Ján RichterTASR
StoryEditor

Pracoviská musia byť bezpečné

11.07.2019, 00:00

Každý rok vyhodnocujeme, ako zamestnávatelia aj zamestnanci dodržiavajú pri práci pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia. Je to nevyhnutné, ak chceme mať bezpečné pracoviská a aby boli ľudia pred úrazmi dostatočne chránení. V minulom roku sme zaevidovali takmer 12-tisíc pracovných úrazov, z toho 38 smrteľných. Je to síce o niečo menej ako v roku 2017, stále je to však veľký počet. Ubúda aj chorôb z povolania. Oproti roku 1995 ich máme hlásených takmer o polovicu menej. Vývoj pracovnej úrazovosti sa tak z hľadiska štatistík postupne zlepšuje. Je to však dôvod na radosť? Rozhodne nie je. Stále sa totiž nájdu zamestnávatelia, ktorí k bezpečnosti na pracovisku nepristupujú zodpovedne. Pri kontrolách v oblasti BOZP bolo v minulom roku zistených viac ako 35 500 nedostatkov. Najčastejšie súviseli s prevádzkou a so stavom technických zariadení a s prevádzkovými budovami. Pochybenia našli inšpektori aj pri dodržiavaní pracovných podmienok či v oblasti riadenia BOZP. Chýb sa však nedopustili iba zamestnávatelia. Urobili ich i samotní zamestnanci. Pravidlá porušovali napriek tomu, že boli oboznámení s predpismi a so zásadami bezpečnej práce. Možno to bolo len z nepozornosti, výsledkom však bol pracovný úraz, v niektorých prípadoch dokonca s trvalými následkami. Pozor by si mali dávať aj živnostníci, ktorí „zamestnávajú“ samých seba. Aj oni sa musia pri práci primerane chrániť, pretože úraz im môže spôsobiť nielen sociálne, ale aj ekonomické problémy. Keďže nie sú zamestnávateľmi, neplatia verejné úrazové poistenie a mnohí sa nezabezpečia ani komerčným pripoistením. V prípade poškodenia zdravia alebo choroby z povolania tak nemajú nárok na kompenzačné dávky zo Sociálnej poisťovne. V prípade najhoršieho, smrti, rodina nedostane žiadne odškodnenie. Takéto následky si mnohí neuvedomujú a často pri práci riskujú.
Poďme to zmeniť. Aby sme mali bezpečné a zdravé pracoviská, musíme robiť maximum všetci – zamestnávatelia, zamestnanci, živnostníci aj štát. Vyzývam preto všetkých zamestnávateľov, aby nešetrili pri vytváraní bezpečných pracovných podmienok. Zamestnancov, aby rešpektovali všetky pokyny a boli opatrní. Živnostníkov, aby tiež nepodceňovali bezpečnostné opatrenia. Inšpektori práce budú zasa pokračovať v kontrolách a informovať širokú verejnosť o problematike BOZP. Nevyhnutné je aj celoživotné vzdelávanie zamestnancov. Len takto vieme znížiť pracovnú úrazovosť, minimalizovať choroby z povolania a zabezpečiť, aby sa každý z nás vrátil po práci k svojej rodine.

Vyzývam preto všetkých zamestnávateľov, aby nešetrili pri vytváraní bezpečných pracovných podmienok



menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 07:28