Tabuľka čokolády po obede, červené víno pred spaním či šálka povzbudzujúceho čierneho moku. Je tou vašou drogou práve káva? Nemusíte sa jej vzdať ani počas sparných letných dní. Práve naopak, ešte viac si ju vychutnajte. Nakŕmte svoje zmysly dobre pripraveným ľadovým kávovým kokteilom.
Hoci kaviarenská profesionalita u nás nedosiahla ešte úroveň zahraničných barov, nájdeme aj kaviarne, v ktorých vám pripravia naozaj lahodný chladivý nápoj a nemusí to byť iba obyčajná ľadová káva. "Úroveň prípravy rok čo rok narastá. Najviac to vidieť vo veľkých mestách, kde je dostatočná konkurencia,“ hovorí Viliam Matušek, marketingový riaditeľ Baliarne obchodu, a. s., Poprad, najväčšieho výrobcu a spracovateľa kávy na slovenskom trhu, a dodáva: "Samozrejme, aj to najlepšie presso vie pokaziť znudený a otrávený čašník svojím prístupom.“
Ľadová káva Zásady prípravy ľadového kávového nápoja Kvalitné espresso – základom je správne pripravené espresso, z dostatočného množstva kvalitnej kávy a mäkšej vody, ktorá dodáva uhladenejšiu chuť Vychladenie kávy – káva by mala byť ochladená ľadom, ktorý sa v nej však nerozpúšťa, iba ho ochladí Načasovanie prípravy kávy – ak je káva pripravená dlhý čas vopred, vyprchá z nej aróma a takto pripravená ľadová špecialita nebude tak dobre chutiť Pomer ingrediencií – ak chceme dosiahnuť zakaždým rovnakú chuť, je dôležité presne dodržiavať ingrediencie; experimentátori sa tohto pravidla až tak držať nemusia Čas prípravy – niektoré drinky si vyžadujú dlhší čas prípravy, preto nebuďte netrpezliví Kvalitný ľad – použitie správneho množstva kvalitného ľadu zaručuje, že nápoj nebude vodnatý alebo málo vychladený Zdobenie – nechajte fantáziu pracovať za vás pri zdokonaľovaní konečného vzhľadu nápoja Nestraťte sa v kaviarni Ľadová káva – káva vyšejkrovaná s ľadom, tekutá konzistencia Frappé – káva vyšejkrovaná s ľadom s výraznou vrstvou peny, vyrobená zo špeciálne upravenej instantnej kávy; možno ju dochutiť mliekom, zmrzlinou alebo rôznymi sirupmi Freddo – espresso s prísadami vyšejkrované s ľadom a podávané v pohári, už bez ľadu Shakerato – espresso vyšejkrované do peny so sirupom a ľadom alebo čerstvým ovocím (bez mlieka) Káva afogato – zmrzlina preliata espressom, ktorá sa ihneď podáva Káva salcedino – teplé espresso a navrch navrstvená studená mliečna pena Káva sorbet – drvina s espressom Káva smoothie – espresso rozmixované s ľadovou drvinou, ochutené rôznymi prísadami Slovenskí „kávičkári“, akí sme? |
Ak sa teda nechcete pozerať do tváre nahnevanému čašníkovi a riskovať nie veľmi príjemný pôžitok, chopte sa remesla a pripravte si kávovú extravaganciu ľadovej chuti sami. Nepotrebujete žiadne špeciálne zručnosti, nástroje či exotické ingrediencie. Stačí mixér alebo šejker, kvalitný ľad a trocha fantázie. Nemusíte skončiť len pri príprave klasickej ľadovej kávy, na akú ste zvyknutí. Urobte si frappé, ktoré je také populárne v Grécku a už preniklo aj k nám. Ste skôr milovníkom capuccina? Vytvorte si jeho ľadovú verziu za pár minút. Ak máte radi čerstvé ovocie, banánové frapuccino vám uspokojí chuťové bunky. Alebo čo tak skúsiť si pripraviť krémové shakerato s pomarančovou príchuťou? Namiesto posedenia s "frťanom“ v ruke môžete zasa skúsiť night temptation s bielym rumom a kokosovým likérom alebo kávové mojito, ktoré vám určite spríjemnia večer.
Traduje sa síce, že káva sa ponúka, ak chcete, aby vaša návšteva už odišla, ale vám sa určite podarí prilákať priateľov práve skvelou studenou kávou. Espresso, veľa ľadu, pomarančová či čokoládová príchuť, zmrzlina, ovocné topingy. Studený kávový kokteil na letné večery. Aj vám sa zbiehajú slinky? Tak poďme na to!
Recepty - ľadová káva Ľadová káva Ingrediencie: 1 dl vychladenej kávy 1 dl studeného mlieka 1 porcia vanilkovej zmrzliny šľahačka na ozdobenie čokoládový či ovocný toping orieškový alebo čokoládový likér Príprava: Do väčšej nádoby alebo šejkru vlejeme vychladenú kávu, ktorú už môžeme mať vopred ochutenú cukrom. Prilejeme studené mlieko a porciu vanilkovej zmrzliny. Poriadne rozmixujeme ponorným mixérom alebo zamiešame v šejkri a vylejeme do pripraveného pohára. Môžeme ozdobiť šľahačkou poliatou topingom. Pridaním orieškového či čokoládového likéru dosiahneme viacero variácií príchutí. Ovocné topingy dodajú zasa farebnú fantáziu. Zdroj: Baliarne obchodu, a. s., Poprad Ice Brasil Frappé Nes After Nine Mojito á la Nescafé Espresso Crema Shakerato Ice Cappuccino Night temptation Ice Frappucinno Banana FrappéColada Cafe Martini Ľadová káva Latte Ice Cream Chocco MetaNess NesAmareto NesCabana Artic Nescafé NessFit LoveNess |