Na snímke záchytný tábor pre migrantov v meste Veľký Krtíš na juhu Slovenska.  FOTO: TASR/J. Krošlák
StoryEditor

Bitka dvoch politikov, úplatky u daniarov a migranti v uliciach hlavného mesta (Brífing HN)​

18.09.2023, 20:00
  • Z hľadiska politického marketingu to bol podľa politológa Tomáša Koziaka dobrý ťah a do kampane to vnesie väčšiu dynamiku. Povedal o bitke Igora Matoviča s Robertom Kaliňákom.
  • Reportér Karol Bustin opäť sledoval proces v kauze Mýtnik. Tentoraz pomery na súde s obžalovanou skupinou okolo Jozefa Brhela opísal jeden z najnižšie postavených funkcionárov daniarov, bývalý zástupca riaditeľa ekonomiky Pavol Boško.
  • Reportéri HN pozorne sledujú aj migračnú krízu. Pred pár dňami reportér HN informoval o meste Šahy. Na rozdiel od Veľkého Krtíša, kde sú migranti držaní v priemyselnom areáli na okraji mesta, v Šahách sa pohybujú bez obmedzení. Aktuálne sa takto voľne presúvajú aj na bratislavskej hlavnej stanici, no najmä sú viditeľní vo Vajnoroch.

1. Matovič vie, ako zaujať

Minulý týždeň sa stalo virálnym video zachytávajúce politickú šarvátku medzu Smerom a OĽaNO. V stredu ráno sa pred Úradom vlády konala tlačová konferencia strany Smer k problémom s migrantmi. Expremiér Igor Matovič ju narušil a pútal na seba pozornosť. Vyčítal Smeru, že zaviedol zákon, ktorý zo Slovenska urobil prestupnú stanicu pre migrantov, a teraz ich zneužíva Fico v kampani. Nasledovala slovná potýčka a výmena nadávok, ktoré vyústili do bitky.

Prečo by vás to malo zaujímať?

OĽaNO pri tom nezaznamenávalo incident len zvonka, Matovič mal nastavenú kameru aj vnútri auta a zábery z bitky zverejnil, nastrihané z oboch uhlov. Kaliňák sa na nich pokúša Matovičovi vytrhnúť mikrofón, zatiaľ čo bývalý premiér ho odstrkával a vzápätí sa ho snažil odkopnúť. Došlo aj na údery päsťou, v konflikte boli zapojení aj ďalší členovia Smeru. „Toto je jasný signál, že Igor Matovič je schopný sa za svoje ideály biť. Myslím si, že mu to pomôže k zvoleniu,“ komentoval video politológ Tomáš Koziak. Z hľadiska politického marketingu to bol podľa neho dobrý ťah a do kampane to vnesie väčšiu dynamiku a expremiérovi to môže len pomôcť. Je zjavné, že sa blížia voľby a o politickej kultúre tu už nie je možné hovoriť.

 

2. Úplatky u daniarov

Korupciu na Finančnej správe, ktorá sa údajne diala počas dlhých rokov vlády Smeru, opísalo na súde v kauze Mýtnik už viacero bývalých vysokopostavených funkcionárov. Vo väčšine prípadov malo ísť o odovzdávanie desaťtisícových a státisícových úplatkov. Tentoraz pomery na súde s obžalovanou skupinou okolo Jozefa Brhela opísal jeden z najnižšie postavených funkcionárov daniarov – ten, ktorý mal údajné „provízie“ osobne vyberať –, bývalý zástupca riaditeľa ekonomiky Pavol Boško.

Prečo by vás to malo zaujímať?

S Jozefom Brhelom starším je v kauze Mýtnik obžalovaný aj jeho syn Jozef Brhel, ktorý figuroval na konci zahraničného spletenca firiem, ktoré vraj legalizovali podľa obžaloby milióny eur z firmy Allexis. Podľa obžaloby išlo o predražené informačné systémy. Všetci vinu od začiatku procesu odmietajú. Pavol Boško, ktorý o korupcii vypovedá, uzavrel minulý rok dohodu o vine a treste. Súd mu vymeral dva roky podmienečne s trojročným odkladom. 

 

3. Migranti v hlavnom meste

Utečenecká kríza v týchto dňoch vrcholí a z pohraničných slovenských obcí sa presunula aj do ulíc hlavného mesta. Odhliadnuc od toho, že sa v týchto dňoch stala aj nosnou témou predvolebného boja, je situácia podľa oslovených starostov a primátorov zatiaľ stabilizovaná.

Prečo by vás to malo zaujímať?

Pred pár dňami reportér HN informoval o situácii s utečencami v meste Šahy v okrese Levice. Na rozdiel od Veľkého Krtíša, kde sú migranti pod dohľadom polície držaní v priemyselnom areáli na okraji mesta, v Šahách sa pohybujú bez akýchkoľvek obmedzení. Aktuálne sa takto voľne presúvajú aj na bratislavskej hlavnej stanici, no sú viditeľní najmä vo Vajnoroch. Problém v tejto mestskej časti je už dlhodobý, vo väčšej miere sa to podľa starostu Michala Vlčeka začalo prejavovať od začiatku leta. Policajné štatistiky pritom hlásia, že nelegálnych migrantov je každý týždeň čoraz viac, situácia sa má zmeniť s príchodom chladnejších dní. Väčšina z nich prichádza v rámci tranzitnej migrácie na trase zo západného Balkánu a smeruje do cieľových štátov, najmä do Nemecka, Rakúska a Holandska. O azyl na Slovensku nežiadajú a zatiaľ ani nepáchajú žiadne trestné činy.

 

POLITICI V MÉDIÁCH:

– Robert Fico, predseda Smeru: „Matovič dostal to, po čo si presne prišiel. Keď som bol na vojne, tak ma vždy učili, že s debilom, bláznom sa nedá vyjednávať a že jedna facka je lepšia ako 30 minút vyjednávania.“

– Richard Sulík, predseda SaS: „Násilie do politiky nepatrí. Súboj treba zvádzať programami, a nie päsťami.“ 

 

ČÍSLO TÝŽDŇA:

18,9 percenta by získal Smer dva týždne pred voľbami. PS by volilo 16,5 percenta voličov, Hlas má v prieskume agentúry Focus pre TV Markíza necelých 15 percent. Do parlamentu by sa nedostala trojkoalícia OĽaNO-KÚ-Za ľudí ani hnutie Sme rodina.

 

KNIŽNÝ TIP NA TENTO TÝŽDEŇ:

Dva týždne pred parlamentnými voľbami sme svedkami narastajúceho populizmu, nacionalizmu a agresivity. Nezaškodí si preto prečítať knihu Demokracia a populizmus. Jej americký autor John Lukacs v nej dáva do kontrastu hnutia a ideológie, ktoré sa celé 20. storočie navzájom preplietajú: demokracia, liberalizmus, nacionalizmus, fašizmus, národný socializmus. A do toho všetkého zasahuje najmä rastúci populizmus. Ako v predhovore píše sám autor, táto kniha je o myslení, mentálnych štruktúrach a tradičných psychických sklonoch ľudí za hranicami toho, čo zostáva zo západnej civilizácie. Autor hovorí nielen o úpadku zdravej záľuby v slobode, ale aj o prejavoch bezuzdnosti, keď okolo nás nesmierne zhrubol civilizovaný život. Kniha nie je práve optimistickým čítaním, avšak racionalizuje a vysvetľuje dianie okolo nás. V dobe, „v ktorej vieme čoraz menej o čoraz väčšom počte vecí“.

 

01 - Modified: 2023-09-11 18:00:00 - Feat.: 0 - Title: Migranti v Krtíši, definícia kapitalizmu a obžalované sudkyne (Brífing HN) 02 - Modified: 2023-08-28 18:00:00 - Feat.: 0 - Title: Politický bizár, kamarát s tajnými a nárast duševného ochorenia (Brífing HN) 03 - Modified: 2023-08-21 18:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tragédia v Novákoch, vojna v polícii a expolicajt obvinený z korupcie stavia haciendu (BrífingHN) 04 - Modified: 2023-08-14 18:00:00 - Feat.: 0 - Title: Budíček u Gašpara, sedenie je nové fajčenie a predvolebné reportáže (Brífing HN) 05 - Modified: 2023-07-24 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Z dovolenky dráma, politici kampaňujú a kauza Mýtnik pokračuje (Brífing HN) 06 - Modified: 2023-07-10 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Slovenské Bergamo, pracovití Indovia a proces s guvernérom (Brífing HN)
01 - Modified: 2024-04-22 18:38:36 - Feat.: - Title: Nová správa otvorene hovorí o mučení. Komisár zistil závažné pochybenia nielen v reedukačných centrách 02 - Modified: 2024-04-23 07:01:47 - Feat.: - Title: Proces s Černákom, expolitička vyviazla s podmienkou a súd s Kočnerom v nedohľadne (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-04-22 08:00:00 - Feat.: - Title: Keď chceš potešiť dôchodcov, musíš zarmútiť tých, čo odrobili štyridsať rokov (Brífing HN) 04 - Modified: 2024-04-15 17:30:00 - Feat.: - Title: Protivzdušná ochrana, nový šéf tajných a kto hovorí o Ficových blafoch (Brífing HN) 05 - Modified: 2024-04-15 08:00:00 - Feat.: - Title: Vláda sladkému mámeniu neodolala (Brífing HN)
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/brifing-hn, menuAlias = brifing-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 00:07