Logo Goldman Sachs. FOTO: Reuters
StoryEditor

Britské akcie by ešte mohli chytiť druhý dych

23.07.2023, 23:43

Domácnosti využijú voľné prostriedky na doplnenie výhodných vkladových účtov.

Spojené kráľovstvo zmeškalo tohtoročnú burzovú párty, ale možno by ju malo dohnať. Doteraz dosiahla len miernu pozitívnu výkonnosť, zatiaľ čo väčšina veľkých národných akciových indexov sa rozbehla na preteky.

Iste, prepočítanie indexu FTSE 100 na doláre je podstatne lichotivejšie, najmä od poklesu libry v tomto týždni. Ale aj tak Spojené kráľovstvo výrazne zaostáva za ostatnými akciovými indexmi v USA, Európe a vo veľkej časti Ázie.

Veľkí investori sú skeptickí voči globálnemu akciovému rastu v tomto roku, ale Spojené kráľovstvo stále vyčnieva. Pravidelný prieskum Bank of America medzi správcami fondov ukazuje, že 21 z nich má v britských akciách menšiu alokáciu, ako by naznačovali referenčné hodnoty. V prípade USA je čistý podiel podváženého podielu skromnejších 10 percent a v eurozóne je to len percento.

Hoci sú teda britské akcie lacné ako čipsy – pomer ceny k zisku je 9,7, v eurozóne 13 a v USA 24 – globálni investori sa jednoducho nehrnú. Banka Goldman Sachs konštatovala, že akcie trpia „štrajkom kupujúcich“ – možno pre protestné akcie učiteľov, zdravotných sestier a zamestnancov dopravy.

Banka poukazuje na to, že v prvom štvrťroku tohto roka „všetky čisté nákupy britských akcií uskutočnili samotné podniky“, napríklad prostredníctvom spätných nákupov.

Zahraniční investori a domáce fondy rôzneho druhu „boli čistými predajcami“, aj keď nie vo veľkom rozsahu. Ambície vlády rozprúdiť trhy boli vo všeobecnosti prijaté pozitívne, ale vytvoriť domáci dopyt po britských akciách zo strany veľkých investorov bude podľa banky zložité a domácnosti pravdepodobne využijú všetky voľné prostriedky skôr na doplnenie výhodných vkladových účtov ako na akcie.

Okrem toho manažéri fondov naďalej negatívne hodnotia vyhliadky britskej ekonomiky, najmä kvôli záľube majiteľov domov v krátkodobých hypotékach s pevnou úrokovou sadzbou. Tisíce domácností sa stále držia hypoték s úrokovou sadzbou 1,5 percenta, ktoré sa v nasledujúcich mesiacoch zmenia na hypotéky s monštruóznou úrokovou sadzbou 5 alebo 6 percent.

A predsa má zmysel obrátiť sa k britským akciám. Jedným z dôvodov je to, že samotná ekonomika je niečo ako vedľajšia šou.

„Vidíme niečo, čo je trochu odtrhnuté od makra,“ povedal Christian Abuide, vedúci alokácie aktív v spoločnosti Lombard Odier. „Máme tu zmeny sadzieb, hypotéky... ale akciový trh nie je prepojený s domácou ekonomikou.“ Niektoré britské sektory, ako napríklad farmaceutický priemysel, podľa neho predstavujú pekné potenciálne príležitosti.

Druhým veľkým, súvisiacim dôvodom, sú najnovšie údaje o inflácii. Miera inflácie je stále príliš vysoká – v júni dosiahla ročné tempo 7,9 percenta, čo je výrazne nad 2-percentným cieľom BoE. Predstavuje to však obrovský, neočakávaný pokles z 8,7 percenta v predchádzajúcom mesiaci.

Nikdy sa neoplatí nechať sa uniesť len jedným zverejneným údajom, ale nie je bezdôvodné dúfať, že to najhoršie, čo sa týka inflácie, je už možno za nami – preto minulý týždeň výrazne klesli výnosy britských štátnych dlhopisov a vyskočili akcie staviteľov domov. To pomohlo britským akciám prežiť jeden z najlepších týždňov od roku 2020 vrátane 3-percentného nárastu indexu FTSE 100.

Pre akcie bol skutočne dôležitým účinkom krotkejších údajov o inflácii približne 1-percentný pokles libry. Pripomeňme si, že keď sa libra v roku 2016 po referende o brexite prepadla, index FTSE do konca toho roka získal 25 percent.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Najslabšie články svetovej ekonomiky sa dajú do poriadku 02 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Úniu nezaujíma, čo sa vyrába, ale akým spôsobom 03 - Modified: 2024-01-24 15:35:16 - Feat.: - Title: Komentátor Financial Times píše o Ficovi a populizme. Slovenského premiéra dostal do známej hry s krtkom 04 - Modified: 2023-12-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Zloduch alebo obeť? Huawei sa ocitol v pasci 05 - Modified: 2023-11-22 13:06:42 - Feat.: - Title: Spojené štáty podozrievajú Indiu zo zapojenia do plánu atentátu na opozičníka, píšu americké médiá
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/financial-times-v-hn, menuAlias = financial-times-v-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 07:25