StoryEditor

Afrika? Krajina pre každého

15.06.2007, 00:00

Noc v stane na okraji krátera Ngorongoro je pokojná. Vonku to však vyzerá celkom inak -- k provizórnemu ľudskému obydliu sa približuje hyena, ktorá zavoňala štangľu salámy. Vyhladnuté zviera s najsilnejším stiskom čeľustí v celej živočíšnej ríši sa bez problémov prehryzie hrubou látkou. Na pozdrav "olizne" spiacej cestovateľke tvár a odchádza s chutným úlovkom. Našťastie, že tento vzdialený príbuzný psa uprednostňuje pred lovením živých tvorov zdochliny. Príbeh ako vystrihnutý z dobrodružného románu môžete zažiť aj v 21. storočí. Jedine v Afrike, pretože hyeny nikde inde nežijú.
Pestrosť a rôznosť
Kolíska ľudskej civilizácie, kde sa zrodil biologický druh Homo sapiens, sa môže pochváliť stovkami ďalších jedinečností. Na druhom najľudnatejšom kontinente žije najvyššia ľudská rasa -- Nyloti, ktorých priemerná výška je 180 centimetrov. Naopak, približne 140 centimetrov dorastá asi päťdesiattisícčlenná skupina pôvodných obyvateľov púšte Krovákov s veľmi zvráskavenou pokožkou. Najnižší sú Pygmejovia, ktorí sa živia mäkkýšmi, korienkami a plodmi. Európania, ktorí druhý najväčší kontinent "poctivo" kolonizovali, si ho však stále spájajú najmä s konfliktmi každého druhu a občas sa nechajú šokovať stáročnými tradíciami domorodých kmeňov. Hoci mnohých, vrátane Slovákov, čierny kontinent priťahuje, boja sa neznámeho. Odborník na najteplejší kontinent a majiteľ brnianskej cestovky Livingstone Ruda Švaříček sa však vo väčšine afrických krajín cíti bezpečnejšie ako v českej metropole Prahe na hlavnom nádraží. "Afričania sú farební a priateľskí. Panujú tam obrovské rozdiely, pričom každá oblasť je iná." Afrika vás jednoducho chytí za srdce a strhne. "Ak máte skúsenosti, budete odchádzať s tými najkrajšími zážitkami," dodáva cestovateľ a šéf Bubo Travel Agency Ľuboš Fellner.
Hakuna Matata
Africké štáty majú čo ponúknuť každému. Pre tradičného turistu, ktorý chce pohodlne relaxovať pri mori a uspokojí sa s občasnými jednodňovými výjazdmi, je ideálne severné pobrežie s modernými hotelovými strediskami v Egypte, Tunisku a Maroku. Aj keď špičkové hotely citlivo vložené do krajiny možno nájsť podľa Švaříčka napríklad aj neďaleko národných parkov. Milovníci divokej africkej prírody by sa mali vybrať do východnej Afriky -- Kene, Tanzánie, Ugandy či Rwandy, ktoré sú najlepšími miestami na obdivovanie zvierat. Z hrany krátera vyhasnutej sopky Ngorongoro možno pozorovať tisícky zvierat, ako napríklad antilopy, pakone či levy. "V Ugande zas žije najviac hrochov a primátov," odporúča Švaříček. Severne od Kene leží jedna z najchudobnejších krajín na svete Etiópia, kde žijú domorodé kmene podľa stáročných tradícií. Možno tu stretnúť nahých pomaľovaných ľudí z kmeňa Karo, ženy s doštičkami v pere a ušiach so šokujúcimi účesmi z kmeňa Mursi či krásavice v kožiach s vlasmi potretými červenou hlinkou a výrazným zjazvením tiel z kmeňa Hamarov. Sloganom východnej Afriky je "hakuna matata", čo v preklade znamená nemám problém.
Tajomné woodoo
Západná Afrika sa podľa Švaríčka vyznačuje šamanstvom, mágiou, tajomnými rituálmi, zaujímavou architektúrou a pestrou faunou i flórou. Na pobreží Ghany sa reťazia pevnosti zo 17. storočia, ktoré v minulosti slúžili obchodu so zlatom a otrokmi. V okúzľujúcom Benine možno navštíviť centrum woodoo Ouidah. V Senegale vás očarí kozmopolitný Dakar s rušnými trhmi. Nezabudnuteľnou bude plavba na tradičných pirogách na ostrovy Madeleine, kde sa nachádza národný park s trpasličími baobabmi či morskými vtákmi. Južná Afrika s najvyspelejším štátom kontinentu -- Juhoafrickou republikou je mixom kultúr a jej synonymom je "všehochuť". Na Kapské Mesto, podobne ako druhý najväčší kontinent, nikdy nezabudnete.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
01. máj 2024 18:41