StoryEditor

Kanceláriu mám desať metrov od stajne so svojimi koňmi

01.11.2009, 23:00
Vasyl Danyliv je človek s ukrajinskými koreňmi a domácou adresou v Prahe. Dovolenku rád trávi v Chorvátsku, ale počas jeho pracovného týždňa ho možno zastihnúť väčšinou v lietadle. Ako hovorí, za rok strávi v oblakoch asi päťsto hodín, čo sú približne tri celé týždne. Dnes začínal svoj deň v Bratislave, kde sa stretol s vedením nášho vydavateľstva na pracovných raňajkách v hoteli Antares. Je to úspešný podnikateľ, ktorý je popri svojich mnohých iných funkciách aj predsedom predstavenstva spoločnosti Ukrenergy Holding AG.

Z kancelárie do sedla
Podnikaniu v regióne strednej Európy sa venuje už takmer dve desaťročia. Začínal v odvetví hutníctva. Voľné peniaze z obchodu spolu s partnerom investovali do akcií v rôznych sektoroch. Rast hodnoty podielov v západoeurópskych energetických spoločnostiach ich zaujal natoľko, že sa rozhodli sa do tohto sektora vstúpiť priamo. Dnes obchodujú s elektrinou v takmer dvoch desiatkach krajín. Vasyl Danyliv stavia kartu na energetické projekty. "Máme rozpracovaný projekt paroplynovej elektrárne na Ukrajine, plánujeme postaviť aj zariadenie na využívanie geotermálnej energie na Slovensku,“ prezrádza niektoré zo svojich expanzných plánov.

Bariéry prelamuje svojimi jazykovými schopnosťami a dokonca pár rokov prežil v Košiciach, čomu vďačí za plynulú slovenčinu. Korlea Invest Holding, ktorému predsedá, a ktorý je zároveň jedným z akcionárov Ukrenergy Holdingu, má sídlo vo Švajčiarsku a podniká na trhoch od Nemecka po Kazachstan. Za sídlo svojej firmy si zvolil Prahu. "Je to miesto, kde žijem. Rozmýšľali sme aj nad sťahovaním sa do Viedne, ktorá je tiež geograficky pomerne dobre umiestnená. V Prahe však mám veľkú výhodu - naše firemné sídlo je len desať metrov od stajne s mojimi koňmi, takže si môžem ísť hocikedy vyvetrať hlavu v sedle. Toto by sa nám v Rakúsku asi ťažko podarilo,“ hovorí úspešný biznismen s úsmevom.

Viac sa snažíme
Keďže veľa cestuje a jeho obchodní partneri pochádzajú z rôznych kultúr, má príležitosť porovnávať. Ako hovorí, lepšie sa cíti u nás ako v Nemecku. "Mám pocit, že ľudia z východu sa viac snažia, kým v západnej Európe mnohí svoju prácu berú len ako nástroj na zarábanie peňazí. Tu sa mi bežne stane, že prídem do kancelárie o deviatej večer a ľudia ešte pracujú. Na západe je aj väčšia fluktuácia, ak príde čo len o trošku lepšia ponuka, zamestnanci sa nám otočia chrbtom,“ vysvetľuje.

Keď si potrebuje oddýchnuť od práce, vyberie sa do prírody. Podľa neho je chôdza je najzdravším a najprirodzenejším spôsobom relaxu pre človeka a jeho telesnú konštrukciu. Okrem toho rád jazdí disciplínu military na koňoch. Je to adrenalínový šport, ale aj nebezpečný. "Spadol som nespočetnekrát, ale zatiaľ sa mi nič vážne nestalo,“ hovorí.
V zime rád trávi čas vo Švajčiarsku, kde je zapísané aj oficiálne sídlo holdingu. V lete si dopraje mesačný oddych na chorvátskom ostrove Lastovo. Ten bol dlhé roky pre turistov uzavretou juhoslovanskou vojenskou základňou a následne bol vyhlásený za národný park. Na celom ostrove je len jeden hotel, ktorý pán Danyliv s partnermi pred pár rokmi kúpili. "Túto sezónu boli na ostrove aj významní ľudia, medzi inými napríklad Bill Gates. Naši hostia vyhľadávajú pokoj a súkromie, ktoré nenájdu na iných miestach Jadranu,“ prezrádza.

Nestráca však ani kontakt s rodnou Ukrajinou. Rád si zájde oddýchnuť na svoju farmu so 70 koňmi, no ani tu nezabúda na obchod a radí miestnym politikom v otázkach energetiky Vasyl Danyliv má silné sociálne cítenie. Aktívne sa venuje sa charite. Prednedávnom otvoril dva detské domovy, ktoré sa stali útočiskom pre 400 detí. "Platím ich oblečenie, jedlo, vzdelanie. Verím, že z niektorých vyrastú šikovní a úspešní ľudia, ktorý možno nájdu uplatnenie aj v našej firme,“ hovorí mecenáš s obchodným duchom.

Dotazník

Zhasínate svetlo, keď opúšťate miestnosť?
Áno, vždy.

Koľko miniete mesačne na benzín?
Šesťsto eur.

Koľko času trávite priemerne denne v práci?
Asi deväť hodín.

Beriete si prácu domov?
Niekedy.

Čo máte na práci najradšej?
Rôznorodosť a možnosti, ktoré ponúka.

Čo vám na práci najviac prekáža?
Niekedy je potrebné dlho čakať na výsledok.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/zaostrene-na-energetiku, menuAlias = zaostrene-na-energetiku, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 03:12