, ktorý kúpi nádherný dom aj s nájomníčkou na dožitie, z ktorej sa vykľuje neuveriteľná potvora, zákerná a zlá osoba. Film nakrútil v roku 2003 občasný režisér, inak herec Danny DeVito, ktorý má pre podobné zobrazovanie seniorov slabosť. Jediným problémom filmu je, že je síce vtipný, ale zároveň dokáže diváka neuveriteľne rozčúliť, lebo postavy v ňom sa správajú ako totálni hlupáci.
0.00, TV Joj: Brutálna Nikita
Dnes už vlastne klasický kriminálny triler režiséra a scenáristu Luca Bessona, nakrútený v roku 1990 vo francúzsko-talianskej koprodukcii, s Anne Parillaudovou v hlavnej úlohe pankáčky, z ktorej sa stane elitná vrahyňa v štátnych službách. Prerod Parillaudovej z narkomanskej pankáčky, nechutnej, špinavej a bez zmyslu života, do šarmantného smrtiaceho nástroja, je jednoducho úchvatný. Vo filme si zahral aj Jean Reno, ktorý v ňom po prvýkrát stvárnil charizmatického vraha Viktora Čističa, vôbec najslávnejšiu postavu filmu, ktorá ožila vlastným životom a stala sa nielen pojmom samým osebe, ale aj vzorom pre postavu, ktorú neskôr Reno stvárnil vo filme Leon.

Nedeľa 22. októbra
14.00, TV Markíza: Traja veteráni
Česká československá rozprávková komédia nakrútená v roku 1983 režisérom Oldřichom Lipským podľa rozprávkovej predlohy Jana Wericha, s Rudolfom Hrušínskym, Petrom Čepkom a Josefom Somrom v hlavných úlohách. Rozprávkový príbeh troch kamarátov, ktorí doplatia na svoju dobrotu, pohnevajú sa a nakoniec to všetko dobre dopadne, je síce zaujímavý, čo však z Troch veteránov robí vždy pozerateľný film, sú nesmierne pôvabné detaily a herecké výkon Milana Lasicu ako colníka so záľubou v maľovaní a Júliusa Satinského čoby zlovoľného kráľa.
21.05, TV Joj: Osudové stretnutie
Americká dráma pôvodne nezávislého a veľmi talentovaného režiséra Gusa Van Santa, nakrútená v roku 2000, so Seanom Connerym v hlavnej úlohe starnúceho spisovateľa žijúceho v anonymite, ktorý sa spriatelí s mladým adeptom spisovateľského remesla Jamalom. Jamal je afroameričan a športovec k tomu. Hrá basketbal a píše, píše veľmi dobre, na hodinách literatúry však narazí na učiteľa, ktorý mu nepraje. Práve preto hľadá útechu u starého spisovateľa a s jeho výdatnou pomocou dosiahne to, čo chce. Osudové stretnutie je pomerene nedocenený a takmer zabudnutý film, ktorý ponúka nielen zaujímavý príbeh a výborné herecké výkony, ale aj prijateľný myšlienkový presah.
23.15, Prima: Aké dôležité je mať Filipa
Spisovateľ, dramatik, bonviván, dandy a rozkošník Oscar Wilde dal svetu niekoľko nezabudnuteľných diel a stal sa vďačným zdrojom námetov a príbehov, po ktorých filmári vždy radi siahnu, lebo polovičný úspech už majú zaručený. Aké dôležité je mať Filipa je sama osebe veľmi pôvabná hra, vtipná, dynamická, postavená na brilantných dialógoch a zámenách, o fiktívnom zvodcovi Filipovi, ktorý sa ukáže až príliš konkrétny. Esencia britského humoru, nadhľadu, ale aj konzervatívnosti, to všetko vo filmovom spracovaní režiséra Olivera Parkera z roku 2002. Filmu pomáha aj výborné herecké obsadenie, ktorému dominujú Rupert Everett, Colin Frith, Francesca O´Connorová, Reese Witherspoonová a Judi Denchová.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 06:41