StoryEditor

Káva chutí aj v lete. Stačí nápad

14.08.2009, 00:00

Tabuľka čokolády po obede, červené víno pred spaním či šálka povzbudzujúceho čierneho moku. Je tou vašou drogou práve káva? Nemusíte sa jej vzdať ani počas sparných letných dní. Práve naopak, ešte viac si ju vychutnajte. Nakŕmte svoje zmysly dobre pripraveným ľadovým kávovým kokteilom.

Hoci kaviarenská profesionalita u nás nedosiahla ešte úroveň zahraničných barov, nájdeme aj kaviarne, v ktorých vám pripravia naozaj lahodný chladivý nápoj a nemusí to byť iba obyčajná ľadová káva. "Úroveň prípravy rok čo rok narastá. Najviac to vidieť vo veľkých mestách, kde je dostatočná konkurencia,“ hovorí Viliam Matušek, marketingový riaditeľ Baliarne obchodu, a. s., Poprad, najväčšieho výrobcu a spracovateľa kávy na slovenskom trhu, a dodáva: "Samozrejme, aj to najlepšie presso vie pokaziť znudený a otrávený čašník svojím prístupom.“

Ľadová káva

Zásady prípravy ľadového kávového nápoja
Kvalitné espresso – základom je správne pripravené espresso, z dostatočného množstva kvalitnej kávy a mäkšej vody, ktorá dodáva uhladenejšiu chuť
Vychladenie kávy – káva by mala byť ochladená ľadom, ktorý sa v nej však nerozpúšťa, iba ho ochladí
Načasovanie prípravy kávy – ak je káva pripravená dlhý čas vopred, vyprchá z nej aróma a takto pripravená ľadová špecialita nebude tak dobre chutiť
Pomer ingrediencií – ak chceme dosiahnuť zakaždým rovnakú chuť, je dôležité presne dodržiavať ingrediencie; experimentátori sa tohto pravidla až tak držať nemusia
Čas prípravy – niektoré drinky si vyžadujú dlhší čas prípravy, preto nebuďte netrpezliví
Kvalitný ľad – použitie správneho množstva kvalitného ľadu zaručuje, že nápoj nebude vodnatý alebo málo vychladený
Zdobenie – nechajte fantáziu pracovať za vás pri zdokonaľovaní konečného vzhľadu nápoja Nestraťte sa v kaviarni
Ľadová káva – káva vyšejkrovaná s ľadom, tekutá konzistencia
Frappé – káva vyšejkrovaná s ľadom s výraznou vrstvou peny, vyrobená zo špeciálne upravenej instantnej kávy; možno ju dochutiť mliekom, zmrzlinou alebo rôznymi sirupmi
Freddo – espresso s prísadami vyšejkrované s ľadom a podávané v pohári, už bez ľadu
Shakerato – espresso vyšejkrované do peny so sirupom a ľadom alebo čerstvým ovocím (bez mlieka)
Káva afogato – zmrzlina preliata espressom, ktorá sa ihneď podáva
Káva salcedino – teplé espresso a navrch navrstvená studená mliečna pena
Káva sorbet – drvina s espressom
Káva smoothie – espresso rozmixované s ľadovou drvinou, ochutené rôznymi prísadami

Slovenskí „kávičkári“, akí sme?
Priemerne vypijeme 1,4 kg kávy ročne. Sme rokmi čoraz náročnejší, ale stále zaostávame za zahraničným konzumentom. „Keďže nemajú dostatok informácií, majú tendenciu uspokojiť sa, bohužiaľ, aj s menej náročným produktom,“ hovorí o nás Roman Soviar, riaditeľ tréningového centra Lavazza. Žiadame vždy pekný vizuál kávy, veľký objem, minerálku a biscuit, ktoré nás často vedia klamlivo presvedčiť o tom, že káva je úžasná. „Všetko to vyplýva od zákazníka, ktorý si neuvedomuje, že zle pripravené espresso môže vrátiť,“ hovorí barista Marián Galuška, prezident Slovak Coffee Association. V kaviarňach sa tak ľahko necháme obalamutiť stláčačmi kávovarových gombíkov, ktorých nemožno ani nazvať baristami. Väčšina z nich, bohužiaľ, ešte ani náhodou nedosiahla úroveň profesionálov. „Učíme sa od krajín, kde má príprava kávy dlhšiu tradíciu a tá naša zaliata v duritovom pohári je už na ústupe,“ uzatvára barista Stanislav Cibuľa, majiteľ Školy kávy.

 

Ak sa teda nechcete pozerať do tváre nahnevanému čašníkovi a riskovať nie veľmi príjemný pôžitok, chopte sa remesla a pripravte si kávovú extravaganciu ľadovej chuti sami. Nepotrebujete žiadne špeciálne zručnosti, nástroje či exotické ingrediencie. Stačí mixér alebo šejker, kvalitný ľad a trocha fantázie. Nemusíte skončiť len pri príprave klasickej ľadovej kávy, na akú ste zvyknutí. Urobte si frappé, ktoré je také populárne v Grécku a už preniklo aj k nám. Ste skôr milovníkom capuccina? Vytvorte si jeho ľadovú verziu za pár minút. Ak máte radi čerstvé ovocie, banánové frapuccino vám uspokojí chuťové bunky. Alebo čo tak skúsiť si pripraviť krémové shakerato s pomarančovou príchuťou? Namiesto posedenia s "frťanom“ v ruke môžete zasa skúsiť night temptation s bielym rumom a kokosovým likérom alebo kávové mojito, ktoré vám určite spríjemnia večer.

Traduje sa síce, že káva sa ponúka, ak chcete, aby vaša návšteva už odišla, ale vám sa určite podarí prilákať priateľov práve skvelou studenou kávou. Espresso, veľa ľadu, pomarančová či čokoládová príchuť, zmrzlina, ovocné topingy. Studený kávový kokteil na letné večery. Aj vám sa zbiehajú slinky? Tak poďme na to!

Recepty - ľadová káva

Ľadová káva
Ingrediencie:
1 dl vychladenej kávy
1 dl studeného mlieka
1 porcia vanilkovej zmrzliny
šľahačka na ozdobenie
čokoládový či ovocný toping
orieškový alebo čokoládový likér
Príprava:
Do väčšej nádoby alebo šejkru vlejeme vychladenú kávu, ktorú už môžeme mať vopred ochutenú cukrom. Prilejeme studené mlieko a porciu vanilkovej zmrzliny. Poriadne rozmixujeme ponorným mixérom alebo zamiešame v šejkri a vylejeme do pripraveného pohára. Môžeme ozdobiť šľahačkou poliatou topingom. Pridaním orieškového či čokoládového likéru dosiahneme viacero variácií príchutí. Ovocné topingy dodajú zasa farebnú fantáziu.
Zdroj: Baliarne obchodu, a. s., Poprad

Ice Brasil
Ingrediencie:
káva
vanilková zmrzlina
Príprava:
Do pohára na martini dáme 2 kopčeky vanilkovej zmrzliny. Potom zalejeme kávou, podľa chuti už môžeme mať vopred v káve rozmiešaný cukor. Je dôležité, aby bola káva preliata cez zmrzlinu, vtedy sa dosiahne očakávaný efekt lahodnej chladivej chute.
Zdroj: Baliarne obchodu, a. s., Poprad

Frappé
Ingrediencie:
1 – 2 lyžičky kávy Nescafé Classic
1 – 2 lyžičky kryštálového cukru
kocky ľadu
voda
Príprava:
40 ml vody v izbovej teplote zmiešame s Nescafé Classic a šejkrujeme tak dlho, až sa vytvorí hustá béžová pena, ktorú potom prelejeme do pohára s objemom 300 ml, pridáme cukor a 1 – 3 kocky ľadu. Zvyšok pohára dolejeme vychladenou vodou (150 – 200 ml). Podávame so slamkou. Pre tých, ktorí preferujú kávu s mliekom, odporúčame časť studenej vody nahradiť studeným mliekom.
Zdroj: Nestlé

Nes After Nine
Ingrediencie:
10 cl Nescafé Frappé
2 cl čokoládový Monin sirup
2 cl Green Mint sirup
čokoládový toping
lístky mäty
čokoládové hoblinky
Príprava:
Šejker naplníme ľadom, pridáme Nescafé Frappé a obidva sirupy. Šejkrujeme do vytvorenia peny. Nalejeme do pripraveného pohára ozdobeného čokoládovým topingom. Pridáme lístok mäty, prípadne strúhanej čokolády.
Zdroj: Nestlé

Mojito á la Nescafé
Ingrediencie:
10 cl Nescafé Frappé
1 limetka alebo citrón
9 lístkov mäty piepornej
3 lyžičky cukru
ľad
biely rum v prípade alkoholického variantu
Príprava:
Do pohára vložíme limetku alebo citrón a lístky mäty. Zasypeme cukrom a všetko dôkladne rozdrvíme drvičom, prípadne malou vareškou. Potom pridáme ľad a zalejeme kávou Nescafé Frappé. Zamiešame lyžičkou a môžeme ozdobiť lístkami mäty a slamkou. V prípade alkoholického variantu pridáme ešte biely rum.
Zdroj: Nestlé

Espresso Crema Shakerato
Ingrediencie:
7 g espressa
10 g sirupu I Piaceri del Caffé
20 g mlieka 1,5 %
5 g cukru
ľad
Príprava:
Studený mliečny krém: do šľahača (blendra) nalejeme 150 ml. polotučného mlieka (2 espresso šálky), 2 lyžičky cukru a 4 kocky ľadu. Šľaháme cca 1 min, kým nie je krém hustý.
Pripravíme si espresso lungo (káva pripravovaná v šálke s obsahom 120 ml, maximálne však do polovice jej obsahu), prelejeme a do šejkra pridáme 3 kocky ľadu, 1 lyžičku cukru, 2 lyžičky sirupu I Piaceri del Caffé a premiešame v šejkri. Takto pripravený nápoj vlejeme do vhodného pohára na stopke (pohár na Martini) a na vrch pridáme pripravený studený mliečny krém.
Zdroj: Lavazza

Ice Cappuccino
Ingrediencie:
60 g mlieka 1,5 %
11 g cukru
15 g sirupu I Piaceri del Caffé
7 g espressa
horké práškové kakao
Príprava:
Pripravíme si espresso lungo, 60 g mlieka. Do šľahača dáme 4 – 5 kociek ľadu, 2 lyžičky cukru, pridáme espresso lungo, mlieko, 3 lyžičky sirupu I Piaceri del Caffé a necháme spolu šľahať asi 1 min. Podávame vo veľkých sklených pohároch. Povrch nápoja prizdobíme horkým práškovým kakaom.
Zdroj: Lavazza

Night temptation
Ingrediencie:
biely rum
káva
kokosový likér
strúhaný kokos
smotana na šľahanie
tangerine sirup – mandarínka alebo jahodový toping
Príprava:
Okraj pripraveného pohára namočíme do kokosového likéru a ponoríme do strúhaného kokosu, aby sa nám vytvoril lem. Do šejkra s ľadom nalejeme 1/10 bieleho rumu, 3/10 kávy, 3/10 tangerine sirupu, 1/10 kokosového likéru a vyšejkrujeme. Nalejeme do pripraveného pohára bez ľadu, navrch navrstvíme vyšľahanou smotanou v šejkri.
Zdroj: Marián Galuška, barista, prezident Slovak Coffee Association

Ice Frappucinno Banana
Ingrediencie:
káva
čerstvý banán
ľad
smotana
banánový sirup
Príprava:
Pripravenú kávu necháme vychladiť, vlejeme do mixéra s nakrájaným banánom a spolu s ostatnými ingredienciami. Necháme rozmixovať, nalejeme do pohára a ozdobíme slamkou.
Zdroj: Marián Galuška, barista, prezident Slovak Coffee Association

FrappéColada
Ingrediencie:
10 cl Nescafé Frappé
2 cl kokosového sirupu
2 cl smotany 33 %
2 dcl ananásového džúsu
ananás na zdobenie
plátok kokosu na zdobenie
modré hrozno na zdobenie
physalis na zdobenie
Príprava:
Všetky ingrediencie poriadne premiešame v šejkri s kockami ľadu, aby sa vytvorila bohatá pena. Potom prelejeme do pohára s novým ľadom, ozdobíme ananásom, plátkom čerstvého kokosu, modrým hroznom a physalis.
Zdroj: Nestlé

Cafe Martini
Ingrediencie:
0,5 cl mandľového sirupu
0,5 cl mlieka
Espresso
ľad
1 ks zelená oliva
mandľa
Príprava:
Mandľový sirup a mlieko rozmixujeme v šejkri, pridáme ľad a espresso. Podávame v pohári na Martini ozdobíme olivou prepichnutou mandľou.
Zdroj: Stanislav Cibuľa, barista, majiteľ Školy kávy

Ľadová káva Latte
Ingrediencie:
50 ml studenej vody
1,5 lyžičky Nescafé Classic
1,5 lyžičky vanilkového cukru
1 kocka ľadu
šľahačka na zdobenie
škorica na zdobenie
Príprava:
Studenú vodu s prísadou šejkrujeme tak dlho, až sa postupne zmení na penu, ktorú následne prelejeme do pohára s objemom 250 ml. Pridáme 100 ml ľadovej vody a 30 ml mlieka. Ozdobíme šľahačkou a škoricou. Podávame so slamkou.
Zdroj: Nestlé

Ľadová káva s pomarančom
Ingrediencie:
50 ml studenej vody
1,5 lyžičky Nescafé Classic
1,5 lyžičky vanilkového cukru
1 kocka ľadu
vanilková zmrzlina
šľahačka na zdobenie
pomarančový koncentrát na zdobenie
plátok pomaranča na zdobenie
Príprava:
Studenú vodu s prísadami (Nescafé Classic, vanilkový cukor, kocka ľadu) šejkrujeme tak dlho, až sa postupne zmení na penu, ktorú potom prelejeme do pohára s objemom 250 ml, pridáme 100 ml ľadovej vody a 2 – 3 kopčeky vanilkovej zmrzliny. Ozdobíme šľahačkou, pomarančovým koncentrátom a plátkom pomaranča. Podávame s lyžičkou a so slamkou.
Zdroj: Nestlé

Ice Cream Chocco
Ingrediencie:
káva
Disco keksy alebo Maryland biscuit s kúskami čokolády
vanilková alebo čokoládová zmrzlina
čokoládový sirup
smotana
Príprava:
6 kopčekov čokoládovej a vanilkovej zmrzliny (pre lepší efekt vynikne vanilková) vložíme spolu s ostatnými ingredienciami do mixéra a necháme jemne mixovať, kým dosiahneme hladký povrch. Prelejeme do pripraveného pohára na stopke s väčším obsahom.
Zdroj: Marián Galuška, barista, prezident Slovak Coffee Association

MetaNess
Ingrediencie:
5 cl Nescafé Frappé
3 cl Metaxa 5*
1 cl Triple Sec Bols
lyžička práškového cukru
ľad
Príprava:
Šejker naplníme ľadom, pridáme Nescafé Frappé a všetky ingrediencie. Šejkrujeme do vytvorenia peny. Nalejeme do pripraveného pohára a ozdobíme pomarančovou kôrou.
Zdroj: Nestlé

NesAmareto
Ingrediencie:
10 cl Nescafé Frappé
4 cl mandľového likéru
2 cl citrónovej šťavy
2 lyžičky cukru
ľad
Príprava:
Pohár naplníme do 2/3 ľadom. Do šejkru dáme kocky ľadu a všetky ingrediencie. Dôkladne prešejkrujeme a scedíme do pripraveného pohára. Podávame so slamkou.
Zdroj: Nestlé

NesCabana
Ingrediencie:
6 cl Nescafé Frappé
4 cl striebornej tequily
1 cl citrónovej šťavy
1 lyžičku cukru
4 cl ananásového džúsu
2 cl smotany
ľad
Príprava:
Pohár naplníme do 2/3 kockami ľadu. Do šejkra dáme kocky ľadu a všetky ingrediencie. Dôkladne prešejkrujeme a scedíme do pripraveného pohára. Podávame so slamkou.
Zdroj: Nestlé

Artic Nescafé
Ingrediencie:
10 cl Nescafé Frappé
10 cl Coca-coly
4 cl smotany
ľad
Príprava:
Pohár naplníte do 2/3 kockami ľadu, pridáme všetky ingrediencie a dôkladne zamiešame lyžičkou. Podávame so slamkou.
Zdroj: Nestlé

NessFit
Ingrediencie:
5 cl Nescafé Frappé
1 cl broskyňového sirupu
1 cl jahodového sirupu
2 cl citrónovej šťavy
5 cl pomarančového džúsu
5 cl ananásového džúsu
Príprava:
Všetky ingrediencie poriadne premiešame v šejkri s kockami ľadu, potom prelejeme do pripraveného pohára s novým ľadom. Ozdobíme čerstvou jahodou, ozdobnou paličkou a slamkou.
Zdroj: Nestlé

LoveNess
Ingrediencie:
10 cl Nescafé Frappé
2 cl Amaretto
2 cl Baileys
2 cl Malibu
1 cl mandľového sirupu
4 cl smotany 33 %
strúhaná čokoláda na zdobenie
Príprava: Všetky ingrediencie poriadne premiešame v šejkri s kockami ľadu, potom prelejeme do pripraveného pohára a ozdobíme nastrúhanou čokoládou.
Zdroj: Nestlé

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
08. september 2024 05:09